Do čeho investovat v říjnu - 4 tipy na akcie

05.10.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Na následujících řádcích přinášíme náměty a tipy, na co se soustředit v současné době paniky, dluhové krize a velké volatility všech burzovních trhů. A také, jak na tom v konečném důsledku vydělat.

Vybrat na burze takové akcie nebo komodity, které mají potenciál zajímavého zhodnocení, není snadné. To se umocňuje v současné době paniky, dluhové krize a velké volatility všech burzovních trhů. Proto na následujících řádcích přinášíme náměty a tipy, na co se soustředit a jak na tom v konečném důsledku vydělat. Pro pochopení souvislostí je vhodné se nejdříve ohlédnout, co se událo předchozí měsíc.


Ohlédnutí za zářím


Měsíc září přinášel investorům doslova infarktové stavy. Přední světové indexy vytvářely svá roční minima anebo tyto mety opět testovaly. Index S&P se přiblížil k metě 1100 bodů, DAX dvakrát otestoval hranici 5000 bodů.

Negativní náladu na trzích způsobila především hrozba, že Řecko je již jednou nohou v bankrotu. Nervozitu nedokázal rozehnat ani prezident Obama, který oznámil svůj plán na oživení chřadnoucí US ekonomiky, který však navzdory objemu příliš investory nepřesvědčil. Nepřesvědčily ani centrální bankéři, když jak Bernanke tak i Trichet nastínily pochmurný obrázek současného stavu na obou stranách Atlantiku. Jedinou sázkou na jistotu je tak především vysoká volatilita, která trhy provází od začátku. Ještě více se u investorů prohloubila negativní nálada po informaci ze strany FEDu, který vidí vyšší rizika pro ekonomický růst. Očekávaná operace v podobě výměny dluhopisů v rozvaze FEDu optimismus nepřinesla.


Co očekáváme


Sázíme na dohodu vlád v řešení současné situace, která vyústí v podporu trhů a jejich růst. Vlády si nemohou dovolit riskovat plné přelití problémů do firem a tím dopustit recese a panickou likvidaci majetku investorů, jak tomu bylo v krizi předešlé.

Toto lze zobchodovat postupným budováním pozic v akciových indexech pomocí ETF nebo vybráním kvalitních akcií. My vám dáme jako bonus navíc tři akcie, které jsme sami nakoupili a vidíme potenciál pro další měsíc.


  • NetSol Technologies, Inc. (NTWK)

Společnost vytvářející aplikační SW pro automobilový a finanční průmysl. Fundamentálně i technicky zajímavá – má 2* větší účetní hodnotu než tržní, poslední dva a půl roku zisková s kladným cash flow a zvětšujícím se majetkem. Na denním i týdenním grafu býčí divergence a cena se nachází blízko důležitého levelu.

Graf: Denní i týdenní vývoj NTWK

Denní i týdenní vývoj NTWK

  •  SIGA Technologies, Inc. (SIGA)

Farmaceutická firma zabývající se výzkumem, vývojem a prodejem léku proti infekčním onemocněním. Akcie byly zasaženy přehnaně silným výprodejem vlivem rozhodnutí soudu o podílení se z 50% čistého zisku s firmou PharmAthene. Fundamentálně však společnost nemá jiné problémy a vysílá nákupní signály dle TA.

Graf: Denní i týdenní vývoj SIGA

Denní i týdenní vývoj SIGA

  •  G-III Apparel Group, Ltd. (GIII)

Textilní společnost navrhující a vyrábějící oděvy pro muže i ženy. Sídlí v New Yorku a byla založena 1956. Společnost má 1,5 krát větší tržní hodnotu než účetní a aktuální P/E i očekávaný je pod 10. Stabilní ziskovost s rostoucími tržby a dvoumístnou rentabilitou. Cena je u 200 MA na týdenním grafu a 50% FIBO.

Graf: Denní i týdenní vývoj GIII

Denní i týdenní vývoj GIII 


Výprodejem prošla i česká burza


Nejvíce oslabovaly bankovní tituly, ERSTE se v jeden moment pohybovala kolem 400 Kč a KB se opět dala nakoupit pod 3000 Kč. Výprodejům nebyla ušetřena společnost ČEZ a.s., ve které došlo k výměně části managementu. 

Graf: Roční vývoj české burzy

Roční vývoj české burzy 

A právě společnost ČEZ a.s. je naším velkým favoritem pro následujících 12 měsíců, přestože došlo k výměně nejvyššího vedení společnosti, základní strategie společnosti se nemění – tj. soustředit se na výrobu elektrické energie prostřednictvím jaderných elektráren, konsolidace dceřiných společností v zahraničí a expanze do teplárenství. Ceny kolem 700 Kč jsou dle našeho mínění atraktivní k nákupu ve střednědobém a i v dlouhodobém období se zajímavou dividendou.

Graf: Pohled na ČEZ

Pohled na ČEZ

Autoři článku patří do analytického týmu Czechwealth.cz

Autor článku

Roman Dvořák, Lukáš Jíra  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE