Pravidelný týdenní komentář k trhu

24.02.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden začal v pondělí schválením další pomoci Řecku ministry financí eurozóny, které na výsluní přineslo následné otázky a otazníky (bude pomoc dostatečná, budou plněny sliby ze strany Řecka atd.), které zapříčinily zvýšenou nervozitu na trhu.

Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 1001 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 1,4 %. Během týdne se investoři zaměřili na ekonomická data jako německé IFO (index očekávání firem), které bylo lepší než očekávání či americká data z trhu nezaměstnanosti, která rovněž pozitivně překvapila.

Pokračující domácí výsledková sezóna představila ve středu mediální společnost CETV (majitel domácí TV Nova). Výsledky za 4Q11 byly na provozu (EBITDA) v souladu s očekáváním, nicméně čistý zisk silně zaostal za očekáváním při vykázání čisté ztráty ve výši 72 mil. USD (trh čekal +21 mil. USD). Důvodem byl vyšší odpis bulharského goodwillu, než se čekalo. Spíše očekávaný opatrný výhled na aktuální rok investory rovněž neutišil. Je vhodné zmínit, že silnou negativní reakci na výsledky jsme hodnotili jako neadekvátní. Titul zakončil týden na úrovni 140,2 Kč (-15,5 % r/r).

Ve čtvrtek pak zveřejnilo čísla za 4Q11 NWR. To negativně překvapilo na provozní úrovni EBITDA při vykázaných 85 mil. EUR vs. oček. 94 mil. EUR. Nepříznivé vzezření výsledků bylo následně tlumeno lehce pozitivním komentářem managementem společnosti ohledně výhledu. Akcie zakončila páteční obchodování na úrovni 154 Kč (-3,1 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefonica CR (+3,4 %, 405,5 Kč). Titul pokračoval v pozitivní reakci z předchozího pátku, kdy společnost zveřejnila v souladu výsledky, ale příznivý komentář týkající se dividendy a potenciálního zpětného odkupu vlastních akcií. Naopak nejvíce klesajícím titulem bylo CETV (-15,5 %, 140,2 Kč). Titul nepříznivě reagoval na vyšší ztrátu, než se očekávalo společně s poměrně očekávaným nervózním výhledem na první polovinu letošního roku.

Ve výhledu na příští týden opětovně začneme spíše politickými událostmi. Již přes víkend se bude konat schůzka G20. Mimo jiné budou zástupci zemí diskutovat potenciální příspěvky do MMF, které by měly mít využití pro podporu řešení evropského dluhového problému. Ve středu pak oznámí ECB výsledek další tranše tří-letých operací na podporu likvidity bankovního sektoru. Trh očekává rozmezí 200 mld. EUR až 1 bln. EUR, což indikuje rozmanitost v názorech ohledně stability finančního sektoru. Ve čtvrtek a pátek pak bude řádný summit EU. Mimo jiné by se měla podepisovat mezivládní dohoda (smlouva) ohledně fiskální disciplíny (25 zemí mimo ČR a Velké Británie). Všechny tyto události mohou přinést důležitá data pro trhy, což z dnešního pohledu bude spíše vnášet zvýšenou volatilitu. Nejvíce se asi zaměříme na středeční ECB, která kromě výše využití může oznámit další kroky. Právě naznačení dalšího monetárního uvolňování bychom vnímali jako vstřícný krok pro finanční trhy.

Na domácí korporátní scéně bude v úterý reportovat výsledky ČEZ. Očekáváme, že cíle za rok 2011 budou splněny, a tudíž by výsledky neměly výrazně překvapit (EBITDA 84,8 mld Kč). Sledovat se bude hlavně výhled na rok 2012. Očekáváme EBITDA 2012 ve výši 88,7 mld. Kč. Lepší výhled by mohl přinést pozitivní reakci.

Ve středu zveřejní svá čísla Erste Bank. Zde očekáváme stabilizaci ve 4Q11 z mimořádných položek zveřejněných za 3Q11. Při standardním vývoji očekáváme růst provozního zisku o 6 % r/r a čistého zisku pak o 4 %. Stěžejní bude situace kolem kapitálu a to jestli banka bude či nebude muset navyšovat kapitál. Očekáváme spíše pozitivní výsledek s tím, že banka by měla splnit již dříve oznámený postup, tedy bez výrazného vydávání nových akcií. Tento postup očekáváme, že by měl být i zaceněn do současných cen.

Ve čtvrtek pak zveřejní svá čísla Fortuna, kde neočekáváme výrazné překvapení a sledovat se bude hlavně progres v projektech v Polsku a úspěšnost v získávání tržního podílu na domácím trhu loterie.

Z makroekonomické scény očekáváme, že sledované budou v USA především úterní data objednávek dlouhodobé spotřeby, kde se očekává -1,1 z +3,0%. Rovněž v úterý pak budou zveřejněna data o spotřebitelské důvěře, kde se čeká růst na 62,7 z 61,1 bodu.

Jak již výše napsáno vzhledem k mnoha spíše politickým událostem očekáváme, že může probíhat příští týden poměrně volatilní obchodování v reakcích na zveřejněné výstupy. Nejvíce se zaměříme na další kroky z ECB, které považujeme z událostí příštího týdne jako za nejpodstatnější informaci.

 

 

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE