Akcie pokračovaly minulý měsíc v poklesu

13.07.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Neuspokojivá makroekonomická data z americké ekonomiky a obava z dluhové krize vedla k poklesu akciových indexů na světových burzách. MĚSÍČNÍ AKCIOVÝ KOMENTÁŘ

Červen roku 2011 se pro riziková aktiva nevyvíjel příliš dobře, neboť většina akciových trhů znehodnotila a komoditám se taktéž nedařilo. Důvodem pro oslabení rizikových aktiv byly především neuspokojivá data z americké ekonomiky, které naznačují hospodářské zpomalení a zpomalení globální ekonomiky a zpochybňují fiskální a monetární kroky americké vlády, které měly vést k oživení spotřebitelské poptávky. Na konci měsíce se na trhy vrátila pozitivní nálada poté, co se EU a IMF dohodly na poskytnutí další pomoci pro Řecko a Řekové schválily úsporný plán spočívající ve vyšších daních, nižších sociálních odvodech a privatizaci státních podniků.

Nejvíce za sledované období znehodnotil polský index WIG, který si odepsal 3,22 %, maďarský akciový index BUX, který poklesnul o 2,92 % následován indexem pražské burzy PX, který znehodnotil o 1,88 %. Americký širší akciový index S&P 500 poklesnul o 1,83 % a pouze německý akciový index DAX si za sledované období připsal 1,13 %.

Komodity


Oslabující dolar, strach z šíření dluhové nákazy z Řecka a horší příchozí makrodata se podepsaly na dramatickém poklesu spotové ceny americké ropy WTI, která si odepsala 7,09 %. Investice do zlata by se investorům na začátku června nevyplatila, neboť daná komodita oslabila o 2,08 % na 1504,32 USD za trojskou unci.


Vyspělé trhy


Americký širší index S&P 500 za sledované období z výše uvedených důvodů oslabil, na druhé straně dařilo se americkým státním dluhopisům, ovšem na konci června po schválení úsporného balíčku řeckým parlamentem došlo k návratu investic do rizikových aktiv, na což reagovaly americké 10 leté výnosy dluhopisů růstem na 3,2 % z 2,8 %. Trhy zároveň zchladilo snížení odhadu růstu US ekonomiky, kterou v polovině týdne zveřejnil US FED. Ten očekává, že US ekonomika v letošním roce poroste mezi 2,7 – 2,9 %, zatímco dubnová prognóza počítala s růstem mezi 3,1 – 3,3 % a dodala, že míra jádrové inflace bude o něco vyšší než se očekávalo.

Podle posledních zpráv obdrží Řecko druhý balíček ve výši 85 mld. EUR, což je pro finanční trh úleva, neboť se tak do roku 2013-14 může vyhnout bankrotu. Francouzští politici prosadily dobrovolný plán restrukturalizace řeckého dluhu, který zahrnuje soukromé věřitele, kteří mohou přistoupit na výměnu řeckých dluhopisů. Evropská centrální banka ECB zřejmě přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb na červencovém zasedání. Evropský širší akciový index DJ STOXX 600 poklesnul více než jeho americký protějšek.


Český trh


Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v červnu výše 31,5 mld. Kč, což představuje zhruba stejný objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v červnu letošního roku odepsala 1,88 %.


  • Valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ schválila dividendu z loňského zisku ve výši 50 Kč na akcii. Dividenda bude vyplacena 1.8.2011. Podle údajů ČNB přistoupili vrcholoví manažeři společnosti ČEZ v posledním týdnu k prodeji celkem 524 777 akcií za 483 mil. Kč. Generální ředitel Martin Roman v týdnu od 27. května prodal akcie za 309 mil. Akcie dále prodával finanční ředitel Martin Novák, šéf pro akvizice Vladimír Schmalz a ředitel divize výroby Vladimír Hlavinka. Goldman Sachs zvyšuje cílovou cenu pro ČEZ na 994 Kč z předchozích 948 Kč, doporučení ponechává na „neutrální/opatrný". ČEZ se rozhodl na základě indikativních nabídek zájemců o aktiva související s tureckou společností Akenerji vyzvat určitý počet uchazečů o předložení závazných nabídek. Generální ředitel ČEZu Martin Roman na zasedání hospodářského výboru PS prohlásil, že ČEZ bude pod tlakem Německa, aby rovněž uzavřel své jaderné elektrárny. Proti jaderným elektrárnám na našem území dlouhodobě protestuje Rakousko, Berlín by se k nim nyní mohl připojit. UBS snižuje své doporučení pro ČEZ na „neutral" z původního „koupit." Cílová cena byla snížena na 910 Kč ze 1050 Kč. Akcie ČEZu si za červen odepsaly 8,29 %.
  • Odbory v České rafinérské, kde je Unipetrol majoritním vlastníkem, nevyhlásí na konci června stávku, když plán nezískal dostatečnou podporu zaměstnanců. Stávková pohotovost byla vyhlášena poté, co se odbory nedohodly na nové kolektivní smlouvě. Erste bank snížila cílovou cenu pro Unipetrol na 170 Kč z původních 191 Kč. Doporučení je na stupni „redukovat“. Akcie Unipetrolu si za sledované období odepsaly 5,3 %.
  • Mediální společnost CME dnes dokončila převzetí distributora filmových a televizních práv Bontonland od společnosti Bancroft Private Equity a dalších menšinových akcionářů. Transakce CME vyšla na 11 mil. USD. Koaliční strany se shodly na ukončení reklamy na televizním kanále ČT1. Na programu ČT2 a ČT4 by mohla reklama zůstat v objemu 0,5% vysílacího času. Díky široké politické podpoře by se mělo jednat o finální podobu. Generální ředitel CME Adrian Sarbu prodal 50 tis. kusů akcií společnosti. Jednalo se o nepřímo držené akcie, když prodávajícím byla společnost Almeria, která potřebuje finance na své aktivity. Mediální společnost CME vymění seniorní konvertibilní dluhopisy splatné v roce 2013 za obdobné obligace se splatností v roce 2015. Zpětný odkup dluhopisů s kupónem ve výši 3,5% bude v objemu 52,3 mil. USD. Ve stejném objemu dostanou držitelé nové dluhopisy se splatností v roce 2015 a kupónem ve výši 5% plus hotovostní platbu ve výši 4,6 mil. USD. Akcie CME si odepsaly v červnu 10,4 %.
  • Věřitelé developera ECM požádali soud o vydání předběžného opatření, které by znemožnilo bez souhlasu prodávat majetek a snižovat podíl v dceřiných společnostech. Věřitelé požadují, aby nakládání s majetkem nad 150 tis. schvaloval insolventní správce a s majetkem nad 5 mil. Kč prozatímní věřitelský výbor.
  • ětšinový>

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za červen 2011

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za červen 2011
 
Zdroj: Bloomberg


  • Firma Ott&Co, kterou ovládá šéf Orca J.F. Ott, koupila warranty na akcie Orka za téměř 417 tis. EUR. Akcie developerské společnosti Orco poklesly ve sledovaném období o 11,26 %.
  • Pegas Nonwovens uzavřel smlouvu na pětiletý neamortizovaný klubový úvěr ve výši 180 mil. EUR. Půjčka bude sloužit na refinancování stávajícího dluhu a nové investice. Půjčka je poskytnuta od ČS a ING. Investiční fondy spravované maďarskou společností AEGON snížily podíl na základním kapitálu společnosti Pegas na 0,73 % k datu 7.6.2011. Před tímto datem byl podíl ve výši 5,08 %. Pegas plánuje výstavbu nového závodu v Egyptě, kterého chce využít k expanzi na další trhy na Blízkém východě. Továrna by měla vzniknout v průmyslové zóně v blízkosti Káhiri a v první fázi si vyžádá investici v rozsahu 55-60 mil. EUR. První linka by měla být uvedena do provozu v druhé polovině roku 2013. Kapacita by měla být využita na dodávky pro nového zákazníka, se kterým by měla být smlouva uzavřena v následujícím šesti měsících. Akcie společnosti si v červnu připsaly 4,67 %.
  • Vedení Fortuny zaslalo konkurznímu správci zkrachovalé Sazky nabídku na převzetí jejích loterijních aktivit. Za licenci, distribuční síť a značku nabízí Fortuna 2-2,5 mld. Kč. Majitelům Sazky (sportovním svazům) chce vyplácet dále 300 mil Kč ročně. Finanční ředitel společnosti Fortuna prodal 27.5. dle zprávy pro ČND akcie vlastní společnosti za necelých 550 tis. Kč. Michal Vepřek prodával při ceně 128,5 Kč a prodal všech svých 4245 akcií, které držel. Podle oznámení loterijní společnosti Sazka došlo k obnovení smluv s téměř 6000 provozovateli terminálů. Mluvčí Sazky uvedla, že je znát návrat klientů a tržby společnosti se zvýšily. Fortuna podepsala smlouvy o umístění prvních 1000 terminálů pro vlastní loterii. Fortuna nevyžaduje ve svých smlouvách exkluzivitu a jejich terminály mohou být tak ve stejných provozovnách jako terminály Sazky. Podle mluvčího společnosti investuje sázková kancelář Fortuna do konce roku do rozjezdu nové loterie až 15 mil. EUR. Z této částky půjde maximálně 10 mil. Kč na marketing. Původně firma plánovala dát na marketing v prvním roce provozu 4-6 mil. EUR. Akcie Fortuny poklesly v červnu o 10,44 %.
  • Anthony Denny, CEO firmy AAA Auto, nakoupil dalších 11 tis. kusů akcií společnosti. Akcie AAA si v červnu odepsaly 3,37 %.
  • Insolvenční správce společnosti Sazka podepsal dodatek ke smlouvě o poskytování služeb, který zajistí obnovení prodeje kreditů na mobilní telefony. Telefonica je prvním operátorem, se kterých bylo dobíjení obnoveno. Akcie společnosti Telefónica si v červnu připsaly 5,95 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE