Pravidelný týdenní komentář k trhu

18.05.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden se vyznačoval prodejním tlakem pod taktovkou zpráv z Řecka a Španělska včetně snížení ratingu země respektive bankovního sektoru. V Řecku se nepodařilo sestavit vládu a v červnu budou probíhat další předčasné volby. Hlasy jak z Řecka, tak i ze zbytku EU se ozývají smíšené, ale musíme podotknout, že vystoupení země z eurozóny se již nejeví v některých názorech jako nepřekonatelná překážka. Španělsko je pod tlakem díky svému bankovnímu systému, který se vypořádává s realitní krizí a slabým ekonomickým vývojem. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 869 bodu, což mezitýdenně představovalo pokles o 4,5 %.

Investoři se kromě politických témat rovněž zaměřili na kauzu JP Morgan, který ohlásil, že díky rizikově nedostatečně zaopatřeným obchodům s cennými papíry vykáže významnou ztrátu přesahující dle některých médií až 5 mld. USD z těchto obchodů. Spekulace se točí ohledně toho jak je na tom zbytek bank a zda není v ohrožení samotná JP Morgan. Podobné zprávy současnému sentimentu nepomáhají a jen zvyšují prodejní tlak. Samozřejmě nesmíme zapomenout na IPO roku (16 mld. USD), a to Facebook, kterému se povedlo přeupsat svou emisi na horním (zvýšeném) cenovém limitu 38 USD/akcii.

Z domácích zpráv jsme sledovali čtvrtletní výsledky NWR, které vykázalo provozní zisk EBITDA ve výši 53,8 mil. EUR (-34 % r/r) vs. oček. 56,5 mil. EUR. Kromě spíše neutrálních výsledků (pomíjíme pozitivní rozdíl na čistém zisku) se investoři zaměřili na zprávu ohledně pozastavení investic do dolu Debiensko. Hodnotili jsme jak pozastavení, zvýšení nákladů či úplné zrušení tohoto projektu jako negativní zprávu. Titul uzavřel týden na 106,5 Kč (-9,8 % t/t)

Společnost KIT Digital oznámila plné 1Q12 výsledky, které byly v souladu s předchozími zhoršenými předběžnými čísly. Současně oznámila výrazný pokles hotovostní pozice ke konci čtvrtletí, emisi 7 mil. ks akcií za 4,17 USD/akcii, která byla formou privátního úpisu a emisi warantů na 5,25 mil. ks akcií při ceně 5 USD. Výhled snížila na tržby ve výši 250 mil. USD (vs. dřívější 330 mil. USD) a generaci pozitivního provozního cash flow do konce 3Q12. Rovněž oznámili některé korporátní změny a mechanismy včetně některých divestic. Získané zprávy nejsou pozitivního typu, avšak víceméně by měly být trhem zaceněny. Ztráta důvěry investorů je nepochybná. Titul zakončil páteční seanci na 75 Kč (-15,1 % t/t).

Společnost Philip Morris ČR zveřejnila částečná čísla za 1Q12, kde nás překvapil hlavně růst objemu prodaného na ostatní trhy v rámci EU (+34 % r/r). Celkově jsme hodnotili zprávu pozitivně. Titul zakončil páteční seanci na hladině 11613 Kč (+1,4 % t/t).

px_2012_20.png 

Ještě makroekonomická zpráva, která nejen nás překvapila. Domácí HDP podle předběžného odhadu 1Q/2012 mezikvartálně pokleslo o 1,0 %, meziročně také o 1,0 % r/r po růstu o 0,6 % ve 4Q. Výsledky výrazně zklamaly očekávání (+0,1 % q/q; +0,2 % r/r) a ukazují na razantní prohloubení recese po zpomalení na konci loňského roku (-0,1 % q/q ve 4Q i 3Q). Bohužel prozatím není bližší vysvětlení propadu (struktura). Jasnější odpovědi přinesou až 8. června detailní výsledky národních účtů.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byl Philip Morris ČR (+1,4 %, 11613 Kč). Společnost reportovala solidní data za 1Q12, která překvapila hlavně na vývozu do ostatních zemí. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byl vedle Orca (-15,3 %, 61 Kč), KIT Digital (-15,1 %, 75 Kč). KIT Digital ohlásil výsledky v rámci předběžných zhoršených dat s nižší finanční pozicí, další emisí akcií za nízkou cenu a probíhající restrukturalizací. Deziluze investorů ohledně společnosti stále zůstává.

Nadcházející týden bude nadále charakterizován politickými událostmi. Řecko by se mělo již pomalu trochu uklidňovat a bude se propočítávat jak nákladné je vystoupení země z eurozóny, i když o tom není ani náhodou ještě rozhodnuto. Ve Španělsku se bude usilovně hledat cesta jak zachránit tamní bankovní systém. Ve středu začne mimořádný summit EU, kde by se měla řešit ekonomická témata. Nejsme si jistí, zda může z tohoto summitu přijít určitý konkrétní impulz, ale i jeho konání může přinést mírný optimismus. Současně je jasné, že ECB je prozatím velmi opatrná v dalších pomocných krocích. Celkově se nadále domníváme, že může přetrvávat spíše nepříznivý sentiment s vysokou volatilitou. Pro příští týden nevidíme, kromě mimořádného summitu EU žádný výrazně pozitivní impulz.

Z domácího trhu bude příští týden ve středu reportovat výsledky za 1Q12 pojišťovna VIG. Očekáváme, že čistý zisk dosáhne 124 mil. EUR (+13,4 % r/r) především díky výnosům z investic. Tradičně výsledky nejsou výraznějším impulzem a titul se pohybuje dle sentimentu.

Ve čtvrtek bude reportovat Pegas, kde očekáváme 47% r/r růst čistého zisku na 9,4 mil. EUR, který je ovlivněn již plným započítáním nové linky (zařazena do provozu ve 3Q11). Čekáme potvrzení ročního výhledu a celkově lehce pozitivní vyznění. Čtvrtek bude rovněž patřit Orcu, kde čekáme, že se investoři zaměří hlavně na restrukturalizaci.

Z makroekonomických dat, která budou v nadcházejícím týdnu opětovně spíše chudší, se zaměříme kromě pravidelných týdenních dat z nezaměstnanosti a v průběhu týdne z trhu nemovitostí na čtvrteční objednávky dlouhodobé spotřeby (oček. +0,5 z -4,2 %). V pátek pak budeme sledovat spotřebitelský sentiment univerzity Michigan (oček. 77,8 vs. 77,8).

 

 

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE