Zlato - long: I v roce 2012 se vyplatí nákup bezpečných aktiv

20.01.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


V minulém roce zhodnotilo zlato o téměř 10 procent a dokázalo ochránit portfolia investorů před snížením hodnoty peněz. Dlouhodobé důvody pro nákup zlata jsou pořád platné.

Centrální banky tisknou peníze jako o závod. Zejména Evropská centrální banka se rozhodla, že dluhovou krizi v regionu vyřeší pomocí dodávání obrovského objemu likvidity na trhy. Poptávka po fyzickém zlatě postupně roste, přičemž ho nakupují zejména rozvíjející se státy. V tomto ohledu je nejdůležitější vývoj v Číně, kde se bohatství obyvatel zvyšuje každý rok o přibližně 15 až 20 procent.

Náklady na těžbu drahých kovů míří vzhůru, protože lehce dostupná ložiska byla již dávno využita. Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena zlata obchodovaného v Chicagu by v nejbližší době neměla výrazně propadnout a možný je i mírný růst ceny na 1800 USD. V časovém horizontu 3 až 6 měsíců očekáváme pohyb v obchodném pásmu 1400 USD až 1800 USD za trojskou unci. Investoři mohou při tomto očekávání využit strategie vypisování put opcí. Při současných cenách opcí tak investor vhodnou strategií může získat výnos cca 20% p.a. i v případě, že cena zlata nijak neporoste. Ohledně vhodné opční strategie zkontaktujte pracovníky společnosti Colosseum.

Autor článku

Boris Tomčiak

Články ze sekce: INVESTICE