Fondy pod děsivým tlakem

22.08.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední dva týdny naplnily smutné očekávání – po opakovaném burzovním srpnovém masakru se tomu zřejmě nebylo možno vyhnout.

Někteří podílníci fondů nemohli reagovat na paniku jinak než útěkem. Co se najedou změnilo, že finanční trhy zachvátila největší vlna výprodejů od konce roku 2008? Trhy ztrácejí důvěru v politiky a vše ukazuje na zpomalení ekonomiky, a to je smrtonosná kombinace.

Tomu odpovídá i situace našich fondů: od začátku srpna z nich uprchlo 3,4 miliardy korun a ještě další miliardy (odhadem 6) si musí odečíst z hodnoty svých investic i ti vytrvalejší podílníci akciových a smíšených fondů.


Nejvíc ze zajištěných


To je sice nesporně velmi dramatická situace, přesto nikoli panická – při bližším pohledu totiž vidíme, že 1,5 miliardy odešlo za zajištěných fondů. To se sice může zdát jen jako chabá náplast na krvavou statistiku, ale zkrátka opět došlo k tomu, že některým velkým zajišťákům z úrodných časů před pěti či šesti lety skončilo investiční období. Zůstává tedy jen otázka, co s inkasovanými stamiliony naši podílníci udělají.

K dlouhotrvajícímu odlivu z fondů peněžního trhu se navíc zdánlivě přidaly i dluhopisové – zdánlivě proto, že při bližším pohledu vidíme několikeré velké inkaso, což napovídá, že si peníze vyzvedával některý institucionální investor.

Asi největší pohyb záporným směrem zaznamenaly smíšené fondy – ty jsou zřejmě (a pochopitelně) nejcitlivější na sentiment trhu. Půlmiliarda, kterou ji pustily žilou srpnové odkupy, přesto ještě není tak strašná a od začátku roku jde stále o jediný segment s kladným saldem.


Kotrmelec akciových


Takovými byly donedávna i akciové fondy, kde však prvotní reakce na děsivé propady akciových trhů přivodila 400milionové odkupy za jediný týden, což pod nulu srazilo i letošní souhrnnou statistiku. Jen z ISČS Sporotrendu například rázem zmizelo 160 milionů korun.

Že děsivé tsunami trhů způsobí určité vlny i na fondbyznysu, bylo celkem pochopitelné, přesto je nelze (zatím) považovat za nějaký „run“ na fondy. Uvidíme ještě, co nastane po určitém zpoždění, až se ukáže, zda krveprolití na trzích bude jen epizodická korekce, anebo delší medvědí etapa. Zatím je situace nepřehledná a vlny rozbouřené, takže například jsme viděli už dvě výprodejní v rychlém sledu. Přesto se na nich i mezi nimi snažili plavat či surfovat jak hráči na burze, tak zřejmě i fondoví investoři. Tomu alespoň napovídají 100milionové nákupy akciových fondů za právě uplynulý týden – evidentně se mnozí pokoušeli „trefit výprodej“.


Rozbouřené trhy


Na burzách pak padaly rekordy objemů obchodování, což ukazuje, že kupci nevymřeli. Jen se těžko rozeznává, jaký podíl obchodů je vynucených, to když jsou investoři nuceni zavírat své pozice koupené na úvěr. Ti pak musí prodávat akcie za téměř jakoukoliv cenu, jen aby se jich rychle zbavili a zachránili si tak alespoň nějaké finance. Další problematický pokyn je tzv. „stoploss“, který určuje limit pro „přijatelný“ pokles, po jehož dosažení akcie automaticky prodá. To je sice doporučovaná strategie omezující možné ztráty, ovšem jsou chvíle, kdy se zkrátka „realizuje ztráta“ – a co dál? Zejména tyto velmi volatilní trhy je pak těžko uhlídat a „trefit“.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE