Komoditní trhy zažily prudké výprodeje

06.10.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Stále více ekonomů a investorů podléhá myšlenkám na návrat hospodářského útlumu. Ty se projevily na komoditních trzích v září. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ

V září nastal na komoditních trzích prudký výprodej. Důvodem byly informace o zhoršení globálního ekonomického rozmachu. Stále více ekonomů a investorů podléhá myšlence návratu hospodářského útlumu. Ceny komodit zatlačilo dolů i rozhodnutí americké centrální banky nezačít nový program kvantitativního uvolňování, ale jenom změnit strukturu nakoupených dluhopisů v bilanci. Prudký výprodej postihl drahé kovy a sektor obilnin a olejnin.


Krize v Evropě není u konce


Mezinárodní měnový fond upravil odhad růstu celosvětového HDP dolů na 4 % z předchozích 4,3 %. Výrazné revize se dočkala zejména prognóza pro Spojené státy, a to z 2,5 % na 1,5 %. MMF uvedl, že „globální aktivita ochabla a stala se značně nevyrovnanou.“ Fond si taktéž myslí, že riziko dalšího zhoršení situace vzrostlo. Krize v Evropě zdaleka není u konce. Evropští představitelé stále nedospěli k zásadnímu řešení nesnadné situace. Jednotlivé státy eurozóny hlasovaly o rozšíření záchranného fondu, z něhož bude vyplácena pomoc zadluženým státům. Investoři sledovali zejména Německo. Tamní poslanci schválili zvýšení, a to i navzdory tomu, že ze 780 miliard bude největší ekonomika Evropy garantovat až 211 miliard EUR.


Pád zlatého krále


Zlato na začátku září stanovilo nový historický rekord na ceně 1923,7 USD za trojskou unci. Později však podlehlo silnému výprodeji. Pokles ceny byl urychlen zvýšením marginů ze strany burz a zejména pak rozhodnutím americké centrální banky nespustit třetí program kvantitativního uvolňování. Fed pouze změní strukturu své bilance, když za 400 miliard USD prodá krátkodobé dluhopisy a za utržené peníze nakoupí dlouhodobé splatnosti. Propad ceny zlata se zastavil po signálech o možnosti nalití nových peněz ze strany jiných centrálních bank. Britská by již na svém říjnovém zasedaní mohla přistoupit k tomuto rozhodnutí. Investoři taktéž očekávají, že centrální banky v Evropě a Austrálii začnou snižovat hlavní úrokové sazby.


Vrtkavá ropa


Ropa je cyklická komodita, což znamená, že současná ekonomická nejistota je pro její cenu velmi nepříznivá. International Energy Agency snížila předpověď růstu globální spotřeby ropy v tomto roce o 160 tis barelů na 1,04 miliónu barelů za den. Taktéž upravila dolů prognózu pro rok 2012, kdy by se celosvětová poptávka po ropě měla zvýšit o 1,42 miliónu barelů (původní odhad byl 1,61 miliónu). Cena zemního plynu propadla na nejnižší úroveň od konce října 2010 kvůli předpokladu menší spotřeby v elektrárnách.

Tabulka: Změna ceny v září a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.9.
ropa WTI -11 79,2 USD/barel
zlato -11 1622,3 USD/oz
měď -25 3,2 USD za libru
kukuřice -23 5,9 USD za bušl
pšenice -23 6,1 USD za bušl
káva Robusta -15 1979 USD za tunu
vepřové maso +3 87,8 US centu za libru

zdroj: CSI


Obilniny a olejniny zaznamenaly v září prudký výprodej


Produkce v Evropě a USA je velmi vysoká. Zemědělci v Rusku sklidili doposud 86,4 milionu tun obilovin a luštěnin, což je o přibližně 46 % více než před rokem. Rusko může být v budoucnu druhým největším exportérem pšenice na světě. Největší přístav v zemi hodlá během čtyř let zvýšit svou přepravní kapacitu o 67 %. Zásoby v USA jsou podle nejnovějších údajů Ministerstva zemědělství nečekaně vysoké. K 1. září bylo v amerických skladech 1,28 miliardy bušlů kukuřice, což je o 20 % výše oproti předpokladům. Zásoby pšenice překonaly prognózy o 4 %.


Ani potravinám se nedařilo


Cenový propad nastal zejména v případě kávy a kakaa. Podle odhadu společnosti Sucafina by Vietnam, druhý největší producent kávy na světě, měl v nadcházejícím marketingovém roce 2011/12 dodat rekordních 1,25 miliónu tun kávy. Letošní produkce je 1,2 miliónu tun. Rekordní produkce a globální přebytek jsou nepříznivé i pro cenu kakaa. Země v západní Africe zaregistrovaly v tomto roce velmi dobré počasí. Mírně silnější byl cukr. Důvodem byly informace z Brazílie o malé úrodě cukrové třtiny. Od počátku sezóny do poloviny září sklidili tamní farmáři o 10 % méně třtiny oproti minulému roku.


Vyhlídky na říjen


V říjnu se dá očekávat další tlak na snižování cen cyklických komodit. Vyspělé země jsou velmi blízko k recesi. Pokud by opravdu nastala, potom by poptávka po základních surovinách propadla. Další krátkodobý pokles ceny je možný i v sektoru obilnin a olejnin. Sýpky jsou plné a momentálně nehrozí nedostatek pšenice nebo sóji. Zlato by podle našeho názoru mělo v následujících týdnech najít ztracenou jistotu. Inflační tlaky se sice pomalu snižují, ale pravděpodobnost nalití levných peněz do oběhu je velmi vysoká.

Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE