OPEC má problémy. Ropný kartel přestává fungovat

15.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


OPEC začíná doplácet na vrozenou vadu všech kartelů. Tou je jejich inherentní nestabilita způsobená snahou jeho členů chovat se jako „černý pasažér“, porušovat pravidla kartelu a profitovat z toho, že ostatní členové tato pravidla dodržují. 

„Bylo to jedno z nejhorších zasedání, jaké jsme kdy měli“, uvedl v minulém týdnu na adresu vídeňského zasedání zemí vyvážejících ropu (OPEC) Ali Naimi, Saudský ministr pro ropu a jeden z nejdéle sloužících členů kartelu. Narážel tím na diskusi o navýšení produkčních kvót a průběh hlasování, na kterém byl smeten ze stolu návrh Saudské Arábie na zvýšení kvót o 1,5 milionu barelů/den. 


4 z 12 


Pro návrh se totiž z dvanácti členů vyslovili jen čtyři. Vedle Saudské Arábie ještě sousední Kuvait, Spojené Arabské Emiráty a Katar. Proti návrhu se naopak postavila osmičlenná koalice, vedená Iránem a Venezuelou. Oficiální verze hovoří o tom, že Saudská Arábie chtěla zvýšit kvóty kvůli obavám z dopadu vysokých cen na světovou ekonomiku. Irán, Venezuela a další země naopak argumentovaly příliš optimistickým očekáváním Saudské Arábie a již nyní zpomalující americkou ekonomikou, která by v kombinaci s vyššími kvótami mohla přispět k prudkému pádu cen ropy. Alespoň tak zní oficiální důvody obou stran. Ty neoficiální ale mohou být mnohem pragmatičtější.
Čtyři arabské země, které se vyslovily pro navýšení kvót, totiž zároveň nesou největší náklady členství v kartelu, protože disponují více než 90 % všech volných kapacit OPECu, které činí zhruba 4 miliony barelů/den. Zatímco udržitelná produkční kapacita Saudské Arábie převyšuje její aktuální produkci o 3,24 mil. barelů/den, v případě Iránu, který je druhým největším producentem kartelu, činí tato volná kapacita pouhých 0,1 mil barelů/den. Například Saudská Arábie a Katar tak kvůli produkčním kvótám zadržují více než čtvrtinu ze své potenciální produkce, zatímco produkci Venezuely kvóty snižují o 8 % a Iránu dokonce o pouhá 3 %. Tyto země tak dosahují téměř maxima svých produkčních kapacit a jejich dodatečný výnos z navýšení kvót by byl prakticky nulový.


Těžební kvóty nebere nikdo vážně


Zasedání z minulého týdne po delší době rozvířilo diskusi nad jeho reálnou silou ovlivňovat cenu ropy. Těžební kvóty, které jsou jeho hlavním nástrojem pro manipulaci s cenami, totiž žádná z členských zemí kartelu nebere vážně. Podle současných kvót by měla celková denní produkce OPECu dosahovat 24,845 milionu barel/den, realita je však o 1,327 milionu barelů vyšší.

Členské země jednostranně těží již delší dobu kolik chtějí, a proto ani krach jednání o navýšení kvót dalšímu zvyšování produkce nemusí zabránit a zřejmě ani nezabrání. Jak uvedl den po vídeňském zasedání deník Financial Times, podle lidí obeznámených s průběhem jednání, je téměř jisté, že Saudská Arábie zvýši svou produkci ropy bez ohledu na rozhodnutí kartelu již v tomto měsíci o dalších 200 000 barelů/den. Koncem měsíce by tak mohla produkovat více než 9 milionů barelů, čímž by svou kvótu převýšila o 1 milion barelů.


Vrozená vada


OPEC tak zdá se začíná doplácet na vrozenou vadu všech kartelů. Tou je jejich inherentní nestabilita způsobená snahou jeho členů chovat se jako „černý pasažér“, porušovat pravidla kartelu a profitovat z toho, že ostatní členové tato pravidla dodržují.  Tyto pohnutky jsou umocněny obzvláště v současnosti, kdy se světová ekonomika stále plně nezotavila z následků finanční krize a země OPECu, pro které prodej ropy častokrát hlavním zdrojem rozpočtových příjmů, bojují s důsledky vysoké inflace. Další schůzku si představitelé OPECu naplánovali na konec tohoto roku. Nepodaří-li se do té doby světovou ekonomiku postavit znovu na nohy a nastartovat robustní a především neinflační růst, čeká OPEC možná další velmi bouřlivá diskuse.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE