Ceny komodit v dubnu mírně poklesly

04.05.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V průběhu dubna ceny komodit na světových trzích mírně poklesly. Výjimkou byl sójový komplex, který pokračoval v prudkém růstu. Podporou zůstávají i nadále nepříznivé zprávy z Jižní Ameriky. Po několikatýdenním poklesu jsme se stali svědky korekce na trhu s plynem. Pod silný prodejní tlak se naopak dostal cukr.

Komoditnímu sektoru neprospívají v uplynulých týdnech zprávy o zpomalování hospodářského růstu v Evropě a v Číně, která je největším spotřebitelem komodit na světě. HDP se v druhé největší ekonomice světa v posledním čtvrtletí zvýšil o 8,1%. Jedná se o nejslabší růst za poslední tři roky. Evropa balancuje na hraně recese a investoři se opět zaměřili na dluhové problémy starého kontinentu. Potíže má především Španělsko. Agentura Standard & Poor's snížila již podruhé v tomto roce úvěrové hodnocení země. Obává se, že stát bude v budoucnu nucen finančně podpořit banky. Rating byl snížen ze stupně A na BBB+ s negativním výhledem. Premiér Mariano Rajoy nedokáže přesvědčit finanční trhy o tom, že je schopen zvládnout špatný stav veřejných financí. Pozitivní zprávou pro komodity je naopak pokračující extrémně uvolněná měnová politika předních centrálních bank. Bank of Japan (BoJ) již podruhé v posledních 3 měsících rozšířila svůj program kvantitativního uvolňování. Podlehla tak tlaku zákonodárců, kteří volají po větší podpoře hospodářského růstu. BoJ rozšířila program nákupu aktiv z 30 bilionů jenů na 40 bilionů jenů (494 miliard USD).

Obilninám dominoval sójový komplex

Na komoditních trzích stál v dubnu za pozornost především sektor obilnin a olejnin, kterému dominoval sójový komplex. Cena sóji vzrostla o 7,3%, cena sójového šrotu posílila o 12%. Sóju podporují i nadále nepříznivé zprávy z Jižní Ameriky. Globální produkce s největší pravděpodobností poklesne, což potvrzuje i americké ministerstvo zemědělství, které snížilo v dubnu odhad zásob sóji.

Cukr propadl více, než o 14 %

V sektoru potravin se pod silný prodejní tlak dostal cukr, který propadl o více jak 14%. Cukr srazily níže spekulace o vyšší produkci v Brazílii, kde by měla úroda cukrové třtiny vzrůst o 5,4% na 602,2 milionu tun. Nepříznivou zprávou pro komoditu jsou i spekulace o dalších možných vývozech cukru z Indie. Výprodejům neunikl ani pomerančový koncentrát. Příčinou jsou informace o dostatečné produkci. Brazilská asociace exportérů citrusů 29. března oznámila, že v letošním roce hodlá vyexportovat až 1,2 miliónu tun pomerančového koncentrátu. V loňském roce bylo z Brazílie vyvezeno 1,15 miliónu tun. Ve svém prohlášení dále zmíněná průmyslová skupina odhaduje, že se globální zásoby koncentrátu k 30. červnu oproti předchozímu roku zdvojnásobí. Podle amerického ministerstva zemědělství vzroste také produkce pomerančů v oblasti americké Floridy, a to meziročně o 4,8 %. Spotřeba ve Spojených státech naopak klesá. Od počátku října se prodalo 955 milionů litrů pomerančového džusu, což je o 11% méně oproti stejnému období minulého roku.

Zemní plyn zamířil vzhůru

V energetickém sektoru zamířila po několikaměsíčním propadu vzhůru cena zemního plynu. Podporou je další pokles aktivních vrtů v USA. Množství vrtů se v průběhu dubna snížilo ze 658 na 613. Cena ropy WTI stagnovala, ropa Brent poklesla. Zásoby černého zlata jsou na poměrně vysokých úrovních. Produkce OPECu je na několikaměsíčních maximech. Situace kolem Iránu se v posledních týdnech uklidnila. Odhady meteorologů navíc počítají s podprůměrně aktivní hurikánovou sezónou v USA. Očekávají se pouze 4 hurikány a 10 pojmenovaných bouří (v minulém roce 19). Cenu komodity tlačily ze začátku měsíce níže i spekulace o možném koordinovaném uvolnění strategických rezerv ze strany hned několika států.

Sektoru drahých kovů se příliš nedařilo

Stříbro pokleslo o 4,7%. Nepříznivou zprávou pro komoditu jsou zásoby ve skladech burzy Comex, které jsou nejvyšší od roku 1997.

Tabulka: Změna ceny v dubnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 30.4.
ropa WTI 1,8 104,87 USD/barel
zlato -0,3 1664,2 USD/oz
měď 0,17
3,83 USD za libru
kukuřice -1,51 6,34 USD za bušl
pšenice -0,95 6,54 USD za bušl
káva Robusta -1,28
2000 USD za tunu
vepřové maso -4,95
85,93 US centu za libru

zdroj: CSI

Predikce dalšího vývoje

V následujících týdnech může být pro spekulanty atraktivní trh s cukrem a pomerančovým koncentrátem. Obě komodity se nacházejí na zajímavých střednědobých supportech. Jejich případné proražení či udržení mohou využít ve svůj prospěch. Poměrně silná zůstává i nadále ropa. V případě drahých kovů je z dlouhodobého hlediska i nadále zajímavé zlato.


Graf: Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete na webu Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Petr Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE