Komodity kolísají, některé rostou jiné oslabují

05.08.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Obavy z vyhlášení bankrotu Spojených států pomohly drahým kovům, a to zejména zlatu. Údaje o slabším ekonomickém růstu ve světě naopak srazily energetické suroviny. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

V červenci byl na komoditních trzích zaregistrován smíšený vývoj. Velmi nepříznivé je prudké zpomalování růstu průmyslové aktivity v Číně. V sektoru obilnin a olejnin se ceny stabilizovaly. Investoři momentálně vyčkávají na nové informace o sklizni v USA a Evropě. Vývoj cen potravin je také smíšený. Káva a kakao oslabují kvůli vyšší nabídce, cukr a pomerančový koncentrát naopak zhodnocují v důsledku poklesu produkce.

Globální ekonomický růst zpomaluje, což je evidentní z údajů o průmyslové aktivitě. V Číně, která je největším spotřebitelem průmyslových kovů a energetických surovin na světě, je expanze průmyslu nejnižší za poslední rok. V Evropě a USA podkopala dluhová krize důvěru podnikatelů, kteří přehodnocují své personální záměry do budoucnosti. Už i americká centrální banka upozornila, že vysoká míra nezaměstnanosti by mohla přetrvat déle, než se původně předpokládalo. To je jeden z důvodů proč naznačila, že je ochotná poskytnout ekonomice další stimul. Přesné detaily uveřejněny nebyly, ale spekuluje se o možnosti zahájení třetího programu kvantitativního uvolňování.

Tabulka: Změna ceny v červnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.7.
ropa WTI 0 95,7 USD/barel
zlato +8 1628,3 USD/oz
měď +5 4,5 USD za libru
kukuřice +8 6,7 USD za bušl
pšenice +10 6,7 USD za bušl
káva Robusta -16 2092 USD za tunu
vepřové maso +1 92,4 US centu za libru

zdroj: CSI


Zlato je extrémně silné a takřka každý den láme rekordy


Důvodem je zejména obrovská investiční poptávka vyvolaná obavami z dluhové krize a nadměrné inflace. Dle údajů agentury Bloomberg byla hodnota zlata drženého v ETF fondech na konci července na rekordní úrovni 113 miliard USD. Poptávka po slitcích a mincích je velmi vysoká zejména v Evropě a v Číně. Kupříkladu Britská královská mincovna prodala v prvním pololetí o 9 procent více mincí než v minulém roce. Podobná situace je i v případě stříbra. Čistá nákupní pozice investorů ve stříbrných futures a opcích je podle americké agentury CFTC nejvyšší od února 2010. Ve druhé polovině července byly silné i platina a paládium, což je důsledek stávky horníků v Jižní Africe, která dodává více než polovinu světové nabídky platiny.


Poptávka po ropě roste jen velmi pomalu


Množství najetých kilometrů v USA, které jsou největším spotřebitelem ropy na světě, stagnuje. Tamní motoristé taktéž začínají upřednostňovat úspornější vozy. Na konci července bylo velmi zajímavé uveřejnění nových standardů spotřeby pohonných hmot v USA, se kterým souhlasí i výrobci aut. Do roku 2025 by průměrná spotřeba vozidel prodávaných v USA měla podle nového plánu poklesnout přibližně o polovinu. Nabídka ropy je poměrně vysoká. Kartel OPEC dodal v červenci na trhy 29,585 milionu barelů za den, což je nejvyšší údaj od prosince 2008.


Obilninám a olejninám se v červenci dařilo


V důsledku sucha v některých pěstitelských oblastech USA by se původní prognóza tamní produkce pšenice a kukuřice nemusela naplnit. Spotřeba stále roste. Čína by v tomto roce mohla kvůli doplňovaní zásob dovézt rekordních 6 milionů tun kukuřice.


V červenci pokračovalo zhodnocování cukru


Předpoklady jeho produkce v Brazílii jsou nadále upravovány dolů. Příčinou je snížení velikosti úrody cukrové třtiny. International Sugar Organization odhaduje, že současné nízké světové zásoby se kvůli letošní slabé úrodě doplní až za 2 roky. V případě kávy a kakaa je situace opačná a produkce je relativně vysoká. Pokles ceny kávy zastavily až informace brazilského ministerstva obchodu o červencovém snížení exportu kávy ze země o 18 % oproti minulému roku.


Co nás čeká v srpnu?


V srpnu předpokládáme silný zájem investorů o sektor drahých kovů, protože dluhové problémy vyspělých zemí zdaleka nejsou vyřešeny. Nepřekvapilo by nás, kdyby cena zlata ještě několikrát stanovila nová historická maxima. V případě ropy očekáváme stagnaci, případně jenom mírné zhodnocení, protože ekonomický růst ve světě slábne. Produkce ropy je velmi vysoká, takže odběratelé jsou momentálně dostatečně zásobeni. Adepty na pokles ceny vidíme mezi obilninami a olejninami. Už koncem srpna budou trhy zaplaveny novou pšenicí, což by mohlo krátkodobě zatlačit její cenu dolů.

Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE