Květen se na komoditních trzích nesl ve znamení výrazné korekce

02.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Největších poklesů jsme byli svědky v první polovině měsíce. Ke konci května zamířily komodity opět vzhůru a umazaly část předchozích ztrát. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

Největšího propad nastal na trhu se stříbrem. Pod silným prodejním tlakem se ovšem nacházel i sektor energií. Dařilo se naopak evropské řepce nebo pomerančovému koncentrátu.

V průběhu května jsme byli svědky hned několika důležitých makroekonomických událostí. Statistiky přicházející ze dvou největších ekonomik světa (USA, Čína) naznačují, že hospodářský růst v obou zemích zpomaluje, což je nepříznivá zpráva pro komodity. Čína je největším světovým spotřebitelem komodit a výraznější zpomalení růstu by se negativně odrazilo i na straně poptávky. Na rozvíjejících se trzích i nadále pokračovalo zvyšování úrokových sazeb, pomocí nichž se tamní centrální banky snaží bojovat se zvyšující se inflací. Do popředí se opět dostala předlužená Evropa, obzvláště pak Řecko, které žádá o další pomoc. Spekuluje se o nezbytnosti restrukturalizace dluhů a pesimisté již hovoří i o možném vystoupení země z eurozóny. Ratingová agentura Standard & Poors přistoupila k dalšímu snížení ratingu Řecka, a to hned o dva stupně z dosavadních BB- na B.


Na komoditní trhy se dostavila korekce 


Největší pokles zažilo stříbro, které během několika málo dnů propadlo z hodnot kolem 48 dolarů na 32 dolarů za unci. I přes tento dramatický pokles však drahý kov v tomto roce zhodnotil o velmi solidních 22%, což jen potvrzuje, jakého extrémního růstu jsme před výprodeji byli svědky. Stříbru srazily vaz zprávy o zvýšení maržových požadavků ze strany burz. V případě zlata byla korekce o poznání mírnější. Pro komoditu byla důležitá pravidelná čtvrtletní zpráva World Gold Council, která odhalila růst poptávky. V prvním čtvrtletí se globální spotřeba žlutého kovu zvýšila na 981,3 tuny, což je meziročně o 11% více. Poptávka v oblasti šperkařství vzrostla o 7% na 557 tun. Investiční poptávka se zvýšila o 26% na 311 tun. Mezi zeměmi je nejaktivnějším kupujícím Čína, kde spotřeba vzrostla meziročně o 47%.

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.5.
ropa WTI -11 100,59 USD/barel
stříbro -22 37,86 USD/oz
měď 0 4,2 USD za libru
řepka EU +10 475 EUR za tunu
pšenice +2
8,2 USD za bušl
káva Arabica -12
263,7 US centu za libru
vepřové maso -7 88,9 US centu za libru

zdroj: CSI


Pod prodejním tlakem byl i energetický sektor


Cena ropy WTI propadla o více jak 10%. V neprospěch komodity hrály obavy ze zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech (největší spotřebitel ropy na světě) a v Číně (druhý největší spotřebitel ropy na světě). Dále pak varování IEA o vysokých cenách komodity, které již začínají negativně ovlivňovat globální ekonomický růst.


Prudkého poklesu se dočkala cena kávy Arabica


Kolumbie, druhý největší producent kávy typu Arabika na světě, by v příštím marketingovém roce mohla dodat mnohem více kávy, než s čím se počítalo. National Coffee Growers Federation odhaduje produkci v roce 2011 na úrovni 9,5 milionu pytlů. V minulém roce se úroda pohybovala na úrovni 8,9 milionu. Nedařilo se ani sektoru mas. V případě vepřového se spekuluje o poklesu spotřeby v USA, kde domácnostem v posledních měsících prudce rostou náklady. Komoditu srážely i zprávy o rozsáhlých prodejích institucionálních investorů.


Ze ztrát se naopak otřepal zemědělský sektor


Ten v posledních dnech opět podporuje nepříznivé počasí ve světě. Evropa a Čína se potýká s extrémním suchem, Spojené státy a Kanada naopak s vlhkem, které brání v osetí. V USA mají tamní farmáři problém především s kukuřicí. Mnozí již boj vzdali a raději zaseli místo kukuřice sóju. K 22. květnu zbývá ve Spojených státech zasít ještě přibližně 1/5 kukuřice. Země je přitom největším producentem a exportérem komodity na světě. Pole osetá po polovině května mají tradičně nižší výnosnost. V případě sóji lze sít až do konce června. Některé odhady hovoří o poklesu oseté plochy v USA na 89 milionů akrů, což je o 3,4% pod očekáváním úřadů. Jeden z největších růstů v zemědělském sektoru zažila evropská řepka. Pro cenu komodity jsou příznivé zprávy o suchu v Evropě. Francie již vydala vládní nařízení omezující spotřebu vody na severu země, kde bylo v dubnu naměřené největší sucho za posledních 50 let. Podle předběžných odhadů společnosti Oil World by produkce řepky v Evropě mohla meziročně poklesnout až o 5,2% na 19,5 milionu tun.

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: CSI 

Komoditní index RICI


 


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Petr Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE