Srpen zažil zlatou horečku i energetický splín

05.09.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Vysoká poptávka po zlatě vyhnala v srpnu jeho cenu na nový rekord. Naopak relativně slabým sektorem byly energie. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

V srpnu panovala na finančních i komoditních trzích značná nervozita. Hned na počátku měsíce nastal prudký výprodej zejména průmyslově zaměřených komodit. Investoři pokračují v nákupech bezpečných aktiv. Vysoká poptávka po zlatě vyhnala jeho cenu na nový rekord. Ve druhé polovině srpna se také dařilo obilninám a olejninám. Naopak relativně slabým sektorem byly energie.

Spojené státy přišly o nejvyšší rating, což zaselo mezi investory strach z nového kola finanční krize. Nové zprávy o ekonomickém vývoji ve světě byly taktéž velmi negativní. Důvěra domácností i podniků prudce klesá, což se odráží i na objemu nákupů zboží a služeb.  Evropský finanční sektor zažívá velmi špatné období, přičemž mezibankovní trh zde zamrzá podobně jako v roce 2008 po pádu Lehman Brothers. Banky si navzájem nevěří a momentálně upřednostňují držbu likvidnějších prostředků.

Tabulka: Změna ceny v srpnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.8.
ropa WTI -7 88,8 USD/barel
zlato +12 1831,7 USD/oz
měď -7 4,2 USD za libru
kukuřice +15 7,7 USD za bušl
pšenice +18 7,9 USD za bušl
káva Robusta +12 2333 USD za tunu
vepřové maso -7 85,5 US centu za libru

zdroj: CSI


Neuvěřitelné zlato


Zlato předvedlo v srpnu téměř exponenciální růst ceny. Důvodem je zejména obrovská investiční poptávka. Tržní kapitalizace největšího zlatého fondu SPDR Gold Trust dokonce vzrostla na několik dní nad tržní kapitalizaci SPDR S&P 500, což je dlouhodobě největší ETF na světě. Nové údaje World Gold Council ukázaly, že fyzická spotřeba zlata až tak rychle neroste. Ve druhém čtvrtletí 2011 dokonce nastalo meziroční snížení globální poptávky o 17 % na 920 tun. Indie a Čína, které spolu spotřebovávají 55 % celosvětové nabídky, zůstávají tahouny trhu, když v jejich případě nastalo zvýšení poptávky o 38 % a 25 %. V sektoru drahých kovů bylo nejslabší paládium. Pro něj i pro platinu jsou velmi negativní zprávy o pomalém růstu prodejů aut v Číně. V červenci se zde prodalo o 7 % více aut oproti stejnému měsíci minulého roku. Na čínské poměry se jedná o relativně nízké tempo.


Zásoby ropy jsou dostatečné


Podle pravidelné měsíční zprávy Ministerstva dopravy USA bylo v největší ekonomice světa naježděno za první půlrok o 1,1 % méně kilometrů oproti minulému roku. I proto spotřeba pohonných hmot v Spojených státech klesá, což má negativní dopad na objem importované ropy. V Číně, která je po USA druhým největším dovozcem ropy na světě, se import zvyšuje pomaleji oproti očekáváním. V červenci nakoupila v zahraničí meziročně jen o 2,3 % více ropy. Zásoby jsou dostatečně vysoké. V amerických zásobnících se nachází 352 milionů barelů ropy, což je 4% nad 5letým průměrem.


Obilniny a olejniny byly v srpnu velmi silné


Důvodem se staly informace o suchu v pěstitelských oblastech Spojených států. Na středozápade USA bylo zaznamenané nejteplejší léto od roku 1955. Ministerstvo zemědělství USA uvedlo, že v dobré až výborné kondici se momentálně nachází jen 54 % úrody kukuřice. To představuje výrazně nižší hodnotu oproti 70 procentům z minulého roku.  57 % sójových polí se nachází v dobré až výborné kondici (minulý rok: 64 %). Ve spojených státech se letos dá očekávat výrazný pokles výnosnosti polí i celkové produkce.


Cukr, káva...


V uplynulém měsíci zamířila vzhůru i cena kávy. International Coffee Organization uvedla, že v červenci dosáhly světové vývozy hodnoty 7,35 milionu pytlů, což je méně oproti minulému roku (8,2 milionu pytlů). S problémy se potýká zejména Vietnam, který je největším pěstitelem kávy typu Robusta na světě. V srpnu byl jeho export meziročně o 23 % nižší. Dařilo se i cukru. Velikost brazilské produkce zatím výrazně zaostává za předpoklady. Tamní ministerstvo zemědělství uvedlo, že v tomto roce vyprodukuje země 37,1 milionu tun cukru, což je o 3 % méně oproti minulému roku. Ještě v květnu se očekávala výroba na úrovni 40,9 milionu.

Graf: Komoditní index RICI

komodity_srpen.jpg

 zdroj: Bloomberg


Co nás čeká v září?


Investoři předpokládají, že v září ohlásí americká centrální banka nový monetární stimul. Poslední údaje jednoznačně poukazují na rychle zpomalující ekonomiku. Příliv nových levných peněz do systému by byl pro komodity příznivý. Na nákup jsou momentálně zajímavé zejména drahé kovy. Díky špatnému počasí a poklesu produkce se dá očekávat i další růst cen v sektoru obilnin a olejnin.  


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

 

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE