Týdenní komentář: Dozvuky kvantitativního uvolňování

24.09.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Uplynulý týden byl charakterizován analyzováním dalšího kola měnového uvolnění (QE3) americkým FEDem a spíše skromným zprávám z eurozóny.

Indexy přes týden spíše opouštěl pozitivní impulz nastartovaný předminulý týden oznámeným americkým měnovým uvolňováním a nepomohlo jim ani další rozšíření japonského měnového uvolnění. Větší pozornost je upírána hlavně na Evropu, kde se dále vyjednává o zmírnění podmínek pro Řecko či především o situaci ve Španělsku. To se prozatím o pomoc nepřihlásilo. Reakce trhu byla patrná především na dluhopisových trzích, které v případě španělských státních dluhopisů zmírnily na začátku týdne svůj optimismus. Domácí index PX mezitýdenně poklesl o 1,5 % na 963 bodů.

Páteční závěrečná aukce

 

V případě domácí burzy jsme sledovali páteční závěrečnou aukci, kde se projevilo převážení indexů CECE platné od 24. září. Tituly, kterých se převážení týkalo ve smyslu zvýšení váhy, byly CME a ČEZ. Naopak snížení váhy bylo u Erste Bank. Právě páteční závěrečná aukce přinesla s převážením indexů zajímavé objemy.

Spory na telekomunikačním trhu

 

Z domácích zpráv jsme sledovali žalobu Českých Radiokomunikací na Telefónicu ČR o více než tři miliardy korun ohledně dominantního postavení u internetového připojení. Neočekáváme, že by žaloba měla ohrozit výplatu mimořádné dividendy (13 Kč/akcii) na přelomu října a listopadu. Jde o obdobnou žalobu jako v případě kauzy společnosti Volný. Další zajímavou zprávou na domácí telekomunikační trh byl komentář tisku ohledně snahy ČTÚ o další regulaci mimo jiné v propojovacích poplatcích, které by v roce 2013 měly dále klesnout o polovinu. Titul zakončil páteční obchodování na 385,3 Kč (+0,3 % t/t).

Škrty a propouštění

 

V úterý KIT Digital uvedla, že pokračuje ve své restrukturalizaci, a to konkrétně snížením 300 pracovních míst, tedy zhruba 22 % z celkového počtu zaměstnanců. KITD odhaduje, že do konce roku zaúčtuje dodatečné náklady spojené s propouštěním ve výši čtyři miliony dolarů. Současně rovněž vyčísluje, že zmíněné snížení pracovní síly přinese úspory zhruba 40 milionů dolarů ročně. Titul zakončil týden na úrovni 60,5 Kč (+4,9 % t/t).

Orco přidalo přes devět procent

 

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo Orco (+9,2 %, 42,6 Kč). Titul je v poslední době charakterizován vysokou volatilitou, která je podpořena novými akciemi na trhu, které jsou z transferu dluhu právě do akcií. Růst z uplynulého týdne připisujeme spíše technickému vývoji.

Bankovní titul ztrácel

Naopak nejvíce klesající titul týdne byla Erste Group (-6,1 %, 444 Kč). Důvodem pro pokles bylo uklidnění pozitivní nálady z předminulého týdne a lehké vybírání zisků, které bylo v pátek ještě podpořeno změnou vah v indexech CECE.

Graf: Vývoj indexu PX

Graf_PX___21092012.png 

Výhled na konec září

Poslední zářiový týden se bude pravděpodobně opětovně nést bez většího politického či monetárního vlivu. Na programu pro tento týden nejsou žádná významnější setkání či naplánovaná rozhodování. Pozornost investorů se tudíž pravděpodobně obrátí na makroekonomické ukazatele. Očekáváme, že tento týden bez výraznějších impulzů může jít spíše do strany než, aby se projevil výraznějším trendem.

Domácí trh bude ovlivněn zkráceným týdnem, kdy v pátek bude v České republice svátek (Den české státnosti). Pro domácí trh bude významné čtvrteční zasedání České národní banky (ČNB), kde se očekává snížení sazeb na 0,25 z 0,50 %. Investory bude zajímat další komentář, který by měl poukázat na budoucí kroky. V poslední době se na trhu objevují rozporuplné názory, zda má být dále udržován holubičí tón měnové politiky. Právě pokračování ve výrazně uvolněné měnové politice i do budoucna může mít vliv na kurz české koruny (oslabení), který by se mohl ocitnout pod tlakem, i když většina této úvahy by měla být již promítnuta v ceně.

Z podstatně bohatšího makroekonomického kalendáře očekáváme, že investoři budou sledovat americkou úterní spotřebitelskou důvěru (oček. 63 z 60,6 bodu), čtvrteční objednávky dlouhodobé spotřeby (oček. -4,5 z +4,2 %) a páteční indexy nákupních manažerů Chicaga (beze změny na 53 bodech) a spotřebitelské důvěry Michigan (oček. 78,7 z 79,2 bodu). Z Evropy se investoři zaměří na německý index IFO (sentiment firem), který se očekává jen s drobnými změnami.

Autor příspěvku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE