Komoditní vývoj v únoru: Na trzích panoval optimismus

06.03.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V únoru panovala na komoditních i finančních trzích optimistická nálada, protože centrální banky pokračují v lití nových peněz na trhy. Mezi komoditami se dařilo zejména energetickým surovinám. Irán přestal dodávat ropu do Evropy, na což zareagovala cena Brentu prudkým růstem. Silné byly i drahé kovy. Na konci února však podlehly značnému výprodeji. Vzestupný trend se formuje i v sektoru obilnin a olejnin.

Evropská centrální banka poskytla komerčním bankám v regionu levné tříleté úvěry s úrokovou mírou 1% p.a. v objemu 530 miliard EUR. Taktéž byl pro Řecko odsouhlasen nový záchranný balíček v objemu 130 miliard EUR. Hospodářská situace v Evropě je stále velmi špatná. Údaje statistického úřadu odhalily růst míry nezaměstnanosti na rekordních 10,7 %. Japonsko i Velká Británie schválily navýšení programu nákupu státních dluhopisů. Měnovou politiku uvolnila i Čína, když snížila míru povinných minimálních rezerv na 20,5 % (pro velké banky).

Drahým kovům se v únoru dařilo

Až na konci měsíce přišla výraznější korekce. Pro zlato byly příznivé nové informace World Gold Council. Podle nich se v minulém roce spotřebovalo globálně 4067 tun zlata. V nominálním vyjádření se poptávka zvýšila o 29 procent na rekordních 206 miliard USD. Chuť nakupovat zlato roste zejména v Číně. Ta předhonila v posledním čtvrtletí Indii a stala se největším spotřebitelem zlata na světě. Pro ceny průmyslově orientovaných kovů jsou příznivé informace o růstu průmyslové aktivity ve Spojených státech a v Asii. Naopak v Evropě průmyslová produkce klesá. Platina a paládium zhodnotily zejména kvůli měsíc trvající stávce jihoafrických horníků společnosti Impala Platinum. Nabídka platiny na světovém trhu poklesla v důsledku stávky o 100 tisíc uncí.

Cena ropy vyrazila v únoru vzhůru

Irán naplnil své vyhrůžky a zastavil dodávky ropy do Evropy. Cena ropy Brent vyjádřena v eurech díky tomu vyskočila na nové historické maximum. Čína uvedla, že v minulém roce zvýšila spotřebu energetických surovin o 7 procent na nový historický rekord. V lednu byl dovoz ropy do Číny rekordně vysoký. Spotřeba ropy naopak klesá ve Spojených státech. Poptávka po benzínu se tu snížila na devítileté minimum. V případě amerického zemního plynu byl obnoven sestupný cenový trend. Důvodem je teplejší počasí na severovýchodě USA, kvůli kterému jsou momentálně americké zásoby o 40 procent vyšší oproti minulému roku.

Ceny obilnin a olejnin stagnovaly

Pouze sója výrazně zhodnotila. Důvodem byly informace o suchu v Brazílii. Kvůli nedostatečnému úhrnu srážek by tu produkce sóje měla poklesnout o 7 % na 70 miliónů tun. Globální zásoby komodity se pravděpodobně sníží nejvíce za posledních 16 let. Společnost Jefferies Bache odhaduje, že na počátku sezóny 2012/13 bude ve skladech meziročně o 20 procent méně sóje oproti minulému roku. Už se objevily první odhady velikosti jarního výsevu. V případě kukuřice se v USA předpokládá zvětšení oseté plochy o 2,1 % na 94 miliónů akrů, což by byla největší plocha od roku 1944. Naopak menší osetá plocha se předpokládá v případě bavlny. Globálně by mělo nastat zmenšení o 3,3 procenta. V sektoru potravin byl minulý měsíc zaznamenán různorodý vývoj. Informace o růstu zásob stlačily dolů cenu kávy. Naopak cukr prudce zhodnotil kvůli zprávám z Brazílie o menší úrodě cukrové třtiny. Produkce cukru zde poklesla meziročně o téměř 7 procent.


Tabulka: Změna ceny v únoru a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 29.2.
ropa WTI 8,6 107,07 USD/barel
zlato -1,5 1711,3 USD/oz
měď 2 3,9 USD za libru
kukuřice 3 6,6 USD za bušl
pšenice 0 6,7 USD za bušl
káva Robusta 9 2009 USD za tunu
vepřové maso 1
89,4 US centu za libru

zdroj: CSI

V březnu předpokládáme další zhodnocení komodit

Silné by i nadále měly být energetické suroviny. Irán se nechce vzdát svého jaderného programu. USA již uvedly, že preventivní útok spolu s Izraelem je možný. Válka v regionu by poslala cenu ropy na nová historická maxima. V nejbližších týdnech očekáváme i mírné zdražení drahých kovů. Centrální banky budou pokračovat v pumpování levných peněz do oběhu. Střednědobý vzestupní trend se formuje i v případě sóje a cukru. Na konci března bude důležitý oficiální odhad Ministerstva zemědělství USA ohledně jarního výsevu obilnin a olejnin ve Spojených státech.


Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE