Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.04.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl ve znamení americké výsledkové sezóny, která doposud předvádí více než solidní data. Limitujícím faktorem prozatím silné výsledkové sezóny je situace na dluhopisovém trhu eurozóny se zaměřením na španělské a italské dluhopisy. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 927 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 0,4 %. Kromě výsledkové sezóny a dluhopisového trhu eurozóny se investoři zaměřili na tradiční makroekonomická data, která v uplynulém týdnu ze zámoří předvedla spíše slabší výsledky především v průmyslu některých regionů USA. Nicméně naproti tomu se postavila relativně silná data z Evropy jako ZEW a IFO.

V domácí korporátní sféře jsme sledovali informace z NWR, které ohlásilo aktualizaci provozních dat. Zaměřili jsme se především na ceny koksovatelného uhlí, které pro 2Q12 dosáhlo výše 130 EUR/t (nad naším odhadem 125-128 EUR/t) a na objem za 1Q12, který nás nepříjemně překvapil v úrovni elektrárenského uhlí. Prodej elektrárenského uhlí za 1Q12 dosáhl 1mt (náš odhad byl o 25 % výše). Celkově vnímáme vyšší váhu na cenovém faktoru, protože celkové objemy na rok 2012 byly potvrzeny. Titul zakončil týden na 127,4 Kč (-0,2 % t/t).

V úterý Kaleil Isaza Tuzman rezignoval na post předsedy představenstva KIT Digital a definitivně tak opustil vedení společnosti. Koncem března již opustil pan Tuzman pozici generálního ředitele. Titul ukončil týden na hladině 138,8 Kč (+2,4 % t/t).

Unipetrol ve čtvrtek zveřejnil vybrané provozní ukazatele za 1Q12. Zaměřili jsme se na objemy, když ceny byly již známé z pravidelné statistiky. Pozitivně nás překvapil objem v petrochemii na úrovni 440 tis. t (13,7 % q/q a 3,5 % r/r). Objem v rafinérském sektoru byl dle očekávání 751 tis. t (-10,8 % q/q a -5,3 % r/r). Odhad managementu na provozní zisk EBIT za 1Q12 je mírně negativní výsledek bez bližší specifikace. Informaci o negativním provozním výsledku jsme hodnotili jako mírně negativní. Titul zakončil páteční seanci na úrovni 171 Kč (beze změny t/t).

Dle očekávání čtvrteční řádná valná hromada společnosti Telefonica CR schválila návrh na řádnou dividendu ve výši 27 Kč/akcii, snížení základního jmění o 13 Kč/akcii (následnou distribuci akcionářům) a odkup vlastních akcií až do výše 10 % společnosti po dobu pěti let. Titul skončil v pátek na 380 Kč (+1,3 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Erste Bank (+3,1 %, 405 Kč). Titul korigoval předešlé propady v reakci na vývoj na dluhopisovém trhu. Jisté uklidnění po aukcích španělských a francouzských dluhopisů rovněž napomohlo. Naopak nejvíce klesajícím titulem při abstrahování vlivu dividend u PMČR a Komerční banky bylo Orco (-4,2 %, 85,3 Kč). Pokles titulu byl způsoben dohodou nad kapitalizací dluhu společnosti, která povede k významnému nařezení současných akcionářů. Nicméně podobný průběh se u Orca již déle očekával.

px_2012_16.png 

Příští týden bude ve znamení amerického FEDu, výsledkové sezóny a amerického HDP za 1Q12. Ještě se však vrátíme k nadcházejícímu víkendu kde zasedání G20 může přinést další informace ohledně potenciálního navýšení zdrojů MMF na boj proti evropské dluhové krizi. Rovněž probíhají o víkendu francouzské prezidentské volby, které mohou vnést v případě vítězství opozičního kandidáta (pravděpodobné) k jisté nervozitě vzhledem ke změně na významném postu Francie. Vyšší koncentrace dat v příštím týdnu bude dle našeho názoru způsobovat poměrně volatilní obchodování, které je navíc podpořeno poměrně nízkou likviditou.

Prozatímní vývoj výsledkové sezóny je pro trhy pozitivním faktorem. Obdobné pokračování by mělo trhy udržovat v relativně kladném módu. Z makroekonomických zpráv příštího týdne vybíráme především zasedání americké centrální banky (FED), kde se nečeká na změnu sazeb, ale na případné bližší informace ohledně měnové politiky. Především jakékoliv stanovisko ohledně případného monetárního uvolňování bude úzce sledováno. Pokud se vrátíme k makrodatům, pak v úterý bude zveřejněna spotřebitelská důvěra (oček. 69,5 z 70,2 bodu). Ve středu objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček -1,5 z +2,2 %) a v pátek pak úzce sledované americké HDP za 1Q12, kde se očekává +2,5 % oproti +3,0 % z 4Q11.

 

 

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE