Komodity v květnu: Extrémní výprodeje na trzích

06.06.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Květen se na komoditních trzích nesl v znamení extrémních výprodejů. Důvodem byly zejména obavy z dalšího rozšíření evropské dluhové krize. Velmi nepříjemné je i zpomalovaní hospodářského růstu v Asii, do které se vkládají velké naděje.

Cena ropy propadla na nejnižší úroveň od října minulého roku, protože globální nabídka převyšuje spotřebu. Velmi rozkolísaný vývoj cen byl zaznamenán v sektoru obilnin a olejnin. Příčinou byly informace o abnormálním počasí v USA, Rusku a na Ukrajině. Dolů zamířily i ceny cukru a kávy.

Krize v Evropě sílí

Dluhová krize v Evropě je čím dál tím silnější. Političtí představitelé začínají navrhovat velmi kontroverzní řešení. Španělsko, kde se bankovní systém nachází ve velkých nesnázích, propaguje vytvoření „bankovní unie“. Jedním jejím aspektem by byl celoevropský garanční fond vkladů. Největším odpůrcem této myšlenky je Německo, které si uvědomuje, že do tohoto fondu by muselo přispět nemalou částkou, přičemž prostředky by pravděpodobně byly použity zejména na vyplacení klientů zkrachovaných španělských, italských a řeckých komerčních bank. V Řecku budou v polovině června nové parlamentní volby. Investoři se obávají, že nastane další zpoždění v procesu přijímání úsporných opatření.

Ceny drahých kovů v květnu poklesly

Pro zlato byla negativní statistika o globální poptávce a nabídce v prvním čtvrtletí 2012. Od počátku ledna do konce března se na celém světě spotřebovalo 1098 tun zlata, což je o 6 procent méně oproti minulému roku. Naopak nabídka zlata se zvýšila o 5 procent na 1070 tun. Průmyslově orientované kovy stříbro, platina a paládium jsou pod prodejním tlakem zejména kvůli snižování průmyslové aktivity v Číně. Nepříjemný je i slabý ekonomický rozmach Indie. HDP tu roste nejpomaleji od roku 2003.

Ropa podlehla extrémnímu výprodeji

Produkce OPECu stoupla na nejvyšší úroveň od roku 2008 a Saudská Arábie dodává na trhy nejvíce ropy za posledních 23 let. Spotřeba pohonných hmot v Evropě i USA klesá. V Spojených státech nastalo meziroční snížení poptávky o 4,3 %. Přebytek nabídky nad spotřebou způsobil, že v amerických zásobnících je momentálně nejvíce ropy od roku 1990. V případě amerického zemního plynu nastal mírný růst ceny, což je však stále jenom korekce předchozího rozsáhlého propadu.

Ceny pšenice a kukuřice směřovaly v první polovině května vzhůru

Stalo se tak kvůli informacím o nedostatečném dešti v hlavních pěstitelských oblastech USA a východní Evropy. V druhé polovině měsíce však nastalo výrazné zlepšení situace. Pokles výnosností polí kvůli suchu proto nemusí být až tak veliký, jak se očekávalo. International Grains Council vydala předpověď letošní globální produkce. U kukuřice očekává zvýšení úrody o 5,4 procenta. Naopak u pšenice prognózuje zmenšení produkce o 3,5 procenta. Cena sóji také poklesla, a to i navzdory zprávám o růstu spotřeby v Číně. Agentura Oil World očekává, že v marketingovém roce 2011/12 (skončí v červenci) se dovoz sóji do Číny zvýši z 53 na 57 milionů tun.

V sektoru potravin sledujeme postupný pokles cen

Výjimkou je jenom káva Robusta. Ta zdražila v důsledku informací o zadržování úrody vietnamskými farmáři. Zásoby tohoto typu kávy na burze Liffe proto propadly od počátku roku o více než 30 procent. Cukr oslabuje kvůli údajům o značném převisu nabídky nad poptávkou. Ministerstvo zemědělství USA očekává, že nadbytečná produkce bude letos v rozsahu 10 milionů tun. Přebytek by měl být zachován i v marketingovém roce 2012/13.

Změna ceny v květnu a aktuální cena

Komodita Pohyb v % Aktuální cena k 31.5.
ropa WTI -17
86,5 USD/barel
zlato -6 1563 USD/oz
měď -12
3,4 USD za libru
kukuřice -12 5,6 USD za bušl
pšenice -2 6,4 USD za bušl
káva Robusta 9
2180 USD za tunu
vepřové maso 6
91 US centu za libru

zdroj: CSI

Predikce dalšího vývoje

V červnu očekáváme stabilizaci vývoje na komoditních trzích. Ekonomické údaje by sice měly být i nadále velmi špatné, ale prudký pokles cen opět láká investory, aby vstupovali do dlouhodobých nákupních pozic. Zajímavý je zejména nákup zlata, protože možnost dalšího uvolnění monetární politiky v Evropě a USA je velmi vysoká. Mírný pokles cen předpokládáme v případě obilnin a olejnin, důležité však budou informace o počasí. Své dno dosud nenalezla ani ropa a další energie.


Komoditní index RICI

Komoditní index RICI

zdroj: Bloomberg


ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete na webu Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE