Lízal (ČNB): V ekonomice převažují protiinflační rizika, při rozhodování o sazbách přihlédnu k slabé poptávce i koruně

12.06.2012 | , Patria.cz
INVESTICE


Česká ekonomika si vede hůře proti očekávání a v důsledku klesající domácí poptávky v ní převažují protiinflační rizika, řekl člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Oslabování koruny přitom podle něj změkčuje měnové podmínky. „Ekonomika je na tom proti odhadům hůře a celková situace vede k oslabování koruny. Poslední prognóza sice počítala s poklesem úrokových sazeb, byla však založená na předpokladu jiného, silnějšího směnného kurzu,“ uvedl Lízal, který spolu s dalšími třemi kolegy hlasoval na květnovém zasedání bankovní rady pro ponechání hlavní úrokové sazby beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Pro snížení sazby o čtvrt procentního bodu zvedli ruku guvernér Miroslav Singer a viceguvernér Vladimír Tomšík. Naopak pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovala členka bankovní rady Eva Zamrazilová.

Česká ekonomika si vede hůře proti očekávání a v důsledku klesající domácí poptávky v ní převažují protiinflační rizika, řekl člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Oslabování koruny přitom podle něj změkčuje měnové podmínky. „Ekonomika je na tom proti odhadům hůře a celková situace vede k oslabování koruny. Poslední prognóza sice počítala s poklesem úrokových sazeb, byla však založená na předpokladu jiného, silnějšího směnného kurzu,“ uvedl Lízal, který spolu s dalšími třemi kolegy hlasoval na květnovém zasedání bankovní rady pro ponechání hlavní úrokové sazby beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Pro snížení sazby o čtvrt procentního bodu zvedli ruku guvernér Miroslav Singer a viceguvernér Vladimír Tomšík. Naopak pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovala členka bankovní rady Eva Zamrazilová.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY



Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.