Vyplatilo se v uplynulém měsíci investovat do akcií?

13.05.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové burzy posílila v dubnu pozitivní makrodata a výsledková sezóna. Nejvíce za sledované období zhodnotil německý akciový index DAX. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Za růstem cen rizikových aktiv lze spatřovat zejména úspěšný start americké výsledkové sezóny, pozitivní příchozí makrodata a holubičí rétoriku amerických centrálních bankéřů. Americký dolar v návaznosti na utažení měnové politiky v Evropě silně oslabil, což se projevilo v dalším nárůstu cen komodit.

Nejvíce za sledované období zhodnotil německý akciový index DAX, který si připsal 6,72 %, přičemž americký širší akciový index S&P 500 se zvýšil o 2,8 %. Z méně rozvinutých trhů se dařilo zejména maďarskému akciovému indexu BUX, který vzrostl o 4,8 % následován polským indexem WIG, který zhodnotil o 2,6 % a v neposlední řadě index pražské burzy PX vzrostl za dané období o 0,29 %.

Komodity


Uvolněná monetární politika FEDu (Americká centrální banka) a restriktivní ECB způsobily oslabení amerického dolaru, na což reagovaly ceny komodit růstem, přičemž spotová cena americké ropy WTI vzrostla za sledované období o 6,76 %. Investice do zlata by se investorům na začátku dubna vyplatila, neboť daná komodita posílila o 7,75 % na 1549,2 USD za trojskou unci.


Vyspělé trhy


Americký širší index S&P 500 za sledované období posílil, neboť kromě výše uvedených důvodů, investoři odvrátili svoji pozornost od nepokojů na Blízkém Východě a Severní Africe a neobávali se ani dopadů jaderného nebezpečí z poničené elektrárny ve Fukušimě, a soustředili svojí pozornost především na makroekonomická data. Ty vesměs ukázaly na lepšící se stav US ekonomiky, kterou zatím zdá se příliš nebrzdí ani rostoucí ceny energií a dalších komodit.

Evropský širší akciový index DJ STOXX 600 vzrostl podobně jako jeho americký protějšek, na čemž má svůj podíl úspěšný začátek evropské výsledkové sezóny a zároveň i fakt, že Portugalci požádali EU a MMF o finanční pomoc. Přestože finanční trhy zneklidnily komentáře politiků a analytiků, že Řecko bude nuceno restrukturalizovat svůj dluh a výnos z řeckého 10 letého dluhopisu se tak vyšplhal nad 13 %, což je nejvíce od roku 1998, není situace zcela jasná a stále existuje možnost prodloužení splatnosti úvěrů EU a MMF a další finanční injekce, která by odvrátila riziko bankrotu.


Český trh


Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v dubnu výše 30,4 mld. Kč, což představuje mírně nižší objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v dubnu letošního roku připsala 0,29 %.


  • Představenstvo ČEZu schválilo návrh dividendy za loňský rok ve výši 50 Kč/akcie. O návrhu dividendy bude rozhodovat valná hromada společnosti, která se bude konat 1.6.2011. ČEZ v kontextu vývoje na trhu s elektřinou akceleroval prodeje elektřiny z vlastní výroby na další roky. K 18.4. společnost prodala na rok 2012 již 87% své kapacity, reps. 32% kapacity na rok 2013. Na konci února byl stav pro rok 2012 65% produkce a pro rok 2013 bylo 18% produkce. Podle návrhu představenstva bude rozhodným dnem pro nárok na dividendu ČEZu 7.červen. Poslední obchodní den na burze s nárokem by tedy měl být 2. června. Dividendu musí schválit valná hromada, která se bude konat 1.června. Citigroup zvyšuje doporučení pro akcie ČEZu na „koupit“ z původního „držet“. Cílová cena byla upravena z 820 Kč na aktuálních 1030 Kč. Cena akcií Čezu vzrostla v dubnu o 5,79 %.
  • Agentura Moody´s snížila rating sedmi maďarským bankovním ústavům. Hlavním důvodem je nadále vysoká expozice retailových klientů v půjčkách v cizí měně a zhoršující se hospodaření bank. Snížení ratingu se nevyhnulo pobočce Erste bank, které byl snížen rating na „D-„ z „D“. Česká spořitelna, dceřiná firma rakouské Erste Bank, vyplatí na dividendách za rok 2010 celkem 4,56 mld. Kč, což představuje 30 Kč na akcii. Erste bank dosáhla v 1Q zisku 260,6 mil. EUR při očekávání trhu 273 mil. EUR. Náklady rizika dosáhly 460,1 mil. EUR při očekávání 445 mil. EUR. Erste bank koupila většinový podíl v Intermarket Bank, divizi polské finanční skupiny BRE bank. Cena transakce nebyla zveřejněna, celý proces by měl být dokončen na podzim letošního roku. Akcie Erste Bank si v dubnu odepsaly 5,3 % a akcie Komerční banky znehodnotily o 1,46 %. Agentura Standard&Poor´s potvrdila hodnocení závazků Komerční banky na stupni „A/A-1“. S&P hodnotí český bankovní sektor jako jeden z nejzdravějších ve střední a východní Evropě, s malou zadlužeností, solidní finanční výkonností a silnou kapitalizací. Unicredit zvýšila doporučení pro akcie KB na „buy“ z původního „hold“. Cílová cena byla potvrzena na hranici 5000 Kč. Valná hromada Komerční banky odsouhlasila dividendu ve výši 270 Kč na akcii. Výplata dividendy bude zahájena 23.5.2011. Na dividendách bude vyplaceno celkem 10,26 mld. Kč.
  • Podle oznámení pro pražskou burzu ovládají polské fondy spadající do skupiny ING 5,08% akcie developerské firmy Orco. Celkový objem akcií pod správou skupiny ING dosahuje 715.273 ks akcií. Valná hromada společnosti odsouhlasila pravomoc pro vedení k výraznému navýšení kapitálu, který může být použit na úhradu stávajících dluhů nebo akvizici nových projektů. Kapitál během pěti let může být navýšen až na 410 mil. EUR ze současných 57,6 mil. EUR. Cena akcií společnosti Orco znehodnotila o 5,8 %.
  • NWR oznámilo dohodnuté ceny produkce pro 2Q letošního roku. Průměrná cena koksovatelného uhlí dosáhne 215 eur za tunu (+35% q/q), u koksu 400 EUR za tunu (+19% q/q). V 1Q společnost prodala 1,062 mil tun koksovatelného uhlí za průměrnou cenu 159 EUR a energetického uhlí 1,575 mil. tun za cenu 70 EUR. Prodej koksu dosáhnul objemu 180 tis. tun v průměru za 337 EUR. Celoroční cíl produkce byl potvrzen ve výši 11 mil. tun uhlí a 800 tis. tun koksu, prodeje v objemu 10,3 mil. tun uhlí a 720 tis. tun koksu. Na základě rozhodnutí BCPP se a akciemi NWR obchodovalo v pátek 22.4. naposledy v systému SPAD. Po dokončení procesu reinkorporace by mělo být obnoveno obchodování pravděpodobně 6.5.2011. Akcie NWR si odepsaly v dubnu 4,2 %.
  • Vedení Fortuny navrhne valné hromadě dividendu ve výši 0,3 EUR. Dividenda dosahuje výplatního poměru 90%. Společnost chce na dividendách vyplácet 70-100% čistého zisku. Podle finančního ředitele Vepřeka čeká sázková společnost v letošním roce pokles ziskovosti kvůli mimořádným výdajům na spuštění loterie a on-line sázení v Polsku. Nové produkty však budou vytvářet silnou pozici pro oživení v roce 2012, který by mohl být pro Fortunu rekordní. Fortuna oznámila v kontextu aktuální situace na trhu urychlení startu své loterie. Stírací losy půjdou do prodeje již v květnu, číselné hry odstartují na přelomu července a srpna, což je o 3 měsíce dříve, než se plánovalo. Fortuna počítá s náklady na marketing nových her ve výši až 6 mil. EUR. Od spuštění prvního produktu během prvních 12 měsíců počítá vedení s náklady ve výši 4-6 mil. EUR. Akcie Fortuny zhodnotily v dubnu o 5,77 %.

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za duben 2011

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za duben 2011
 
Zdroj: Bloomberg


  • Podle údajů v insolventním rejstříku přihlásila Telefonica O2 do insolventního řízení se Sazkou pohledávku ve výši 205 mil. Kč. Pohledávka je důsledkem smlouvy o dobíjení mobilních kreditů na terminálech Sazky. Valná hromada společnosti odsouhlasila dividendu ve výši 40 Kč.Rozhodným dnem je 7.záři, výplata bude zahájena 6.října. Akcie společnosti se ve sledovaném období zvýšily o 3,46 %.
  • Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie mediální společnosti CME na 22,50 USD z původních 21,60 USD. Mediální společnost CME prezentovala lepší výsledky za 1Q než očekával trh. Výnosy meziročně vzrostly o 20% na 172,8 mil. USD. Provozní zisk OIBDA vyskočil z loňských 0,8 mil. USD na 14,2 mil. USD. Čistá ztráta poklesla na 21.1 mil. USD, když se pozitivně projevily vyšší kurzové zisky a nižší úrokové náklady. Firma chce výrazně v letošním roce zvýšit provozní marži a dosáhnout dvouciferného růstu výnosů při vyloučení kursových vlivů. Bližší výhled vedení neposkytlo. Akcie CME vzrostly v dubnu o 2,27 %.
  • Valná hromada České rafinérské rozhodla o výplatě dividendy ve výši 1,4 mld. Kč. Výplata bude provedena jak ze zisku za rok 2010, tak ze zadrženého zisku. Unipetrol drží ve firmě podíl ve výši 51,22%. Unipetrol vykázal v 1Q meziroční růst zisku o 50% na 464 mil. Kč. Provozní zisk vzrostl o 10% na 571 mil. Kč. K nárůstu výrazně přispělo jednorázové přecenění zásob ropy a ropných produktů. Dobrého výsledku bylo dosaženo u petrochemického segmentu díky růstu marží u olefinů. Rafinérské marže naopak výrazně propadly, což bylo v rámci segmentu částečně kompenzováno vyšším rozdílem mezi cenou ropy Brent a Ural. Akcie společnosti vzrostly v dubnu rekordně o 11,49 %.
  • Podle zprávy mateřského koncernu klesl tržní podíl Philip Morris ČR v prvním kvartále o 3,7% na 45%. Celkově český trh podle jejich odhadů klesl o 2%. Valná hromada PM schválila dividendu ve výši 1260 Kč. Společnost informovala, že od 1.června bude šéfovat firmě Andras Toevisi. Současný ředitel Alvis Giustiniani přejde na novou pozici v rámci mateřského koncernu. Akcie společnosti se v dubnu propadly díky dividendě o 10,98 %.
  • Společnost AAA Auto vykázala za letošní 1Q meziroční nárůst prodejů o 37%. V ČR byl nárůst o 31%, na slovenském trhu dokonce o 58%. Přes pozitivní úvod roku vedení nadále drží konzervativní výhled ohledně 10% růstu objemu prodejů za celý rok. AAA Auto podepsalo dohodu o pronájmu kancelářských prostor v Rusku a opci na pronájem provozní plochy. Smlouva navazuje na záměr společnosti ve 4Q otevřít pobočku v Rusku. Akcie společnosti si odepsaly 2,77 %.
  • Developerská firma ECM dosáhla za rok 2010 celkové ztráty 94,5 mil. EUR. Celkový kapitál společnosti se propadl do většího záporu a pohybuje se na -72,8 mil. EUR. Společnost vyjednává s věřiteli o jejím dalším osudu. Akcie ECM se propadly v dubnu o dramatických 45,8 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE