Cena povinného odkupu neodpovídá ceně reálné

30.06.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Jistě jste se již setkali s "výhodnou" nabídkou odkupu vašich akcií. Do vašeho města, do kulturního domu nebo do salónku místní hospůdky přišel "odborník" a přemlouval vás k prodeji jakékoliv akcie ve vašem vlastnictví. Obvykle pro vás velmi nevýhodně. Ani při povinném odkupu to nemusí být lepší.

V zákonech je přesně napsáno kdo a za jakých podmínek musí učinit tzv. povinný odkup od akcionářů. Novému majoritnímu vlastníkovi se ale nechce utrácet další zbytečné finance při odkupu od minoritních akcionářů a tak se snaží cenu povinného odkupu všemožně tlačit směrem dolů.

Náš čtenář se setkal s podobným problémem:

"Jsem vlastníkem akcií TATRA. Nyní probíhá povinný odkup za trapnou cenu 19Kč. Prosil bych seriozní radu zda přistoupit na povinný odkup a nebo ne? Proběhnou ještě další kola odkupu?"

V poradně mu odpovídá zástupce společnosti Böhm&partner:

"Bohužel je u nás stále běžné, že cena povinného odkupu neodpovídá reálné ceně akcie, konkrétně v tomto případě byla schválena cena odpovídající asi 50% tržní ceny. Úvahy o dalším vývoji této emise stejně jako o dalším odkupu jsou spekulacemi a pouze majoritní vlastník by na tyto otázky dokázal odpovědět. Další odkup za vyšší cenu samozřejmě nelze vyloučit, zkušenosti z jiných podobných případů však vyznívají spíše pro doporučení využít vyšší tržní ceny a prodat."

Pokud máte i vy podobný nebo i jiný problém, neváhejte se ptát v našem Poradenském centru!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE