Hypoteční zástavní listy jako tip na konzervativní investici

12.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Hlavní přednost HZL spočívá v možnosti velmi malé nominální hodnoty jednoho kusu, čímž se tento nástroj stává dostupným i drobnějším investorům. Podíváme se blíže na HZL s variabilním kupónem.

Konzervativní investor, vyhledávající nástroje pro uložení svých úspor, nemá v současné době lehkou situaci. Termínované vklady nenabízí nijak závratné zhodnocení, o úrocích na běžných účtech nemluvě. Oči mnoha hledačů se tak logicky upřou směrem k dluhovým instrumentům, jako jsou státní či firemní dluhopisy.

U těch je již výnos zajímavější. Nicméně vše má své ale. V případě státních dluhopisů se jedná především o otázku dostupnosti. Bývá zvykem, že standardní obchodní objem transakce se státními dluhopisy se pohybuje v řádech desítek miliónů korun, což je suma, která činí z tohoto produktu pro řadu investorů velmi těžce dostupný nástroj.

Zůstávají ve hře dluhopisy firemní. Najít ovšem pro investici v českých korunách kvalitní firemní dluhopis je poměrně náročná záležitost. Hlavním důvodem je fakt, že mnoho emisí v CZK ani neexistuje. Když už se podaří najít dluhopis s kvalitním ratingem a pro investora přijatelnou dobou splatnosti, nastává druhá otázka, a to likvidita daného instrumentu. Reálná situace je taková, že většina firemních dluhopisů je držena institucionálními správci až do doby splatnosti a šance zakoupit takový dluhopis je velmi nízká.


Co to je hypoteční zástavní list?


Mohli bychom tedy konstatovat, že pohledem do světa dluhopisů si řadový investor taky mnoho nepomůže. S touto situací se pochopitelně není nutné smířit a je možné podívat se na nabídku hypotečních zástavních listů. Co to vlastně hypoteční zástavní list (HZL) je? Jedná se o druh dluhopisu, jehož nominální hodnota i kupónový výnos je kryt pohledávkami z poskytnutých hypotečních úvěrů a nemovitostmi, které jsou v rámci hypotečních úvěrů zastaveny ve prospěch emitenta. Emitenty, jak již z podstaty typu dluhopisu vyplývá, bývají zpravidla bankovní domy.

Podívejme se nyní na HZL poněkud podrobněji. Hlavní přednost HZL spočívá v možnosti velmi malé nominální hodnoty jednoho kusu (např. 10 000 CZK), čímž se tento nástroj stává dostupným i drobnějším investorům. HZL svým výnosem překonávají výnosy státních dluhopisů, ale přitom si zachovávají charakter konzervativního produktu s garancí splatnosti nominální hodnoty i kupónu. Je také vhodné vyzdvihnout, že HZL jsou na rozdíl od běžných dluhopisů kromě garance emitenta podloženy poskytnutými hypotečními úvěry, tedy zastavenými nemovitostmi.


HZL s fixním i variabilním kupónem


Stejně jako u standardních dluhopisů máme na výběr HZL s fixním i variabilním kupónem. Je složité zodpovědět otázku, jaký typ kupónu je výhodnější či atraktivnější. Jednoznačná odpověď neexistuje. Každý typ HZL je zajímavou investicí v jinou dobu. Především je třeba se při výběru podívat po aktuálních úrokových sazbách a dále pak na jejich výhled do budoucna.

Obecně lze říci, že při vysokých sazbách a vyhlídce jejich snižování se zdá jako zajímavější varianta zajistit si zajímavý fixní výnos. V případě opačné situace, tedy kdy sazby jsou spíše na nižších hodnotách a lze predikovat zvyšování, je vhodná možnost využití variabilního úročení.

Současná situace se vztahuje k druhému uvedenému případu. Úrokové sazby jsou na nízkých hodnotách a před každým zasedáním České národní banky se ozývá mnoho hlasů, zda již ke zvýšení dojde či zda ještě čtvrtletí ČNB posečká. Rovněž celkový výhled trhu do budoucích let indikuje, že ke zvyšování sazeb s vysokou pravděpodobností dojde.


Příklad fungování HZL


A jak vlastně variabilní HZL fungují? Kupon těchto produktů bývá nastavený jako mezibankovní úroková sazba navýšená o prémii. Jako konkrétní příklad pro jasnou demonstraci je možno uvést HZL Volksbank VAR1/15 (ISIN CZ0002002298). Tento HZL má stanovenou kuponovou sazbu jako 6M PRIBOR +1%. V praxi je tedy stanovení aktuálního kuponového výnosu následující: Každých 6 měsíců se provede kontrola aktuální hodnoty 6M PRIBORu, následně je k zjištěné hodnotě přičtena prémie ve výši 1 % a výsledkem je hodnota kuponu pro následujících 6 měsíců. Tento postup se v pravidelném intervalu opakuje až do splatnosti. Samozřejmostí je, že datum stanovení výše kupónu je předem definováno v emisních podmínkách, čímž je zamezeno jakýmkoliv spekulacím, zda provedená fixace byla výhodná či nikoliv. Jak z uvedeného postupu stanovení hodnoty kupónu jasně vyplývá a jak již bylo uvedeno výše, nákupem HZL s variabilním kuponem možno participovat na růstu úrokových sazeb.

Neopominutelnou vlastností HZL s variabilní úrokovou sazbou je rovněž to, že cena tohoto produktu se zpravidla po celou dobu života pohybuje velmi blízko ceny 100%. To zajišťuje oproti pevně úročeným instrumentům výhodu, že investor v případě zpětného prodeje nebývá vystaven kapitálové ztrátě.

Variabilní HZL umožňují velmi efektivně zajištění výnosu odpovídajícímu měnícím se tržním podmínkám, tedy v současné situaci s vyhlídkou na zvýšení úrokových sazeb, a jsou vhodnou možností pro využití tržního předpokladu. Dále HZL s variabilním kuponem zpravidla udržují svoji cenu blízko hladiny 100 % a jsou tak zajímavou alternativou pro 6měsíční depozitní produkty.

Autor článku působí jako Dealer Treasury Securities & Sales Volksbank CZ. VBCZ

Autor článku

Tomáš Vencl


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE