Z fondů vítězí u lidí smíšené

08.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


V silné nejistotě trhů se u nás v oblibě daří zejména smíšeným fondům, které letos již získaly hodně přes miliardu korun. Výnosem se většinou pohybují kolem 6 %.

Ani pohled na květnovou statistiku fondů nepřináší žádné změny trendů. Je v nich sice totiž o další miliardu méně, ale proti 900 milionům z fondů peněžního trhu a dalším 700 milionům ze zajištěných fondů ty ostatní neměly šanci. Podobný je i výsledek od začátku roku, kdy jen z fondů peněžního trhu odešlo již skoro 5 miliard, takže 4miliardový celkový výsledek není žádná tragedie. Odliv z peněžáků je ostatně správný i z hlediska investorů, protože s ročním výnosem 1 až 1,5 % jsou tyto fondy reálně ztrátové. Navíc jejich obliba u nás byla tradičně přehnaná, takže tvrdá dieta je na místě.


Dluhopisy stále žijí


V dluhopisech je sice po loňských žních, ale možná hůř už bylo a dluhopisové fondy se za poslední tři měsíce docela pěkně vzchopily a výkonem 1 až 2 % opět „doplnily“ roční výnos až ke 4 %. I díky podílu korporátních dluhopisů, jejichž specializované fondy dosahují 8% roční výnos, zatímco „sichr“ na státní bondy výkonem brouzdá kolem 2,4 %.


Mixy podle chuti


V silné nejistotě trhů se u nás v oblibě daří zejména smíšeným fondům, které letos již získaly hodně přes miliardu korun. Výnosem se většinou pohybují kolem 6 %, ale najdeme mezi nimi nejen Zlatý se skoro 24 %, ale také i nemovitostní s 21 %, nebo ČSOB realitní mix dokonce s 22 %. Že by nemovitosti konečně zase vracely na výsluní? Nu jak kde, třeba naše ECM padlo až do bankrotu a místo pěkných 2000 korun za akcii před třemi lety je dnes už jen za 30 korun. Nu a náš jediný skutečně „realitní“ ČS Nemovitostní fond (Reico) vynesl za uplynulý rok 2,5 %.

Graf: Investice do fondů v ČR od začátku 2010 (v mil. Kč)

Investice do fondů v ČR od začátku 2010 (v mil. Kč)


Ostřejší vedou


Obecně vzato smíšené fondy nebývají žádný zázrak, ale namíchání dluhopisů s akciovou částí bývá tím nejjednodušším portfoliem, jaké lze snadno pořídit. Navíc obvykle vývoj obou částí téměř nekoreluje, takže když je bída v jednou, pomůže ten druhý. Ale ruku na srdce, za poslední tříleté období jich najdeme jen několik málo, které dosáhly zhodnocení. Pád akcií v krizovém období byl zkrátka příliš hluboký. I proto je nejprodávanějším smíšeným fondem poslední měsíce ISČS Osobní portfolio 4, který nejen nabízí velká pobočková síť, ale není poznamenán tímto poklesem. Navíc je aktivně řízen, což je zřejmě vděčné i marketingově přestože na roce má jen 3% výnos.

Dvojciferné výnosy najdeme nyní spíš u dynamičtějších investičních strategií, kdy třeba J&T Oportunity CZK se může chlubit 15% výnosem.


Kudy do akcií?


To by byla dobrá otázka pro Pýthii. Akciové trhy se totiž od předloňské letní rally nějak namůžou rozhodnout, co s načatým večerem. Americké trhy jsou sice v ročním plusu 18 %, ale červen začaly 3% výplachem a hlavně: pro českého investora celý výnos padl na oltář poklesu dolaru. V korunách je i pohled na evropské trhy smutnější, než by se zdálo při pohledu na indexy. Nu a náš PX stále jen sní o 1300 bodech z dubna loňského roku a na a ne se probudit.

Kde tedy hledat šanci? Analytici se poměrně shodují na tom, že akcie jsou stále podhodnocené a předpokládaný ziskový růst by měl výkonnost trhů ovlivnit pozitivně. Jestliže se současný P/E pro americký index S&P pohybuje kolem 15, jeho odhad pro konec roku je na hodnotě 13,6 a pro příští rok se očekává na úrovni 12. Mnohem perspektivnější trh vidí mnozí na východě, zejména v Rusku. Například P/E ruského akciového trhu je podle analytika Raiffeisenbank Jiřího Pospíšila jen 8,5 a pro příští rok se očekává dokonce úroveň 5,8. To zní skoro jako pohádka.

Tabulka: Investice do fondů v ČR od začátku 2010

Fondy Investice (mil. Kč)
peněžního trhu -4856
dluhopisové 220
smíšené 1162
akciové 270
zajištěné -705
Celkem -3909

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE