Komodity v lednu: Dařilo se kovům

08.02.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V lednu se na komoditních trzích dařilo zejména kovům, protože centrální banky ve světě uvolňují měnovou politiku. Ceny ostatních základních surovin stagnovaly nebo mírně poklesly. MĚSÍČNÍ KOMENTÁŘ

V lednu se na komoditních trzích dařilo zejména kovům, protože centrální banky ve světě uvolňují měnovou politiku. Ceny ostatních základních surovin stagnovaly nebo mírně poklesly. Globální ekonomický růst zpomaluje, což by se mohlo negativně projevit na spotřebě komodit.

Americká centrální banka uvedla, že je ochotna ponechat hlavní úrokové sazby na současné rekordně nízké úrovni minimálně do roku 2014. V důsledku poklesu inflace nastává snižování hlavních úrokových sazeb v Indii a Brazílii. Už i čínská centrální banka začíná lít více peněz do oběhu. Výhled globálního růstu není příznivý. Mezinárodní měnový fond uvedl, že v tomto roce očekává zvýšení světového HDP jen o 3,3 procenta. Doteď prognózoval 4 %. Eurozóna by dokonce měla zažít recesi. Mnohem lepší situace je v USA, kde rostou průmyslová produkce, maloobchodní prodeje a naopak klesá nezaměstnanost.

Investoři a analytici zlatu věří

Agentura Thomson Reuters GFMS, která se zaobírá analýzou trhu drahých kovů, uvedla, že do roku 2013 by se cena zlata mohla zvýšit na 2000 USD/oz.. banka Goldman Sachs předpokládá zdražení v následujících 12 měsících na 1940 USD a analytici z Morgan Stanley očekávají zhodnocení do roku 2013 na přibližně 2175 dolarů. Tahounem zdražování bude především investiční poptávka. Podle GFMS by se investiční poptávka měla v první polovině roku zvýšit o 7 % na 680 tun. Platině a paládiu pomohly očekávaní zlepšení stavu čínského automobilového trhu. V minulém roce se zde prodalo jenom o 2,5 % více aut oproti předchozímu roku. Tamní Asociace producentů automobilů předpokládá letošní růst prodejů o 8 %. Číňané nadále bohatnou a chtějí nakupovat luxusnější statky.

Tabulka: Změna ceny v září a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.1.
ropa WTI -1 98,5 USD/barel
zlato 11 1737,8 USD/oz
měď 10
3,8 USD za libru
kukuřice -1 6,4 USD za bušl
pšenice 2
6,7 USD za bušl
káva Robusta -1 1836 USD za tunu
vepřové maso 5
88,9 US centu za libru

zdroj: CSI

Cena ropy v lednu mírně poklesla navzdory zhoršení situace v Iránu

Evropa se rozhodla uvalit od 1. července embargo na dovoz ropy z této země. Nato Irán zareagoval prohlášením, že nebude čekat a ihned utne dodávky do Evropy. Jedná se však o silná slova a nejdřív musí najít jiné odběratele. Těmi budou pravděpodobně asijské rozvíjející se státy. Indie už uvedla, že by chtěla v Iránu kupovat více ropy. Je ochotna platit ve zlatě. Cena zemního plynu v USA v první polovině ledna padala. Pak však společnost Chesapeake Energy, druhý největší producent plynu v USA, prohlásila, že sníží provoz na 24 věží z 47 zařízení. Důvodem je nízký zisk. Podobný krok se očekává i od ostatních těžebních společností. Zásoby plynu v USA jsou momentálně o přibližně 20 procent vyšší oproti pětiletému průměru.

Ceny obilnin a olejnin nejdříve padaly

Informace o suchu v Argentině a mrazech v Evropě však v druhé polovině ledna způsobily opětovný růst cen. Silná byla zejména pšenice. Pomalu se začínají objevovat předpovědi jarního výsevu. Farmáři indikují, že by právě pšenicí mohli osít menší plochu.

V sektoru potravin byl minulý měsíc zaznamenán nevyrovnaný vývoj. Na rekordní úrovně poskočila cena pomerančového koncentrátu. Příčinou byl nejenom mráz na Floridě, který zničil asi 5 % tamní úrody, ale i předpověď snížení globální úrody pomerančů o přibližně 9 %. Mírné zdražení nastalo i v případě kakaa. Evropská kakaová asociace uvedla, že evropská spotřeba v celém minulém roce vzrostla o 6,8 % na rekordních 1,435 miliónu tun. Oslabení nastalo v případě kávy. Brazilské ministerstvo zemědělství očekává letošní produkci v rozsahu 49 až 52,3 miliónu žoků, což překonává dosavadní rekord 48,5 miliónu.

V únoru očekáváme pokračování růstu cen drahých i průmyslových kovů

Investoři mají opět chuť nakupovat komodity. Na finančních trzích je mnoho levného kapitálu, díky čemuž klesají krátkodobé úrokové sazby. V nejbližších týdnech může být značně volatilní ropa. Irán se nechce vzdát svého jaderného programu, což se vůbec nelíbí Spojeným státům a Evropě. Hrozba vojenského konfliktu na středním východě je stále aktuální.

Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Kapitálový trh. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici na Kurzy.finance.cz, v sekci Komodity a futures.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE