Úvod roku se nesl ve znamení UniCredit

10.01.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


První letošní týden se nesl ve znamení italského bankovního domu UniCredit a jeho ohlášení navýšení kapitálu prostřednictvím faktického ztrojnásobení počtu akcií přes akciová práva. TÝDENNÍ KOMENTÁŘ

Daná zpráva působila negativně především na bankovní tituly a to především na ty evropské. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 894 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 1,8 %. Kromě výše popsané korporátní události týdne se investoři zajímali o makroekonomická data, kde především ta z USA překvapila pozitivně. Páteční měsíční nezaměstnanost překvapila s úrovní +200 tis. nových pracovních míst oproti očekávání +155 tis. prac. míst. Rovněž relativní míra nezaměstnanosti opět poklesla na 8,5 % z 8,7 %.

Z domácích zpráv jsme sledovali provozní data Unipetrolu, která opětovně poukázala na negativní vliv makroekonomického prostředí na provozní data společnosti. Jak rafinační (-39 % m/m), tak petrochemická (spojená -7,8 % m/m) marže poklesly. Titul zakončil páteční obchodování na 170 Kč (-0,6 % t/t).

Další zajímavou zprávou týdne bylo páteční prohlášení KIT Digital, která oznámila další akvizici a současně s tímto krokem zvýšila výhled ziskovosti na rok 2012 (EPS z 1,45 na 1,53 USD/akcii). Samotnou akvizici hodnotíme jako neutrální krok, protože by měla současně zvýšit ziskovost společnosti. Další zprávou bylo plánované stažení emise z parketu pražské burzy a její přesunutí do Londýna do 2Q12. Tento krok by neměl mít vliv na fundament společnosti, ale může zvýšit všeobecnou likviditu titulu. Pro BCPP je to špatná zpráva díky dalšímu snížení počtu obchodovatelných emisí. Titul zakončil týden na 182 Kč (+8,3 % t/t).

Index PX v 1. týdnu

Nejvíce rostoucí akcií v tomto týdnu byly právě akcie společnosti KIT Digital (+8,3 %, 182 Kč). V pátek společnost oznámila akvizici a s ní spojené navýšení ziskovosti na rok 2012. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl Philip Morris CR (-3,8 %, 12100 Kč). Titul se obchodoval bez fundamentálních zpráv, a tudíž pokles přičítáme technické realizaci zisků.

Příští týden se bude nést ve znamení pondělního setkání kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho. Trhy budou nepochybně spekulovat, jestli dané setkání může přinést nějaké kurzotvorné informace. Na stole budou určitě otázky koordinace fiskálních politik zemí eurozóny (případně EU) či celkově vyjasnění předložení obsahu mimořádné schůzky EU na konci ledna.

Kromě již tradiční evropské politiky budou investoři sledovat začínající americkou výsledkovou sezónu za 4Q11. Jako první zveřejní svá data společnost Alcoa v pondělí (po zavření trhu) a JP Morgan v pátek. Kromě samotných čísel se investoři zaměří i na případné výhledy na 1Q12 či na celý rok 2012.

Z makroekonomické scény očekáváme, že investoři budou sledovat v USA čtvrteční maloobchodní tržby (oček. +0,2 z +0,2 %) a páteční index spotřebitelské důvěry Michigan (mírný růst na 70,5 z 69,9 bodu). Ve čtvrtek bude ECB rozhodovat o úrokových sazbách, kde se změna neočekává na 1,0%. Zajímavá může být diskuse ohledně speciálních kroků ECB na podporu likvidity pro evropský bankovní sektor.

Celkově očekáváme, že by příští týden mohl přinést lehce pozitivní trend při zvýšené volatilitě, který však bude stěžejně ovlivněn pondělním setkáním dua Merkelová a Sarkozy. Jistým indikátorem by rovněž mohly být akcie banky UniCredit, které se již budou obchodovat bez nároku na práva na nové akcie. Tato akce na navýšení kapitálu způsobila pokles titulu o 38% během uplynulého týdne a tlačila celý evropský bankovní sektor. Uklidnění na titulu by mohlo podpořit lehce pozitivní sentiment plynoucí z amerických dat a případně z pondělního setkání zástupců Německa a Francie.

Autor článku

Milan Lávička  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE