Zlatý přístav v bouřlivých investičních vodách

02.01.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Zlato sice v posledních týdnech zakusilo korekce, ve prospěch dlouhodobé investice do něj však mluví jedna důležitá skutečnost a sice, že zlato v historii ukázalo, že jeho hodnota prostě roste.

Když námořníci opouštěli přístavy, většinou snili o bohatství, které je někde potká. Ti šťastnější z nich se pak skutečně dočkali majetku a ještě se vrátili z dobrodružných dálek živí a zdraví. Ostatní se pak buď nevrátili a nebo měli alespoň štěstí v tom, že získali ponaučení a přístav je přijal zpět. Cítíme zde silnou podobnost v investování do zlata.

Kov, který protíná lidskou historii, vždy sloužil jako jakýsi přístav. Čas od času se začneme odvažovat dále od břehu a začneme skupovat akcie a cizí měny. Nevyhnutelně zpravidla dojde k situaci, že rozbouřené investiční vody nám ukážou, jak málo známe zrádné moře a jak moc bychom si měli vážit zlatého přístavu. Trend, který i nyní můžeme sledovat, to jen dokazuje. Když se v roce 2008 začalo skloňovat slovo krize, mnoho lidí si vzpomnělo na jistotu, kterou zlatý kov nabízí a protože se nejednalo o jednotlivce, ale více méně o kolektivní uvažování, zakotvil se názor, že když je zle, zlato je tou správnou volbou.


Dlouhodobá investice do zlata


Ve prospěch dlouhodobé investice do zlata mluví jedna důležitá skutečnost a sice, že zlato v historii ukázalo, že jeho hodnota prostě roste. Jeho obliba se nijak výrazně nikdy nesnižovala ani u investorů ani u zákazníků, kteří si ho kupovali v podobě šperku. Velice mu prospívá tendence k expanzivní monetární politice, která je dnes velmi typická pro většinu hospodářských politik. Americký dolar ztrácí hodnotu každým rokem a evropská měna na tom, zdá se, nebude o nic lépe. Proto zatímco majetek v peněžní podoběvlivem inflace vlastně stále ztrácí na hodnotě, u zlata je právě díky tomu trend opačný. Čím více nás naše centrální banky budou přesvědčovat, že 500 Kč dnes nebude stejných jako 500 Kč za 10 let, tím více si lidé, kteří mají peníze uložené v jakékoliv podobě zlata, budou moci mnout ruce. V souvislosti s dlouhodobým držením zlata je potřeba zmínit 2 způsoby investování a to do ETF fondů a fyzickou držbu. 


Fyzická držba zlata


Pokud uvažujete o fyzickém nákupu zlata, je nutné mít na paměti několik důležitých věcí. Obchodník by Vám měl dát certifikát kvality, který zaručuje pravost a ryzost zlata. Žádoucí je také, aby subjekt, od kterého budete zlato odebírat, byl smluvním partnerem ČNB. Pojem, se kterým se pravděpodobně setkáte, je troyská unce. Je to základní váhová jednotka, ve kterých se obchoduje na mezinárodních trzích. Název má historické kořeny ve francouzském městě Troyes. (1 troyská unce = 31,1034807 gramů). S fyzickým nákupem zlata se pojí i náklady, které je potřeba zohlednit. Cena nákupu v sobě zpravidla zahrnuje aktuální cenu na světových trzích navýšenou o případnou přirážku mincoven (v případě nákupu zlatých mincí), poplatek obchodníka a náklady dopravy. Další náklady se mohou vyskytnout při skladování zlata. Pokud ho budete totiž uchovávat doma, myslete na nepředvídanou návštěvu zlodějů. Rozhodnutí uložit zlato v bankovním sejfu zase předpokládá vydání poplatků za jeho pronájem.


ETF fondy


ETF (Exchande Traded Fund) jsou burzovně obchodované fondy. Zatímco v zahraničí jejich obliba roste, v ČR zdá se, jsou spíše opomíjeny. Jedním z hlavních přínosů těchto fondů je především nižší poplatek oproti fondům běžným. Nákup i prodej probíhá prakticky okamžitě za aktuální ceny. Možnosti investování do ETF fondů jsou dvě. U první nakapuje správce ETF do portfolia akcie společnosti, které se zabývají zpracováním zlata, nebo jeho těžbou.  Druhým způsobem je nakoupení zlata ve fyzické podobě. Výhody oproti klasickému nákupu jsou samozřejmě především v ušetření nákladů na dopravu a skladování.


Je zlato ta správná investice?


Odpověď na otázku, zda je zlato vhodnou investicí, není o nic méně komplikovaná, než kterákoliv jiná, která se týká lidského faktoru. Je totiž nutné si uvědomit, že ačkoliv mnoho odborníků tvrdí, že zlato dosáhlo svého maxima, jeho cena stále roste. V počátku článku bylo napsáno, že zlato je přístav a s tím i souvisí strategie, kterou lze zvolit. V dobách konjunktury bude označováno za nemoderní, jeho popularita bude klesat. Budou slyšet názory, že zlato si lidé drží jenom z jakéhosi sentimentu a ustrašení investoři se k němu vrací v dobách, kdy se moře začíná nepřiměřeně vlnit. Onen lidský sentiment je však to, co navzdory grafům rozhoduje o nákupu a prodeji a tedy i ceně. Pokud tedy centrální banky i nadále budou pomáhat vládám k pseudosnížení dluhu tisknutím většího množství peněz, zlato se svého maxima ještě dlouho nedočká.

Autor článku

Daniel Pech  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE