Fondy v srpnu naznačily příslib

04.09.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední srpnový týden sice fondům přinesl jen 100 milionů, ale zaprvé asi mnohého napadne trefné, že stále lepší něco než nic, zadruhé to jen potvrdilo pozitivní trend posledních týdnů. Za celý srpen tak – byť pouhých 300 milionů – zaznamenaly fondy nejlepší měsíc za celé dva roky.

A to ještě tehdy trh do plusu vytáhly „jen“ zajištěné fondy. Tentokrát naopak tyto fondy pustily chlup v míře až nepříjemné a jejich vypelichanou skoro milardu jen horko těžko nahrazovaly fondy peněžního trhu. Musely jim pomoci i dluhopisové, které si připsaly dalších 400 milionů.

Dluhopisy – vize ráje

Dluhopisové fondy jsou ostatně i dlouhodobějšími vítězi: jen od začátku roku si připsaly přes 2 miliardy korun. To je ostatně tak trochu předzvěst nějaké té menší abnormality, protože asi každý se setkal s nějakými zprávami o vývoji trhu dluhopisů, zejména těch státních. Nejde jen o ty řecké, které se na sekundárním trhu prodávají s víc než 1000% výnosem (jejich cena je tedy jen zlomeček nominále). Naopak německé bondy se zas občas prodají se záporným výnosem, tedy jakoby museli investoři ještě připlácet, aby si vůbec takové papíry mohli koupit. Je to také absurdné, vysvětlil by majoru Terazkymu vojín Kefalín.

Nu zkrátka nízké úrokové sazby tlačí dolů i výnosy dluhopisů, což vytlačuje jejich ceny do nevídaných výší. Například i náš český se splatností 2020 a ročním kuponem 4,7 % se prodává za 120 % své jmenovité hodnoty. Anualizovaný výnos do splatnosti tohoto dluhopisu je tak pouhých 2,4 % p.a., což je méně než nabízí některé spořící účty. Ostatně jak se na situaci dívají naši Spořínci, ukazuje asi nejlépe víc než 36 miliard, které od začátku roku už nasnášeli na tzv. spořicí účty.

Jak dlouho ještě?

Jakmile tato zoufalá poptávka po bezpečných přístavech ochladne, ceny dluhopisů půjdou dolů a výnosy dluhopisových fondů také. Kdy to bude? Ví asi jen čert, jenže kde se ho zeptat? V každém případě se nenechte oslnit současnými až příliš pěknými výnosy dluhopisových fondů. Blížíme se vrcholu kopce a jak se to z něj pak rozjede, víme až moc dobře. Nic neroste do nebe, takže diverzifikace zůstává základní strategickou obranou. A v dluhopisech lepší perspektivu nabízejí zejména ty korporátní, případně rozvíjejících se trhů.

Bublina nebo jen past?

V budoucnu tedy dluhopisovým fondům hrozí opak: pokles cen dluhopisů. To zpochybňuje i základní premisu (dluhopisů jako gruntu všech portfolií) a někteří analytici již tvrdí, že se pro dlouhodobé investice tedy v současné situaci dluhopisové fondy vůbec nehodí. Už nyní jsou velmi silně limitovány v budoucích výnosech (náš dvouletý bond do konce splatnosti vynese jen 0,7 %, desetiletý je stlačen na hladinu 2,2 %). Navíc zákonitě v případě růstu výnosů dojde ke snížení cen (již nakoupených) papírů, což postihne právě fondy.

V delším výhledu tak nutně hrozí riziko postupného růstu výnosů, v první fázi pak zejména v segmentu dluhopisů delších splatností. Největším „nebezpečím“ je paradoxně vyšší globální hospodářský růst již v 2. polovině roku.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE