Zlato - long: Cenová korekce vytváří prostor na nákup bezpečného kovu

30.09.2011 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V prvních osmi měsících tohoto roku bylo zlato velmi silné a den co den stanovovalo nové rekordy. Důvodem byl nadbytek levných peněz na trhu a obavy o bankrot některých evropských zemí.

Útěk investorů do bezpečného přístavu vyvrcholil až v euforii, která vyhnala cenu na 1900 dolarů za unci. Cenové nárůsty na trhu zlata se však staly neudržitelné a přišla přirozená korekce. Výprodej nastal zejména po rozhodnutí americké centrální banky neschválit třetí program kvantitativního uvolňování. FED na svém posledním zasedání oznámil, že pouze změní svoji bilanci, když prodá krátkodobé a nakoupí dlouhodobé cenné papíry.

Podle našeho názoru FED nakonec podlehne záplavě špatných ekonomických údajů a politickým tlakům. V nejbližších měsících by na trhy mohl nalít nové levné peníze. Na podobný krok se již připravuje i britská centrální banka a ani Evropská centrální banka se netají ambicemi nadále nakupovat vládní dluhopisy jihoevropských států. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena zlata obchodovaného v Chicagu by v nejbližší době mohla vzrůst. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme zdražení ze současných 1600 USD na 1800 USD za trojskou unci.

Hlavní důvody pro růst ceny zlata

  • Uvolněná měnová politika vládne světu
  • Evropská nestabilita nahrává bezpečným aktivům
  • Investiční poptávka je vysoká
  • Centrální banky nakupují
  • Poptávka ve šperkařství je navzdory vysoké ceně robustní

Možná rizika

  • Pravděpodobnost návratu recese do vyspělých zemí počátkem příštího roku je poměrně vysoká. Inflační tlaky by mohly opadnout. Zlato není vhodná investice do deflačního prostředí.
  • Volatilita ceny zlata se v posledních týdnech prudce zvýšila. Investoři můžou částečně zredukovat své pozice. Na volatilitu zareagovaly derivátové burzy výrazným zvýšením maržových požadavků. Investice do zlata je hůře přístupná než dříve.

Kompletní analýza je ke stažení níže...

Autor článku

Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE