Nejistota překvapivě přeje investicím

31.10.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Akciové trhy přidaly od minulého čtvrtku v návalu euforie přes 5 %, takže můžeme doufat, že se investoři konečně začnou víc zajímat o fundament a firemní výsledky. Ty zdaleka nevypadají špatně.

Statistické ukazatele investic do fondů jako celku dlouhodobě ukazují na jasné dezinvestice, tedy odlivy peněz. To vše ale vinou fondů peněžního trhu a zajištěných, což v ostrém významu vlastně žádné investice ani nejsou. Ostatní standardní typy fondů na tom zdaleka nijak špatně nejsou, dokonce do nich naopak peníze přicházejí.


Přesun k odvážným


Podobnou situaci jsme navíc viděli již v září, kdy – přes citelné poklesy trhů – také již v přílivu peněz dominovaly akciové fondy.
Podíváme-li se na toto dvouměsíční období, pak z fondů jako celku sice odešlo 1,6 miliardy korun, ale přitom celé 2 miliardy opustily fondy peněžního trhu a 0,8 miliardy zajištěné. Do těch ostatních tak přišlo (a zčásti se jistě přesunulo) skoro 1,2 miliardy korun. Podobný jako září byl tedy i říjen, jen s trochu odlišnými a ještě dynamičtějšími čísly – z peněžního trhu víc odešlo (přes 1,3 miliardy korun) a do akciových naopak ještě víc přišlo. Jistěže jde jen o malý drobeček z  rozměru 2,5 bilionu korun úspor domácností (z toho 1,5 miliardy na bankovních vkladech), ale přece jen o určitý signál jít může.


Fix income nevynáší


Nejvíc je tedy odliv znát na fondech peněžního trhu, a nezbývá než opakovat, že se není čemu divit i že bude ještě hůř. Výnos v desetinách procenta nemůže zkrátka uspokojit ani ty nejskromnější a v krátkém výhledu to lepší ani být nemůže. Viděli jsme třeba, že o aukci našich ročních pokladničních poukázek byl takový zájem, že se nakonec prodaly s výnosem pouhých 1,09 %. Jak se tedy ukazuje, i roční státní spořicí dluhopisy s výnosem 2 % byly výhodné. Také je téměř všichni, kdo si je objednali, i zaplatili – a za 9,5 miliard jich bylo právě těch ročních.

Ani dluhopisové fondy nevynášejí příliš, což dokazuje i aukce našich státních desetiletých dluhopisů s průměrným výnosem jen 3,166 % (v minulé aukci 3,84 %). Velmi těžké časy tak zažívají standardní dluhopisové fondy zaměřené na státní dluhopisy. Za zmínku proto asi stojí 130 milionů, které nějaký institucionál „vsadil do rizika“ na ISČS High Yield.


Kolik namíchat akcií


Tak podobně ani dluhopisová složka smíšených fondů neslibuje žádné zázraky, takže si po krátkém oddechnutí akciových trhů snad připíší pár procent výnosu nyní alespoň ty dynamičtější. Vidíme tedy, že jasným vítězem jsou čistě akciové fondy, kde se činí zejména ISČS Sporotrend, ale své trošky do mlýna nosí i „levný“ indexový (s 1% management fee) ČSOB Český akciový (PX). Tak či onak: do akciových fondů od půli srpna přišla už téměř miliarda korun.

Akciové trhy navíc přidaly od minulého čtvrtku v návalu euforie přes 5 %, takže můžeme doufat, že se investoři konečně začnou víc zajímat o fundament a firemní výsledky. Ty zdaleka nevypadají vůbec špatně a mnohé indexy vykazují P/E poblíž dvacetiletých minim. Přestože tedy makrodata nemusí ještě zdaleka signalizovat, že žádná recese nehrozí a ekonomický růst se stabilizuje, akciové trhy by dokonce mohly těžit z nejistot dluhových  problémů.

Autor článku

Petr Fejtek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE