Týdenní komentář: Itálie rozhýbala trhy

04.03.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední únorový týden se nesl ve znamení italských voleb a rozhovorů ohledně výdajových škrtů v americkém rozpočtu vzhledem k naplnění úvěrového rámce země.

Volby v Itálii dopadly spíše patem vzhledem k sestavení silné a stabilní vlády, což na trhy přineslo dle očekávání zvýšenou volatilitu s prodejním tlakem na italské dluhopisy a přeneseně na trhy jako celek. V průběhu týdne však docházelo k postupnému uklidnění situace, která však ještě nepřinesla žádný výsledek. Jen připomínáme, že do 15. března by měl italský prezident jmenovat nového premiéra. V USA nedošlo k dohodě ohledně výdajové stránky rozpočtu do konce února, což spouští automatické škrty, které se však promítají v ekonomice až se zpožděním. Toto zpoždění může být nadále využito k vyjednávání, což tlumí prozatímní nepříznivé vyznění této nedohody.

Dění na pražské burze

Domácí index PX zaznamenal 1,3% růst na 1013 bodů. Z domácích zpráv jsme sledovali pokračující výsledkovou sezónu. Ve středu zveřejnila své výsledky Telefónica CR, kde provozní zisk OIBDA za 4Q12 jen mírně překonal očekávání s 5,09 (-12,9 % r/r) vs. očekávání 5,07 mld. Kč. Návrh dividendy je 30 Kč/akcii, což bylo na spodní hranici očekávání 30 až 40 Kč. Pro některé investory mohl být tento návrh nepříznivou zprávou, ale zajímavý hrubý dividendový výnos kolem 9,3 % přilákal zájem. Titul zakončil týden na 324,5 Kč (+3,3 % t/t).

Rovněž ve středu zveřejnila svoje čísla CME za 4Q12. Ta dle očekávání předvedla relativně slabé výsledky s provozním ziskem EBITDA na 60,7 mil. USD (-25 % r/r) versus očekávání 66,2 mil. USD. Hlavní nepříznivou zprávou byl rozsáhlý odpis aktiv 522,5 mil. USD, který překonal očekávání v této částce. Zároveň mimořádný odpis způsobil rozsáhlou čistou ztrátu. Titul zakončil týden na 102 (-9,9 % t/t).

Ve čtvrtek zveřejnila čísla za 4Q12 Erste Group. Díky již zveřejněným předběžným datům nebyly samotná čísla takovým překvapením s čistou ztrátou 114 vs. oček. -137 mil. EUR. Sledovala se kapitálová vybavenost, která vzrostla na 11,2 % Tier 1 (po 10,4 % ve 3Q) a návrh na dividendu ve výši 0,4 EUR/akcii (1,7% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na 635 Kč (+7,3 % t/t).

Poslední únorový týden reportoval výsledky ČEZ, který byl ve shodě s odhady i dřívějšími projekcemi samotné společnosti. Provozní zisk EBITDA za 4Q12 na 20,8 vs. oček. 20,5 mld. Kč. Výhled 2013 byl na EBITDA 80 mld. Kč, což bylo mírně pod odhady, ale tato projekce společnosti neobsahovala výsledek jednání s Czech Coal, který může dále vylepšit uvedenou hodnotu (zhruba o 2 mld. Kč dle samotné společnosti). Titul zakončil páteční seanci na 596,6 Kč (-1,4 % t/t).

Agentura Standard & Poor’s snížila dlouhodobý kreditní rating NWR na B+ z BB- a výhled na stabilní z negativního. Snížení odráží podle S&P slabé výsledky NWR za 4Q12 a odhad růstu dluhu (dluh / EBITDA). Titul reagoval 5,7% oslabením t/t na 76,5 Kč.

Nejvíce posilující a oslabující akcie

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu bylo AAA Auto (+10,8 %, 23 Kč). Na titulu dochází ke konsolidaci po výrazném propadu z předminulého týdne, kdy se společnost vyjádřila, že chce zrušit svoje veřejné obchodování. Naopak největší propad zaznamenaly akcie CME (-9,9 %, 102 Kč). Důvodem byly slabší reportovaná čísla s rozsáhlým odpisem aktiv (viz výše).

09___PX_graf___01032013.gif 

Očekávané události

Pro tento týden budou investoři nadále upínat pozornost k jednáním v Itálii a v USA. Prozatím jsou snahy italských politiků spíše liché ve smyslu vytvoření stabilní a silné vlády. Při pokračovaní tohoto stavu či při variantě vyhlášení dalších předčasných voleb by se na trh vrátila nepříznivá nálada. Další zvyšování nervozity je rovněž naším hlavním scénářem pro tento týden. Rizikem pro tento scénář je dohoda v Itálii, což nepředpokládáme či dohoda v USA ohledně rozpočtových škrtů (rovněž pro příští týden neočekáváme).

Zajímavé bude rovněž čtvrteční zasedání ECB, kde prozatím dle odhadů není změna sazeb očekávána (0,75 %). Nicméně na trhu se již postupně začínají objevovat vlaštovky, které vyjmenovávají důvody pro snížení sazeb, čímž by došlo k dalšímu tlaku na euro. To se ze svého posilovacího trendu prudce obrátilo, a naopak aktuálně rostou sázky na jeho oslabení.

Z domácího trhu budeme sledovat čtvrteční výsledky Fortuny, která by měla představit za rok 2012 o 6,2 % silnější provozní zisk na 21,2 mil. EUR. Naopak zavedení korporátní daně od roku 2012 přispěje k 8,8% poklesu čistého zisku na 12,1 mil. EUR. Při dané předpovědi očekáváme hrubou dividendu ve výši 0,21 euro (6,2% hrubý div. výnos). Při pozitivním vyznění výsledků a především očekávání pro další rok by mohl pokračovat solidní zájem o akcie, který je navíc podpořen slušným dividendovým výnosem.

Z makroekonomického pohledu budeme sledovat v USA úterní index nákupních manažerů ve službách (oček. 55 z 55,2 bodu), středeční podnikové objednávky (oček. -2,2 z +1,8 %) a konečně číslo týdne a to páteční měsíční nezaměstnanost (oček. +155 tis. po +157 tis. nových prac. míst). Míra nezaměstnanosti se očekává beze změny na 7,9 %. V Německu se bude sledovat úterní index nákupních manažerů ve službách (oček. beze změny 54,1 bodu), čtvrteční podnikové objednávky (oček. +0,6 po +0,8 %) a páteční průmyslová produkce (oček. +0,4 po +0,3 %).

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE