Akciovým trhům se podařilo v lednu dynamicky zhodnotit

09.02.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Leden roku 2012 se pro riziková aktiva vyvíjel velmi dobře, neboť většina sledovaných akciových trhů prudce vzrostla a komoditám se vyjma ropy taktéž dařilo.

Akciovým trhům se podařilo v lednu dynamicky zhodnotit, což bylo způsobeno jednak strmým poklesem akciových trhů v Evropě v roce 2011 a příchodem lepších makrodat z USA a úspěšnou americkou výsledkovou sezónou. Navíc trhy rizikových aktiv podpořil šéf Fedu, který trhům slíbil „trvale“ nízké úrokové sazby nejméně do roku 2014 i příslib dalšího kola kvantitativního uvolňování v případě zhoršení hospodářské aktivity. V lednu si nejvíce připsal maďarský akciový index BUX, který zhodnotil o více než 11 % následován polským indexem WIG, který vzrostl o více než 8 % a index pražské burzy PX si připsal přes 6 %. Z vyspělých trhů si americký širší akciový index S&P 500 připsal 4,4 % a německý akciový index DAX zhodnotil silných 9,5 %.

Komodity

Americký dolar vůči euru oslabil a spotová cena americké ropy WTI mírně poklesla o 0,3 %. Investice do zlata by se investorům na začátku ledna vyplatila, neboť daná komodita zhodnotila o necelých 10 % zejména díky komentáři FEDu ohledně ponechání úrokových sazeb blízko nule až do roku 2014 a příslibu dalšího kola kvantitativního uvolňování.

Vyspělé trhy

Americký širší index S&P 500 za sledované období posílil, což bylo způsobeno kromě výše uvedeného i úspěšnými aukcemi španělských a italských dluhopisů. V nedávné době byl patrný postupný pokles výnosů dluhopisů fiskálně slabších států eurozóny, což jde ruku v ruce s možným brzkým uzavřením dohody mezi věřiteli řeckého dluhu a řeckou vládou. Dle posledních zpráv je dohoda mezi věřiteli držících řecké dluhopisy a vládou na spadnutí, přičemž odpis řeckých dluhopisů by měl v případě soukromých investorů činit zhruba 70 % a nový kupon pro dluhopisy s delší splatností by se měl pohybovat pod 4 %. Evropský širší index DJ STOXX 600 zhodnotil v lednu o 4 %.

Český trh

Celkový objem akciových obchodů na Burze cenných papírů Praha dosáhl v prosinci 26,9 mld. Kč, což představuje vyšší objem ve srovnání s předchozím měsícem. Pražská burza si v lednu letošního roku připsala přes 6,6 %.

  • ČEZ v aukci na zpětný odkup dluhopisů akceptoval nabídky v celkovém objemu 349,5 mil. EUR. U obligací se splatností v roce 2012 se jednalo o objem 221,7 mil. EUR, u dluhopisů splatných v roce 2013 s kupónem 4,125% se jednalo o objem 127,8 mil. EUR.V anketě Hospodářských novin se generální ředitel Daniel Beneš vyjádřil, že očekává v roce 2012 lepší hospodářské výsledky než v roce 2011. ČEZ získal tříletý úvěr od Goldman Sachs ve výši 40 mil. EUR, který bude použit na všeobecné potřeby společnosti. Společnost ČEZ podle svého mluvčího možná oddělí obnovitelnou energii do samostatné společnosti, ze které by mohla nabídnout minoritní podíl investorům. Variantou je rovněž umístění aktiv do fondu kvalifikovaných investorů. Získané prostředky by společnost pravděpodobně využila na expanzi do Polska, Rumunska či Německa. Podle mluvčího konečné rozhodnutí padne během prvního kvartálu tohoto roku. JPMorgan snižuje cílovou cenu pro akcie ČEZu na 900 Kč z předchozích 980 Kč, doporučení snižuje na „neutrální" z předchozího „overweight". Společnost ČEZ dnes informovala o tom, že „vztahy ČEZ se Škoda Power byly nastaveny standardním a obvyklým formálním způsobem, včetně například smluvní penalizace. Audit neshledal v dokumentaci vztahů se Škoda Power žádné prvky neformálních vazeb, které by naznačovaly nekorektní, neetické, nebo korupční jednání." Ratingová agentura S&P potvrdila hodnocení závazků ČEZu v cizí i domácí měně na stupni „A-„ se stabilním výhledem. Akcie společnosti ČEZ si v prosinci odepsaly 0,5 %.
  • Erste Group zveřejnila, že splatí emisi tříletých dluhopisů vydaných v roce 2009, které jsou zajištěné rakouskou vládou. Jedná se o emisi v celkovém objemu 1,5 mld. EUR a Erste zbývá uhradit již jen čtvrtá emise opět ve výši 1,5 mld. EUR, která je splatná v únoru roku 2014. Ratingová agentura S&P potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků Erste group a její dcery České spořitelny na stupni „A“. U krátkodobých závazků byl ponechán rating na stupni „A-1“. Revize hodnocení je tímto rozhodnutím u konce, výhled byl ponechán na stupni negativní. Barclays snižuje cílovou cenu pro Erste na 13,6 EUR z původních 14,4 EUR. Generální ředitel Andreas Treichl prohlásil, že Erste splní zpřísněný kapitálový limit na úrovni 9% do poloviny letošního roku, pokud se nestane nic dramatického. Podle Treichla může hrozit, že po snížení ratingu Rakouska může agentura S&P snížit rating i samotné bance. Ekonomická situace ve střední a východní Evropě by se měla dle Treichla zlepšit v druhé polovině roku. UBS zvyšuje doporučení pro akcie Erste Bank na „kupovat" z předchozího „neutrální", cílovou cenu ponechává na 18 EUR (zhruba 465 Kč). Akcie Erste Group vyrostly v lednu o silných 22 % a akcie konkurenční Komerční banky zhodnotily o 11 %. Podle ankety Hospodářských novin bude hospodaření Komerční banky v roce 2012 lepší než v předchozím roce. Finanční ředitel Pavel Čejka prohlásil, že čeká zlepšení finančních ukazatelů a mírný pokles počtu zaměstnanců. CEO společnosti Este bank potvrdil, že banka získala v rámci 3-letých zápůjček od ECB 2 mld. EUR. Komerční banka obdržela od Barclays snížení cílové ceny o 8,5 % z 4228 Kč na 3867 Kč. Barcleys snížila výhled letošního zisku pro Komerční banku, ponechává však doporučení „overweight".
  • NWR za loňský rok vytěžila 11,2 mil. tun uhlí, čímž mírně překročila svůj cíl produkce. U prodejů uhlí společnost rovněž mírně překročila své cíle, když prodala 10,6 mil. tun uhlí. Pro letošní rok NWR předpokládá produkci uhlí mezi 10,8 a 11 mil. tun a 700 tis. tun koksu. Objemy prodejů v letošním roce by se měly podle odhadů NWR pohybovat v intervalu 10,25 až 10,5 mil. tun uhlí a 600 tis. tun koksu a téměř dosahují našich očekávání. Průměrné sjednané ceny uhlí a koksu pro 1Q 2012 dosáhly oproti předchozímu kvartálu nižších hodnot, když cena koksovatelného uhlí poklesla o 13 % na 142 EUR za tunu. Naše očekávání překonaly průměrné prodejní ceny koksu, které dosáhly pro 1Q 2012 311 EUR za tunu a byly mezikvartálně nižší o 11 %. Meziroční nárůst NWR zaznamenala u průměrných prodejních cen energetického uhlí na rok 2012, a to o 11 % na 74 EUR za tunu Deutsche Bank snižuje doporučení pro společnost NWR z předchozího „držet" na „prodávat".
  • Dvanáctiměsíční cílová cena činí 120 Kč. Komerční banka snižuje doporučení pro NWR z „kupovat" na „prodat". Cílovou cenu upravuje na 136 Kč z předchozích 213 Kč. Akcie společnosti zhodnotily o 5,6 %.
  • Podle předběžných neauditovaných výsledků očekává společnost Kit digital naplnění cíle pro čtvrtý kvartál roku 2011. Pro rok 2012 nadále očekává organický růst 25 %, tržby alespoň 320 ml. USD (předchozí odhad 300 ml. USD) a hotovostní zisk na akcii 1,53 USD (předchozí 1,45 USD). Společnost také uvažuje o přesunutí obchodování svých akcií z Prahy do Londýna, jako primární trh by zůstal NASDAQ. Akcie společnosti vzrostly v lednu o 23 %.
  • ?Ústavní soud zamítl stížnost společnosti Telefónica, z toho důvodu pokuta ve výši 205 milionů korun pro Český Telecom (nyní Telefónica C.R.), kterou jí v roce 2005 udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), platí. Český Telecom dostal pokutu v listopadu 2005 za zneužití dominance na trhu, tehdy to byla nejvyšší pokuta, kterou antimonopolní úřad uložil jednotlivé firmě. Podle ÚOHS tehdy operátor svými tarify s hovorovými kredity nebo volnými minutami bránil volnému přechodu svých zákazníků ke konkurenci. Problémové tarify zavedl v roce 2002, na jaře 2005 je ale zrušil.Credit Suisse snižuje doporučení pro Telefónicu ČR na „underperform" z předchozího „neutrální". Akcie společnosti zhodnotily o mírných 0,7 %.
  • ??Provozní data Unipetrolu za prosinec vykázala proti minulému měsíci vesměs zhoršení. Rafinérská marže poklesla na 0,3 USD/b, rozdíl v cenách ropy Brent a Ural se nadále držel na velmi nízkých hodnotách (0,1 USD/b).

Graf: Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za leden 2012

Výkonnost jednotlivých akcií v indexu PX za červenec 2011

Zdroj: Bloomberg

  • Petrochemická marže z olefinů poklesla na 236 EUR/t a z polyolefinů na 205 EUR/t. Vykázané provozní hospodářské výsledky Unipetrolu za 4Q byly horší zejména díky nižším prodejům v segmentu petrochemie a maloobchodu a dále díky jednorázovým nákladovým položkám v podobě 500 mil. Kč za odpisy aktiv v Paramu. Dále nás negativně překvapila ztráta ve výši 380 mil. Kč z vývoje směnných kurzů. Rafinérská marže poklesla na 0,8 USD/b, rozdíl v ceně ropy Brent a Ural klesnul na 0,3 USD/b. Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že vykázaný EBIT skupiny Unipetrol bude za 4. čtvrtletí 2011 záporný a horší než EBIT z 3. čtvrtletí 2011 (-230 mil. Kč). Akcie společnosti zhodnotily o mírných 0,58 %.
  • VIG podle předběžných výsledků očekává, že v roce 2011 splnila cíl zvýšení zisku před zdaněním o 10%. V kontextu splnění cíle a dalších faktorů zvažuje vedení možnost navýšení dividendy. Zisk před zdaněním by měl dosáhnout 560 mil. EUR. Vedení pojišťovny VIG potvrdilo zájem o akvizici v Maďarsku a Moldavií, pokud bude zajímavá příležitost. Pozornost firmy se upírá rovněž na trhy v Polsku a Ukrajině. Akcie společnosti zhodnotily o 3,5 %.
  • Sázková kancelář Fortuna obdržela licenci k provozování on-line sázení v Polsku, přičemž společnost by měla zahájí online kurzové sázení téměř okamžitě. Firma uvedla, že již obdržela 20 tisíc přihlášek k on-line sázení na webové stránce efortuna.pl. Zprávu o schválení on-line sázení jsme očekávali již na konci minulého roku, ovšem pozitivně nás překvapil počet přijatých přihlášek. Akcie společnosti zhodnotily o 7,5 %.
  • Provozovatel autobazarů AAA Auto výrazně navýšil roční prodeje. V roce 2011 prodal celkem 44 828 vozů a s 13,4 % růstem tak výrazně překonal svůj 5% cíl. Výsledky dle společnosti potvrzují rychlé zotavení trhu s ojetými vozy. Výrazně rostla i poptávka po úvěrovém financování. Z jednotlivých regionů se nejlépe vedlo České republice, kde prodeje vzrostly o 13,5 %. Akcie společnosti znehodnotily o 1,1 %.
  • Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie Central European Media Enterprises na 6,30 USD (zhruba 127 Kč) z předchozích 8,70 USD, doporučení mění na prodávat/neutrální z předchozího prodávat/atraktivní. Akcie společnosti zhodnotily o 6,8 %.

Autor je analytikem Fio, burzovní společnosti. Fio

Autor článku

Robin Koklar  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE