Závěr roku ve znamení nízké aktivity na akciových trzích

30.12.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední týden roku se nesl ve svátečním duchu, čemuž odpovídala nízká aktivita na akciových trzích. Hlavní americké i evropské indexy tak zakončily týden bez výraznějších pohybů.

Mezi svátky věnovali investoři pozornost především aukci italských dluhopisů, která přinesla pokles výnosů, nicméně se nepodařilo na trh umístit celý plánovaný objem emise. Data z americké ekonomiky pak byla vesměs smíšená. Lépe oproti očekávání dopadla spotřebitelská důvěra a data z trhu domů, naopak pravidelná týdenní data z trhu práce a dílčí ukazatele aktivity v průmyslu spíše zklamaly. Pražská burza, měřeno indexem PX, zakončila týden na 911 bodech (+1,4% t/t).

Domácí trh byl poměrně chudý na výraznější korporátní zprávy. Největší mezitýdenní zisk si bez fundamentálních zpráv připsaly akcie Philip Morris ČR (+6,6 %). S růstem nad úrovní 2 % t/t pak uzavřely také akcie AAA Auto (+3,7%), po zprávách o dalším nákupu akcií ze strany šéfa společnosti, a také energetické společnosti ČEZ (+2,9 %) a Telefoniky ČR (+2,4 %). Nejvyšší ztráty zaznamenal KIT Digital (-1,8 %), také bez významnějších zpráv.

Index PX v 52. týdnu

Za celý rok 2011 pak index PX propadl o 26 % r/r, přičemž celkový objem realizovaných obchodů poklesl meziročně o 17 % na 346 mld. Kč. Jedinou akcií, která v průběhu roku výrazněji posílila, je Philip Morris CŘ (+23 % r/r), který kromě tohoto nárůstu přinesl i mimořádně vysokou dividendu 1 260 Kč (12 % dividendový výnos z průměrné roční ceny). Výraznější propad se vyhnul také ostatním defenzivním titulům, jako jsou ČEZ (+0,4 % r/r), Telefónica ČR (+0,4 % r/r) či Pegas (-2,4 % r/r). Dluhová krize v Evropě a očekávání výrazného ekonomického zpomalení v příštím roce se naopak tvrdě promítly do vývoje cyklických titulů v čele s mediální společností CME (-67 % r/r) a Erste Group (-61 % r/r).

Začátek příštího týdne možná bude pozvolný, protože v pondělí ještě budou zavřeny trhy v Londýně i v USA a v pátek 6.ledna budou naopak zavřeny trhy ve Vídni a Varšavě. Ovšem i tak by příští týden měl přinést výraznější nárůst aktivity po dosavadním vánočním klidu. Řada investorů také určitě doufá v lednový efekt, kdy se začátkem nového roku na trh vrátí kupci.

V USA budou zveřejněny hlavní předstihové ukazatele, indexy ISM, které by měly ukázat, že podle nákupních manažerů aktivita opět mírně vzrostla v průmyslu (úterý) a službách (čtvrtek) a potvrdit tak nečekaně solidní kondici americké ekonomiky. Údajem týdne budou v pátek měsíční data z trhu práce, trh očekává, že americká ekonomika v prosinci vytvořila 150 tisíc nových míst. V Evropě budou také zveřejněny indexy nákupních manažerů, které by naopak měly spíše potvrdit zpomalení v průmyslu (pondělí) i ve službách (středa). Na závěr týdne budou zveřejněny údaje o průmyslových zakázkách v Eurozóně a Německu, které by za listopad měly ukázat meziměsíční pokles po silném růstu v říjnu.

Autor článku

Milan Lávička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE