Týdenní komentář: Očekávání se naplnila a trhy rostly

17.09.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden se nesl ve znění rozhodování německého ústavního soudu ohledně evropského záchranného fondu ESM a dalšího kola měnového uvolňování (tzv. QE3) amerického FEDu.

Ve středu německý ústavní soud prohlásil námitky proti vzniku fondu ESM za neopodstatněné a stanovil „pouze“ podmínku maximálního příspěvku Německa na 190 miliard eur, což trhy přijaly jako naplnění pozitivního výsledku. Ve čtvrtek FED ohlásil další kolo kvantitativního monetárního uvolňování, které svým otevřeným koncem víceméně trhy překvapilo. V obou případech došlo k naplnění kladných očekávání, což přineslo pozitivní náladu na trhy. Stranou nezůstala ani domácí burza, kde si domácí index PX připsal 1 % (m/m) a dostal se na úroveň 978 bodů.

Akcie Telefonicy bez nároku na dividendu

Z domácích zpráv jsme sledovali pondělní první den obchodování Telefonicy CR bez nároku na řádnou hrubou dividendu 27 korun na akcii. Současně jsme sledovali oznámení ČTÚ ohledně participace na připravované aukci uvolněných terestriálních kmitočtů, kde kromě stávajících operátorů projevila zájem „pouze“ domácí investiční skupina PPF. Případné rozšíření telekomunikačních hráčů na českém trhu by bylo pro stávající hráče lehce nepříznivou zprávou. Titul na konci týdne uzavřel na 384 korunách (-7,2 % t/t), ale připomínáme, že se obchodoval bez nároku na dividendu.

Komu se dařilo a kdo propadl?

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo CME (+19 %, 142,5 Kč). Titul profitoval z pozitivní nálady na trhu, která navázala na investory pozitivně přijatém přefinancováni z minulého týdne. Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Telefonica CR (-7,2 %, 384 Kč), nicméně ta byla ovlivněna obchodováním bez nároku na dividendu. Při odhlédnutí od tohoto efektu největší mezitýdenní propad zaznamenal KIT Digital (-4,6 %, 57,7 Kč). Titul se obchodoval beze zpráv a docházelo spíše k technickému pohybu, který ignoroval jakýkoliv sentiment.

Graf: Vývoj indexu PX

PX_14_09_2012 

Očekávané události

Tento týden bude pravděpodobně charakterizován dozníváním akce FEDu, což by mohlo přinést pokračování pozitivního sentimentu. Vedle dle našeho názoru pozitivního trendu se o víkendu vklíní setkání Eurogroup a Ecofinu. To může přinést zajímavé informace o případném požádání Španělska o pomoc. Prozatím se hovoří spíše o selektivním požádání o pomoc na zřejmě řešení španělského bankovního sektoru. Mohou se objevit i další zmínky o bankovní unii, zahájení fungování ESM či zmínky o dalším postupu v případě Řecka. Pokud by víkend přinesl neutrální informace ve smyslu nulového posunu ve zmíněných bodech, pak by tato informace mohla působit zmírněním uvažovaného pozitivního sentimentu.

Z očekávaných událostí budeme sledovat u domácí burzy páteční rebalancování CECE indexů, které může především v pátek v závěrečné aukci přinést zajímavé pohyby. Dle dat z Vídeňské burzy budou případné hodnoty převažování znát ve středu.

Příští týden bude poměrně slabý na makroekonomická data, což by mělo dále posílit ostatní vlivy včetně zmiňovaného přesahu rozhodnutí FEDu o QE3. V USA budou zveřejněna v průběhu týdne data z trhu nemovitostí a pravidelná týdenní data o zaměstnanosti (čtvrtek). V Německu a eurozóně bude v úterý zveřejněn ZEW (index očekávání finančního trhu), kde se neočekává výraznější změna.

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE