Panika na trzích. Situaci zklidní až další rozvolnění měnové politiky

08.08.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Finanční trhy se v minulém týdnu opět otřásly v základech. Akciové idnexy se dočkaly největších výprodejů od začátku roku 2009, když jen během čtvrtečního odpoledne v USA i v Evropě klesly o téměř 5 %.

Výprodej na akciových trzích pokračuje téměř nepřetržitě od konce července, díky čemuž světové indexy během dvou týdnů ztratily více než 10 % ze své hodnoty.

Hlavním tématem je samozřejmě všudypřítomná dluhová krize. Proč ale výprodeje začaly naplno právě v letních měsících? Jedním z důvodů může být ukončení měnové politiky kvantitativního uvolňování (QE) ve Spojených státech.


Hluchá místa


Obrázek níže zachycuje vývoj dluhopisového portfolia americké centrální banky (Fed) a jeho korelaci s akciovým indexem S&P 500, od začátku roku 2008 až do dnes. První kolo kvantitativního uvolňování zahájil Fed v březnu 2009 a jeho konec nastal o rok později. Druhé kolo odstartoval v listopadu 2010 a skončil teprve začátkem minulého měsíce. Od března 2009 tak existují jen dvě „hluchá“ místa, kdy americká centrální banka nedodávala likviditu na finanční trhy. První hluché místo odpovídá přestávce mezi QE1 a QE2 a trvalo sedm měsíců. Druhé trvá od začátku minulého měsíce dodnes.

Graf: Vývoj dluhopisového portfolia FEDu; korelace S&P 500

Vývoj dluhopisového portfolia FEDu; korelace S&P 500

Co mají tyto dvě periody společné? Výprodej akcií a nárůst výnosů z dluhopisů těch nejvíce rizikových zemí.  Události, které následovaly po ukončení QE1, ukazuje další obrázek níže, na kterém je zachycen výnos z desetiletých řeckých státních dluhopisů a jeho vývoj poté, co v USA skončilo QE1. Řecké výnosy během pár týdnů vystoupaly nad 12 % a uklidnit situaci se povedlo až teprve tehdy, kdy se eurozóna a MMF dohodly na pomoci Řecku a ECB začala nakupovat řecké státní dluhopisy. 

Graf: Výnos z desetiletých řeckých státních dluhopisů

Výnos z desetiletých řeckých státních dluhopisů
 
Třetí obrázek zachycuje výnos z desetiletých italských dluhopisů, který začal rovněž prudce stoupat poté, co v USA skončilo druhé kolo kvantitativního uvolňování.

Graf: Výnos z desetiletých italských dluhopisů

Výnos z desetiletých italských dluhopisů

Obě tyto události byly doprovázeny prudkými výprodeji na akciových trzích. Například index S&P 500 klesnul v polovině roku 2010 o 16 % a jeho růst nastartoval až jasný signál americké centrální banky, že je připravena na druhé kolo kvantitativního uvolňování (viz první obrázek). Po roce se tak dostáváme do podobné fáze, v jaké se nacházely trhy v průběhu loňského léta. Jeden velký rozdíl mezi rokem 2010 a 2011 však najít můžeme. Situace je ve skutečnosti mnohem horší, protože se v problémech nacházejí daleko větší země, jejichž záchrana, podobnými mechanismy jako v roce 2010, není možná. Politikům tak dochází munice a začíná být stále jasnější, že jsou na tahu opět centrální banky. ECB v minulém týdnu začala nakupovat státní dluhopisy a další kroky nejen od ní, ale i od Fedu zřejmě můžeme čekat poměrně brzy. 

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE