Srpen na FX: Divoký měsíc jen pro švýcarský frank

08.09.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Frank sice v druhé půli srpna přišel o veškeré zisky, jeho výhled ale zůstává i nadále pozitivní. Zásah SNB na něj má totiž spíše psychologický než faktický dopad.

Srpen byl měsícem volatility a návratu k jistotě bezpečných investic. Asi nejlépe tuto skutečnost demonstruje dvouciferná ztráta většiny evropských burzovních indexů a také hodnota indexu VIX, přezdívaného také jako index strachu. Ten měří volatilitu akciového indexu S&P 500 a jen v minulém měsíci se krátce dostal až na 48b., kde se naposledy pohyboval během finanční krize v roce 2009.


Švýcarský frank vzdoruje centrální bance


Právě z tohoto důvodu se zejména v první polovině minulého měsíce dařilo především bezpečným měnám. Zcela mimořádná byla přitom situace na švýcarském franku, který na páru s dolarem během prvních devíti srpnových dnů dokázal nejprve zpevnit o 10,1 % až k novému historickému maximu, aby nakonec celý srpen uzavřel se ztrátou 2,3 %.

Důvodem takto vysoké volatility byla kombinace silného zájmu o frank jako o nejbezpečnější měnu na světě a měnové politiky švýcarské centrální banky (SNB), které se silným frankem v srpnu došla trpělivost. Frank totiž jen od dubna zpevnil vůči dolaru a euru o 17 % resp. 21 %, což bylo příliš i na SNB, která začala využívat veškeré nástroje (kromě přímé intervence), aby docílila jeho oslabení, když nejprve snížila úrokové sazby téměř na 0 %, aby posléze zvýšila objem rezerv, které u ní drží domácí komerční banky z 30 miliard franků na 164 miliard. 

Frank tak sice v druhé půli srpna přišel o veškeré zisky, jeho výhled ale zůstává i nadále pozitivní. Zásah SNB na něj má totiž spíše psychologický než faktický dopad, když veškerá nově vytvořená likvidita pouze leží na účtech centrální banky a neputuje na trhy. SNB se přímé intervenci vyhýbá, kvůli potencionálně vysokým nákladům, které jsou s touto intervencí spojeny a proto, budou-li světem i nadále zmítat obavy z prohlubování dluhové krize a zpomalování světové ekonomiky, frank může být i nadále nejžádanější měnou světa, a to bez ohledu na snahu SNB o jeho oslabení.

Graf: Švýcarský frank na páru s dolarem a eurem

fx_srpen.jpg


Dolar, euro a libra v bočním trendu


Zcela jiný trh v srpnu připomínaly měnové páry, na kterých proti sobě stály dolar, euro a britská libra. Důvodem bylo to, že jak Fed, tak ECB a BoE v srpnu udělaly krůček k dalšímu rozvolnění měnové politiky a efektivně tak odvály veškeré spekulace trhu, že by mohly začít v nadcházejících měsících s utahování měnové politiky. Měnové páry EURUSD, GBPUSD a EURGBP se proto v srpnu držely v bočním a velmi stabilním trendu, ve kterém by se mohly pohybovat i nadále přinejmenším do doby, než některá ze tří zmíněných centrálních bank začne měnovou politiku opět uvolňovat.

Graf: USD, EUR a GBP na vzájemných párech

fx_srpen_2.jpg

Centrální bankou, která má k dalšímu rozvolnění měnové politiky nejblíže, je přitom po minulém měsíci americký Fed, jehož čelní představitelé již začínají potichu mluvit o tom, že by mohli začít dělat více, aby pomohli slábnoucí ekonomice začít opět růst. Jako jedna z variant pro uvolnění měnové politiky, se přitom nabízí další nákupy dluhopisů v rámci třetího kola kvantitativního uvolňování, což může, zachovají-li zbylé dvě centrální banky statut quo, přispět v budoucnu k další ztrátě důvěry v americký dolar.

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE