Pravidelný týdenní komentář k trhu

25.05.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Dle očekávání se uplynulý týden vyznačoval zvýšenou volatilitou díky očekávání na mimořádný summit EU, který však nepřinesl žádná zlomová rozhodnutí. Domácí index PX uzavřel týden na úrovni 870 bodu, což mezitýdenně představovalo nulovou změnu.

Investoři kromě politických informací sledovali rovněž ekonomická data. Ta přinesla opětovně spíše vlažné výsledky. Situace v Evropě konkrétně ve Španělsku se dále přiostřila, když zestátněná Bankia potřebuje další kapitál a největší španělský region Katalánsko ohlásilo, že do konce měsíce nemá na splátku dluhu. Výše zmíněné informace se významně projevovaly mimo jiné i na měnovém páru euro dolar, kdy se euro propadlo pod hranici 1,25 USD/EUR (dvouleté minimum).

Z domácích zpráv jsme sledovali středeční výsledky pojišťovny VIG, která čistým ziskem za 1Q12 na úrovni 118 mil. EUR (+8 % r/r) dostála očekávání trhu. Komentáře managementu byly neutrálního rázu a bez výraznějšího vlivu na ocenění. Titul zakončil páteční seanci na hladině 722 Kč (-4,0 % t/t).

Pegas ve čtvrtek zveřejnil lehce lepší provozní výsledek na úrovni EBITDA ve výši 9,5 mil. EUR (+185 % r/r) vs. oček. 9,4 mil. EUR. Solidní meziroční růst byl díky zohlednění spuštění nové linky. Společnost zopakovala svůj výhled na růst EBITDA za rok 2012 v rozmezí 5-15 % r/r. Titul uzavřel týden na 417,5 Kč (-2,3 % t/t).

Ve čtvrtek pak ratingová agentura Standard & Poor´s (S&P) snížila rating domácí Telefonice CR o jeden stupeň na BBB+ s výhledem na stupni negativní díky sníženému ratingu mateřské společnosti. Vzhledem k minimálnímu dluhu TEF CR považujeme dané snížení ratingu bez dopadu na současné hospodaření. Rovněž je patrné, že na trhu začal fungovat odkup vlastních akcií společnosti. Titul zakončil týden na 379,5 Kč (+1,5 % t/t).

Ve středu ještě zveřejnilo hospodářské výsledky Orco, kterému meziročně klesly tržby o 17 %, z důvodu odprodeje aktiv v Rusku, k němuž došlo ve 4Q11. Díky lepší provozní i finanční úrovni se Orco v 1Q12 dostalo do čistého zisku 1,7 mil. EUR oproti loňské ztrátě 3,1 mil. EUR. Orco oznámilo, že letos očekává tržby ve výši 160 – 180 mil. EUR. Společnost také uvedla, že následkem konverze dluhu do akcií již došlo ke zvýšení počtu akcií na 35 mil. s cílem 108 mil. akcií, jak již bylo dříve oznámeno. Orco odhaduje čistou hodnotu aktiv na akcii po dokončení konverze na 5,8 EUR. Titul zakončil týden na úrovni 68,5 Kč (+12,3 %).

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (+12,3 %, 68,5 Kč). Společnost reportovala solidní data za 1Q12 a i výhled. Rovněž potvrdila další pokračování v konverzi dluhu do akcií včetně konečné čisté hodnoty aktiv po dokončení procesu oddlužování. Nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byla CME (-6,6 %, 123 Kč). CME obdržela snížený rating od S&P již minulý pátek. Dále Goldman Sachs potvrdil prodejní doporučení s cílovou cenou 6,8 USD (137 Kč).

px_2012_21.png 

Nadcházející týden bude ve znění makroekonomických dat a očekávání na politický vývoj v Evropě. Začínají se objevovat spekulace o možném začlenění ECB do současného vývoje. V případě nečinnosti autorit a pokračující slovní přestřelce evropských politiků ohledně budoucnosti Řecka a případném vlivu na eurozónu při jeho eventuálním odchodu z ní, tak by pravděpodobně pokračovalo velmi volatilní obchodování s převažujícím ústupem od rizika. Jen připomínáme, že v pondělí jsou americké trhy zavřeny z důvodu svátku.

Z makroekonomických dat, která budou v nadcházejícím týdnu velmi bohatá, se zaměříme především na americkou úterní spotřebitelskou důvěru (oček. 69,8 z min. 69,2 bodu), čtvrteční druhý odhad HDP za 1Q12 (oček. 1,9 z 2,2 %) a nákupní sentiment manažerů Chicaga (oček. 57,3 vs. 56,2 bodu). Datem týdne pak budou měsíční čísla z nezaměstnanosti, kde se očekává nárůst počtu nově zaměstnaných na 150 tisíc z dubnových 115 tisíc.

 

 

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE