Komoditní outlook I. Q 2012: Komoditní sektor stále pod prodejním tlakem

16.01.2012 | , Colosseum, a.s.
INVESTICE


Ve čtvrtém čtvrtletí byl vývoj na finančních trzích velmi smíšený. Komoditní sektor byl díky obavám z výrazného zpomalení globální ekonomiky stále pod prodejním tlakem. Akciové indexy umazaly část propadů z předchozího čtvrtletí. Z nervozity na trzích těžily již tradičně některé státní dluhopisy.

Americké akciové indexy v průběhu posledních třech měsíců zamířily vzhůru a aktuálně testují důležité rezistence. Podporou byla výsledková sezóna, která pozitivně překvapila. Objevily se však již i první mráčky na obloze. Optimismus mezi investory podpořila uvolněnější monetární politika v některých rozvíjejících se zemích, příslib neomezené likvidity evropským bankám ze strany ECB, snížení úrokových sazeb v eurozóně a intenzivní jednání politiků ohledně dluhové krize.

Komoditní sektor byl i nadále pod prodejním tlakem. Příčinou je zpomalující globální ekonomika, která by se mohla negativně odrazit na spotřebě základních surovin. Nižší poptávku registrujeme již i v Číně. Země se potýká s realitní bublinou, která již praskla. Příznivým faktorem je stabilizace inflačních tlaků v rozvíjejících se ekonomikách, což poskytuje prostor pro uvolněnější monetární politiku, která by podpořila hospodářský růst. Jedny z největších výprodejů zažilo kakao, kaučuk a zemní plyn. Prudkého růstu jsme naopak byli svědky v případě ropy WTI či pomerančového koncentrátu.

V případě měnových trhů si nejlépe vedl australský dolar. Pod prodejním tlakem bylo naopak euro a švýcarský frank.

Autor článku

Petr Čermák, Boris Tomčiak  

Články ze sekce: INVESTICE