Plyn bude ještě dražší a ČEZ bude profitovat

06.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V poslední době téměř všechny společnosti oznámily zdražení zemního plynu až o 12 % od června 2011. Své zdražení dávají za vinu především krizi v Libyi, která vyvolala zdražení plynu na spotových trzích.

Cena zemního plynu vzrostla za posledního půl roku o 22 procent. Za tímto zdražením však nestojí nedostatek zemního plynu. Je třeba říci, že zásoby zemního plynu jsou daleko větší, než zásoby ropy. Těžařské společnosti jsou nuceny prodávat zemní plyn za velmi nízké prodejní ceny s minimálními maržemi.


Uzavření jaderných elektráren


Po jaderné katastrofě v elektrárně Fukušima se rozhodlo Německo dočasně uzavřít 7 jaderných elektráren, aby se prověřila jejich bezpečnost. Následně nastalo další nečekané rozhodnutí kancléřky Merkelové, která prohlásila, že všechny jaderné elektrárny budou odstaveny nejpozději v roce 2022. Přitom ještě v srpnu 2010 se kancléřka vyjádřila pro prodloužení doby využívání jaderných elektráren v zemi o deset až 15 let od doby, kdy má vypršet jejich životnost. Poslední ze 17 jaderných elektráren by se tak měla uzavírat nejdéle do roku 2040. Bohužel, zatím se však mluví pouze u zavírání jaderných zdrojů, ale není jasné, jakým způsobem Německo nahradí výpadek výroby elektrické energie z jádra. Přestože kancléřka hodlá podporovat výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů, tyto zdroje pokryjí pouze několik procent výpadku, který způsobí odstavení jaderných elektráren.


Nové uhelné a paroplyné elektrárny v Německu


Je proto jasné, že Německo bude muset postavit nové uhelné a paroplyné elektrárny. Avšak problém je, že uhlí na světových trzích již delší dobu zdražuje. Jeho zásoby jsou velmi omezené a elektrárny, které uhlí spalují, budou muset nakupovat drahé emisní povolenky. Paroplyné elektrárny jsou šetrnější k životnímu prostředí, ale Německo je závislé na dovozu této komodity – převážně z Ruska. To si již uvědomila společnost Gazprom, která na to reagovala zdražením dlouhodobých kontraktů na průměrných 500 USD za 1000 krychlových metrů. Očekávalo se zdražení na max. kolem 400 USD za 1000 krychlových metrů. A je velmi pravděpodobné, že toto zdražení není poslední, protože poptávka po plynu poroste neustále, neboť Německo není jediná země, která se rozhodla omezit anebo zastavit výrobu elektrické energie z jádra, odklon od jádra už schválil italský parlament.

Další faktor, který nahrává růstu plynu, jsou docházející zásoby uhlí a například v ČR to nutí teplárenské společnosti k přechodu na plyn. Můžeme tak říci, že ceny plynu a elektřiny budou v budoucnu nadále růst.


Jak profitovat na plynu?


A jak na tom můžeme profitovat? Je několik variant. Buď nákupem amerického ETF s označením UNG. Jedná se charakteristikou o akcii - ETF kopíruje futures kontrakt plynu, který se obchoduje na NYMEX. V potaz však musíme brát náklady na určitý časový rozpad a překupování kontraktů s delší splatností. My nadále očekáváme postupný růst ceny této komodity na světových trzích, viz graf.

Graf: Vývoj UNG

Vývoj UNG
 
Jako další investiční příležitost, která je vztažena k této problematice energetických komodit, jsou akcie ČEZu. Společnost bude těžit z neustálého zdražování elektrické energie na světových trzích a management společnosti jasně deklaroval, že nehodlá měnit strategii rozvoje výroby elektrické energie z jádra.

Společnost hodlá dostavět dva nové bloky v Temelíně a jeden nový blok v Dukovanech, také se podílí na dostavbě jaderné elektrárny na Slovensku v Jaslovských Bohunicích, kde vlastní 49% projektu. Pokud se podíváme na graf akcie níže, můžeme vidět raketový nárůst ceny akcie za poslední dva měsíce, cena akcie se momentálně nachází na letošních maximech a před námi je ještě výplata dividendy ve výši 50 Kč hrubého. Po výplatě dividendy můžeme očekávat spíše dočasný pokles ceny akcie o dividendu. Momentálně si myslíme, že je vhodné počkat na korekci, která by mohla přijít a začít pomalu akumulovat akcie kolem 860 Kč. 

Graf: Akcie ČEZu

 Akcie ČEZu

Článek byl připraven analytickým týmem autorů Czechwealth.cz

Autor článku

Lukáš Jíra  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE