Komoditní vývoj: Investoři chtějí zlato

05.09.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


V srpnu se komoditám dařilo. Ceny rostly zejména v sektoru drahých kovů. Na nové historické maximum se vyšplhala sója, u které hrozí globální nedostatek. Na konci měsíce prudce zdražilo i kakao. Naopak mezi nejslabší komodity patřil cukr a mírně zlevnila káva.

Ceny základních surovin tlačí vzhůru obrovské nákupy ze strany institucionálních investorů, kteří se obávají poklesu hodnoty papírových peněz a raději přesouvají majetek do reálných aktiv.

Vyhlídky se zhoršují

Ekonomické statistiky ve světě se nadále zhoršují. Počet nezaměstnaných v eurozóně se přehoupnul přes 18 milionů a míra nezaměstnanosti v regionu je na úrovni 11,3 %. Ve Španělsku, které bojuje s dluhovou krizí, je nezaměstnaný každý čtvrtý práceschopný člověk. Pro průmyslově orientované komodity je nepříznivé rychlé zpomalování hospodářského růstu v Číně, která je největším spotřebitelem základních surovin na světě. Průmyslové objednávky tady prudce padají už třetí měsíc v řadě. Centrální banky jsou ochotné bojovat proti slabému hospodářskému růstu. Na konci srpna potvrdila americká centrální banka, že je připravena poskytnout další stimul.

Obliba zlata roste

Ceny drahých kovů v srpnu výrazně rostly. Investoři nakupují ve velkém zejména zlato. Objem zlata drženého v trezorech burzovně obchodovaných fondů poskočil na nový rekord 2460,5 tuny. Prudký vzestup ceny předvedly taktéž platina a paládium, což byl důsledek nepovolené stávky a následného masakru horníků v jihoafrickém dolu Marikana. Policie tu při střetu se stávkujícími zastřelila 34 lidí, což byl netvrdší zásah za několik desetiletí. Jižní Afrika dodává přibližně 75 % globální nabídky platiny.

Nahoru jde i cena ropy

I pro české řidiče je velmi nepříznivé zdražení ropy, kvůli kterému jsou ceny pohonných hmot u čerpacích stanic rekordně vysoké. Cena ropy roste kvůli napětí na Blízkém východě. Vojenský konflikt v Sýrii se zhoršuje a Izrael pohrozil, že je připravený zaútočit na Irán kvůli jeho pokračujícímu jadernému programu. Koncem srpna způsobil hurikán Isaac rozsáhlé několikadenní zastavení produkce ropy v Mexickém zálivu. Dalšímu výprodeji podlehl zemní plyn. Extrémní teploty v USA opadly, což způsobilo pokles spotřeby plynu v elektrárnách.

Prudké zdražování obilnin a olejnin skončilo, jen sójovým bobům se podařilo dostat na nové historické maximum. Mezinárodní asociace pro obilniny snížila předpověď globální produkce kukuřice na 838 milionů tun. Ještě na konci července očekávala 864 milionů tun. U pšenice byl odhad zredukován na 662 milionů z červencových 665 milionů tun. Cena sóji roste kvůli vysokému exportu z USA. Ten se v tomto roce zvýšil oproti minulé sezóně o 53 procent na rekordních 17 milionů tun.

Cukru je přebytek

V sektoru potravin se dařilo zejména kakau. Podporou je vlna násilností na Pobřeží slonoviny, které je největším producentem této komodity na světě. Cenu tlačily vzhůru i zprávy o slabých deštích v Ghaně. V prvních deseti srpnových dnech zde spadlo jenom 4,5 milimetru srážek, což je výrazně méně oproti loňským 35,4 milimetrům. Výprodeji naopak podlehl cukr. Mezinárodní organizace pro cukr uvedla, že v sezóně 2012/13 (začne v říjnu) by se přebytek cukru na globálním trhu měl pohybovat na úrovni 5,9 miliónu tun, což je o 13 procent více oproti letošnímu roku. Celosvětová produkce by se měla zvýšit o 3,9 miliónu na rekordních 177,4 miliónu tun.

Drahé kovy dále porostou

V září očekáváme především další růst cen drahých kovů, protože množství levných peněz v oběhu stoupá. Tento trend by se neměl brzo zastavit, protože centrální banky chtějí pomocí monetárních stimulů nastartovat ekonomický rozmach. V sektoru obilnin a olejnin očekáváme postupné zmenšení nervozity. Sklizeň pšenice se blíží ke konci a u kukuřice je v plném proudu. V jejich případě bychom se neměli dočkat dalších výrazných změn v produkčních odhadech. Otazník je stále nad úrodou sóji. Její sklizeň začne v říjnu. Pokles cen předpokládáme kvůli vysoké produkci cukru a kávy.


Tabulka: Změna ceny v srpnu a aktuální cena, zdroj: CSI

Komodita Pohyb (%) Aktuální cena k 31. 8. 2012
ropa WTI 9,6 96 USD/barel
zlato 4,8 1688 USD/oz
měď 1 3,5 USD za libru
kukuřice -1 8 USD za bušl
pšenice 0 8,9 USD za bušl
káva Robusta -7 2077 USD za tunu
vepřové maso -8 74,2 US centu za libru

 

Graf: Komoditní index RICI, zdroj: Bloomberg

 komoditnikomentar.jpg

 

ColosseumAutor článku působí jako analytik společnosti Colosseum. Více o komoditách naleznete v sekci Investujme.cz. Aktuální kurzy komodit i nejnovější analýzy z komoditních trhů jsou k dispozici v sekci Komodity - On-line kurzy.

Autor článku

Boris Tomčiak


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE