Pravidelný týdenní komentář k trhu

20.08.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V uplynulém týdnu byla na akciových trzích znát poklidná prázdninová atmosféra. Při mírných objemech obchodů si hlavní indexy přidaly další jedno až dvě procenta a posunuly se na 4-5měsíční maxima. Na finančních trzích dál dozníval příslib z předchozích dní, že ECB je připravena za určitých podmínek intervenovat na dluhopisových trzích.

Výrazným impulzem pro evropské akcie bylo čtvrteční prohlášení německé kancléřky Merkelové. Ta uvedla, že postoj ECB podporuje, čímž se rozptýlily obavy z případné opozice Německa. Ostatní zprávy a výsledky výraznější dopad na trhy neměly.

V čele stála Erste Bank

Pražská burza vzrostla o 2,3 % t/t a index PX v pátek uzavřel na 948 bodech, což je nejvyšší úroveň od začátku dubna. Nejvyšší růst si připsaly akcie Erste Bank (+7,8 % t/t ; 411 Kč), které se poprvé po třech měsících přehouply přes hranici 400 korun. Za růstem nestála žádná korporátní zpráva, ale pouze pozitivní nálada na evropské banky. Evropské bankovní indexy také přidaly 6-7 % t/t.

Z opačného konce žebříčku

Naopak největší propad zaznamenaly akcie KIT Digital (-7,9 % t/t; 58,- Kč). Investoři reagovali na špatné výsledeky za druhé čtvrtletí letošního roku, které firma zveřejnila v pondělí po ukončení obchodování v USA. Tržby se ve druhém čtvrtletí propadly na 51 mil. dolarů, tj. pod úroveň prvního kvartálu (56 mil. USD). Na úrovni čistého zisku společnost dosáhla vysoké ztráty 151 mil. dolarů, z čehož 48 mil. připadá na operace, které KITD během druhého čtvrtletí prodal a dalších 56 mil. dolarů na odpis goodwillu z předchozích akvizic. Negativní výsledky se za druhé čtvrtletí očekávaly vzhledem k probíhající restrukturalizaci společnosti. Navíc dalším negativním překvapením bylo snížení výhledu na celoroční tržby (215 – 230 mil. USD vs. 250 mil. dosud) a management nepotvrdil cíl dosáhnout kladné cash flow za letošní rok.

Nejrychleji rostoucí titul

V pondělí oznámila mediální skupina CME, že její dceřiná společnost CET21 vydá dluhopisy za 70 mil. EUR především na refinancování současného revolvingového úvěru (1,5 mld. Kč;  59,5 mil. EUR).  Zpráva je neutrální vzhledem k téměř nezměněné dluhové pozici. Úspěšné umístění dluhopisů umožní společnosti prodloužit splatnost svých závazků. Akcie na tuto zprávu přímo nereagovaly, ale díky pozitivnímu sentimentu akcie CETV (+6,2% t/t; 114,- Kč) patřily k nejrychleji rostoucím titulům.

GRAF: Vývoj indexu PX

graf_17_8.jpg 

Žádná klíčová makrodata

Na začátku tohoto týdne by mohl vydržet pozitivní sentiment. Náladu může ovlivnit čtvrteční schůzka německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Hollande, kteří budou jednat o dalším postupu při řešení dluhové krize. V pátek se také řecký premiér Samaras bude snažit přesvědčit partnery v EU (Merkelová, Hollande) o uvolnění podmínek záchranného plánu pro Řecko.  Na makro události bude tento týden relativně chudý. V USA ve středu večer bude zveřejněn zápis z posledního (1.srpna) zasedání Fedu a v pátek zakázky dlouhodobé spotřeby.  V Evropě ve čtvrtek budou zveřejněna struktura německého HDP za 2Q a předběžné výsledky indexů nákupních manažerů v průmyslu pro vybrané země Eurozóny.

 

Ve čtvrtek ráno oznámí své kvartální výsledky za 2Q/12 těžařská společnost NWR. V meziročním srovnání by výsledky měly být horší na všech úrovních a to především kvůli výraznému propadu cen uhlí a koksu. Provozní zisk EBITDA  by měl dosáhnout 76,8 mil EUR (-54% r/r), na úrovní čistého zisku (14,1 mil.; -83 % r/r) by propad měl být ještě hlubší. Mimo samotných čísel za 2Q bude pozornost upřena na celoroční cíle NWR, zda management potvrdí cíl na prodané objemy a také produktový mix (koksovatelné/elektrárenské uhlí).

Autor článku

Petr Sklenář  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE