Říjen ovládly kovy a ropa

03.11.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Pro trhy byl v říjnu dobrou zprávou konkrétnější návrh řešení evropské dluhové krize. V listopadu bude však na trzích rušno. MĚSÍČNÍ KOMODITNÍ KOMENTÁŘ  

V říjnu se ceny komodit stabilizovaly a v případě cyklických základních surovin jsme byli svědky poměrně výrazného zhodnocení. Pro trhy byl dobrou zprávou konkrétnější návrh řešení evropské dluhové krize. Další pomoc ekonomice v podobě rozšíření programu kvantitativního uvolňování odsouhlasilo i Japonsko. Mezi komoditami byly nejsilnější kovy, ropa a její produkty.


Dočasné řešení dluhové krize


Na konci října evropští představitelé konečně dospěli k realizovatelnému dočasnému řešení dluhové krize v regionu. Řecký dluh držený soukromými osobami by měl být z 50 procent odepsán. Stabilizační fond EFSF bude pravděpodobně navýšen na 1 bilion EUR a banky se dočkají rekapitalizace. Hospodářský rozmach se snaží nakopnout i Japonsko, které rozšířilo program kvantitativního uvolňování z 50 na 55 bilionů jenů (700 miliard USD). Ekonomické údaje ve světě stále ukazují pomalé a problematické zotavování. Míra nezaměstnanosti v eurozóně vyskočila na velmi vysokých 10,2 %, průmyslová aktivita v Číně poklesla na nejnižší úroveň od února 2009. Domácnosti jsou pesimistické, což by se mohlo negativně projevit na jejich spotřebě.


Cena zlata v říjnu vyrazila vzhůru


Komoditě pomohl zejména návrat dlouhodobých investorů, kteří vsází na přetrvání nadměrné inflace. Spotřebitelské ceny v Evropě rostou meziročně o 3 % a v USA o téměř 4 %, což je relativně vysoká hodnota. Pro zlato a ostatní kovy je důležitý i růst produkčních nákladů. Společnost AngloGold Ashanti uvedla, že náklady na těžbu zlata se už vyšplhaly na 1200 USD/oz. Firma předpokládá, že v nejbližších dvou letech by zlato mohlo zdražit až na 2200 dolarů. V případě stříbra zklamaly údaje z Číny o zářijovém poklesu dovozu na 265 tun z 315 tun zaznamenaných před rokem.


Ropa patřila v říjnu mezi nejsilnější komodity


Ropě pomohly zejména údaje o snížení amerických zásob na 20měsíční minimum 333 miliónů barelů. Růst ceny brzdily informace o zvýšení produkce OPECu na 3letý rekord 30,14 miliónu barelů denně. Důvodem je zejména rychlé obnovování libyjské těžby. Cena zemního plynu přestala klesat. Na konci října zhodnocovala tato komodita zejména díky informacím o silných sněhových bouřích na severovýchodě USA. Meteorologové upozorňují, že letošní zima by mohla být ve Spojených státech relativně chladná.

Tabulka: Změna ceny v říjnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.10.
ropa WTI +18 93,2 USD/barel
zlato +6 1725,2 USD/oz
měď +15 3,6 USD za libru
kukuřice +9 6,5 USD za bušl
pšenice +3 6,3 USD za bušl
káva Robusta -8 1822 USD za tunu
vepřové maso 0 87,5 US centu za libru

zdroj: CSI


Povzbuzená kukuřice a sója


Obilniny a olejniny zhodnocovaly zejména v první polovině října, pak jejich cena zamířila dolů. International Grains Council uvedl, že celosvětové zásoby pšenice by na konci sezóny měly překonat 202 miliónů tun. To je o téměř 5 procent více oproti zářijovému odhadu. Kukuřici a sóju povzbudila předpověď Morgan Stanley ohledně postupného zvyšování dovozu těchto dvou plodin do Číny, která pociťuje chronický nedostatek zemědělských komodit. V případě kukuřice by se dovoz měl zvýšit v sezóně 2011/12 z 1 na 4 miliony tun, u sóji očekávají analytici zvýšení importu z 52 na 57 miliónů tun.


Rozporuplné potraviny


Vývoj v sektoru potravin byl smíšený. Káva v první polovině října zhodnocovala díky informacím o poklesu produkce v Kolumbii. Druhý největší producent Arabiky na světě by v této sezóně měl dopěstovat jenom 8,5 miliónu pytlů kávy. Ještě v srpnu se očekávala produkce 9 miliónů. Zásoby ve skladech burzy ICE se v říjnu propadly o 11 procent na 1,267 miliónu pytlů, což je nejnižší údaj od roku 2000. Cenu cukru mírně potlačila vzhůru předpověď zvýšení dovozu do Číny a záplavy v Thajsku, kvůli kterým by se o několik týdnů měla opozdit sklizeň.


Očekávání


V listopadu očekáváme na trzích zvýšenou volatilitu. Řecko se zdráhá přijmout pomoc a je velmi pravděpodobné, že jednání o záchraně se vrátí o několik měsíců zpátky. Investorům dochází trpělivost. Další prodleva v implementaci finálního řešení krize může mít za následek další výprodej na finančních i komoditních trzích. Ekonomické údaje přicházející ze světa by se neměly výrazněji zlepšit. Mezi slabší sektory by mohly patřit energie a obilniny. V dlouhodobém vzestupném trendu stále zůstávají drahé kovy.

Graf: Komoditní index RICI

rici_rijen.jpg

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE