Je ECM ztracená investice?

16.09.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Před několika lety patřila společnost ECM mezi úspěšné developerské společnosti s velkou budoucností. Jaký je stav teď a co bude dál?

Do povědomí se ECM zapsala především získáním lukrativních pozemků v Praze na Pankráci, kde měla ambiciózní plán postavit několik výškových budov. Úspěšným vstupem na BCPP pak ještě popularita společnosti rostla, ale také rostlo zadlužení společnosti, neboť management se snažil rychle expandovat na východní trhy. Následná hypoteční a finanční krize velmi dolehla na společnost, finanční toky pomalu vysychaly a tím, že management neprovedl rázná opatření na záchranu společnosti, pak dovedl ECM až téměř na samé dno. A stejný dopad to pak mělo i na kurz akcie.


Hrozba konkurzu


Věřitelé již delší dobu poukazovali neutěšenou finanční situaci ve společnosti a pohár trpělivosti přetekl letos v létě, kdy se rozhodli poslat společnost do konkurzu. Na tom by ještě nebylo nic podivného. Management narychlo vypracoval záchranný plán, který spočíval v odprodeji téměř všech aktiv. Společnost by si ponechala pouze několika klíčových projektů a věřitelé by také získali 55% akcií a mohli by tak ovládat společnost.

Zde nastává první problém, ze začátku se zdálo, že tento projekt má šanci na úspěch, neboť klíčový věřitelé to zpočátku schvalovali. Tyto věřitelé byly Česká spořitelna, Volksbank, Unicredit a společnost Astin Capital Management, která má mimochodem pohledávku ve společnosti ve výši 3,1mld. Kč a patřila by mezi největší věřitele ECM.


Glancus Investments prosazuje konkurz


Na druhé straně však stála nenápadná společnost, která prosazovala konkurz. Jednalo se o společnost Glancus Investments, která spadá do impéria PPF, které vlastní miliardář Petr Kellner. Záhy však nastává obrat, velké banky (Česká spořitelna a Volksbank), které doposud prosazovaly restrukturalizaci, své stanovisko mění a přiklánějí se na stranu společnosti Glancus Investments a požadují konkurz. Už zde můžeme vidět, že na první pohled není vše v pořádku. Do hry nyní vstupuje správce konkurzní podstaty pan Ivo Hala, který má celý konkurz řídit, celkově dojde k přihlášení pohledávek ve výši 9,5 mld. Kč, následně správce konkurzní podstaty rozhodne, že oprávněné pohledávky jsou pouze několika společností a to těch, které prosazovaly konkurz a to ve výši jen necelých dvou miliard z těchto závazků.

Ostatní závazky (UniCredit Bank AG, PSJ New, Garnet Holding, Dominion Pension Plan Trustees, Smogiga , 2P a dalších) nebyly uznány. Jediné co pan Hala řekl, na otázku, proč bylo uznáno tak malé množství pohledávek, je věřitelé nesplnily podmínky pro uznání pohledávek – administrativní chyby a špatný způsob podání.


Věřitelé se snaží domoci práv u nejvyššího soudu


To se samozřejmě nelíbí většině věřitelů a nyní se snaží domoci svých práv u nejvyššího soudu. Fakticky tak společnost nyní ovládá Glancus Investments, Česká spořitelna a Volksbank, prostřednictvím správce pana Haly, který jde až záhadně na ruku těmto společnostem, neboť neuznání pohledávek držitelů dluhopisů společnosti Astin Capital Managment vyřadilo ze hry cizí držitele dluhopisů, kteří sídlí v zahraničí. Můžeme jen spekulovat, proč konkurz této společnosti je tak netransparentní a proč probíhá tímto způsobem – zlatým vejcem společnosti ECM je samozřejmě projekt výškových budov v Praze na Pankráci, o který má dlouhou dobu zájem impérium PPF, které již dříve mělo společný podnik s ECM a po prvních náznacích problémů společnosti z projektu vycouvalo. Pokud neuspějí nespokojení věřitelé u Nejvyššího soudu, proběhne pravděpodobně konkurz společnosti ECM.

A co se stane když Astin Capital Management neuspěje se svojí pohledávkou u Nejvyššího soudu? Vzhledem k tomu, že se jedná o držitele dluhopisů, kteří sídlí v zahraničí, můžeme očekávat, že budou žalovat ČR, pro neochránění zahraniční investice a tak lze očekávat další „miliardovou arbitráž“, která může svojí velikostí v budoucnu negativně zatížit stání rozpočet a opět si ČR v zahraničí uřízne ostudu. Závěrem můžeme pouze konstatovat, že český občan bude muset platit za to, že není v ČR dobré právní a podnikatelské prostředí, na tuto situaci již dlouhodobě společnost Transparenci International upozorňuje.  


ECM v portfoliu, příklad práce s portfoliem


A co z toho plyne pro investory a naše portfolio? My jsme akcii již před delší dobou koupili, ale v malém zastoupení a brali jsme ji jako rizikovou. Zde se ukazuje klíčovost práce s portfoliem, protože ztráty jsou součástí investování a my ji již máme pokrytou zisky z jiných titulů. Tuto investici pravděpodobně odepíšeme jako ztrátovou. I když v době kdy my jsme zařazovali malé množství akcií do portfolia, byla situace naprosto odlišná, management měl podporu od bank i dluhopisových věřitelů, tak i přesto se investor ztrátám nevyhne a vždy by měl mít tuto variantu na paměti. Pokud by se ECM na burzu vrátila (pravděpodobnost malá), tak akcii určitě nebudeme hned prodávat, ale budeme ji držet jako vysoce rizikovou.

My máme také nakoupené akcie druhé developerské společnosti – Orco Property Group a tím i diverzifikujeme tuto investici. Přestože se společnost dostala do podobných problémů, kroky managementu byly daleko ráznější a na základě přijatých opatření se podařilo překonat nejhorší období krize. Přestože bylo umožněno společnosti překonat nejhorší období, čeká management hodně práce, aby se Orco vrátilo na výsluní a patřilo mezi dynamicky rostoucí developerské společnosti ve střední a východní Evropě.

Potenciál je ve stovkách procent, ale mějte na paměti riziko, které vždy podstupujete a podle toho volte velikost pozice. Proto naší investici do akcie považujeme za dlouhodobou s cenovým cílem 300 Kč a výše v závislosti na globálním vývoji nemovitostního trhu.

Autoři článku patří do analytického týmu Czechwealth.cz

Autor článku

Roman Dvořák, Lukáš Jíra


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE