Pololetní vysvědčení akciových trhů

12.07.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Zajímá vás jak se v posledních šesti měsících dařilo akciím? Jakého zhodnocení jste mohli dosáhnout na české i světové burze naleznete v našem článku.

Prázdniny a dovolené jsou i vhodnou chvílí pro ohlédnutí za výkonem trhů – zejména akciových, protože na jiné se normální člověk jen těžko dostane. I na ty světové akcie obvykle jen přes fondy, ale jejich nabídka je široká, navíc se najdou už i ty zaměřené na komodity či high yield dluhopisy. Tak jen pozor na zajištění do korun!

Svět se v celém pololetí sice topil ve značné nervozitě, přesto Index MSCI All Country World, který sleduje obchodování na hlavních akciových trzích ve světě, v prvním pololetí přidal 3,4 %.

Akcie na světových trzích si v prvním pololetí připsaly mírný zisk, obchodování ale provázely značné výkyvy, které byly většinou reakcí na dluhové problémy v eurozóně a na zprávy o příliš pomalém oživení americké ekonomiky. Podle analytiků vypadá celkem slibně i začátek druhého pololetí.


Dluhopisy jen české


Spirála smrti se však dále roztáčí kolem státních dluhopisů, které již dávno ztratily pel „save heaven“. V Evropě politici hrozí pěstí ratingovým agenturám a limit zadlužování americké vlády 14,3 bilionu dolarů bude dosažen již 2. srpna, takže bez jeho navýšení nebude mít ani na vypořádání svých maturujících závazků.

Dluhopisová část je nezbytným dílem každého portfolia, takže můžeme být v klidu, protože rozumný člověk investuje jen do těch českých a ty jsou bez problémů. Sice nic moc nevydělají, ale měly by udržet výnos nad inflací (tedy reálný). I tady je nabídka příslušných fondů poměrně snadno dostupná, jen pozor – poradci tyto dluhopisové „základy“ prakticky nenabízejí, protože za ně mají nízké provize.


Kam za akciemi


Z akciových trhů si zisky za první pololetí připsaly hlavně akcie v Rusku a ve Spojených státech, nad průměrem byla například i hlavní burza v Německu. Za propadáky se kromě řeckých akcií pasovaly i ty brazilské, ale také indická ztratily přes 8 %. Lépe si vedly vyspělé trhy, jejichž segment zpevnil včetně dividendového výnosu o 5,6 %. Naopak akcie na mladých trzích přidaly pouze jedno procento. Jasným vítězem byly v prvním pololetí ovšem komodity a dluhopisy s vysokými výnosy – to se však do blízkého budoucna pravděpodobně nebude opakovat. I když právě u těchto velmi kolísavých aktiv… kdo ví?

Tabulka 1: Pololetí hlavních akciových indexů

Index Země Změna (%)
RTS Rusko 7,71
DJIA USA 7,23
DAX Německo 6,68
S&P 500 USA 5,01
Nasdaq Comp. USA 4,55
FTSE 100 V. Británie 0,78
FTSEurofirst 300 Záp. Evropa -0,95
Shanghai Comp. Čína -1,64
Nikkei 225 Japonsko -4,04
BSE Sensex Indie -8,11
Athex Řecko -9,54
Bovespa Brazílie -9,96


V Praze mrtvo


Praha zaplakala těsně nad pololetní nulou – a to ještě jen díky poslednímu týdnu, který přinesl zhodnocení PX o 2,5 %, tedy trojnásobek půlročního. Právě v pondělí 27. června totiž pražská burza padla na své letošní dno na úrovni 1191,5 bodu. Naopak maximum pololetí stále datuje 18. ledna na metě 1276,3 bodu. Pouze pět z titulů SPAD vydělalo. Překvapila Fortuna díky bafuňářům a jejich hnušákovi vylétla od počátku roku o 16,5 %, pěkných 15 % si připsaly akcie Telefóniky. Kolem 10 % získaly akcie AAA, ČEZ i Orca, což potvrzuje spíše defenzivní charakter trhu.

Všechny ostatní tituly tratily, s více než 10% ztrátou dopadly Unipetrol a CETV, zatímco KITD přišly o třetinu. Ovšem do Janků by si mohli klnout investoři developera ECM, který ztratil od počátku roku přes 68 % hodnoty.

Tabulka 2: Pololetí na pražské burze

Titul Změna (%)
Fortuna 16,5
Telefonika 14,94
AAA Auto 11,12
ČEZ 10,74
Orco 9,18
Erste -0,88
NWR (nové) -3,14
NWR (staré) -4,06
PM ČR -5,27
VIG -6,4
KB -7,55
Unipetrol -11,68
CETV -14,8
KITD -33,55
ECM -68,37

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE