Rhinoceros dostala pokutu 800 000 korun

21.07.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Komise pro cenné papíry rozhodla ve druhém stupni řízení ve věci rozkladu podaném společností RHINOCEROS. Ta se odvolala oproti rozhodnutí prvního stupně, ve kterém jí bylo zakázáno poskytovat investiční služby a uložena pokuta.

Prezídium Komise pro cenné papíry svým druhoinstančním rozhodnutím změnilo rozhodnutí prvního stupně a to tak, že společnost RHINOCEORS se dopustila neoprávněného výkonu investiční služby „přijímání a předávání pokynů týkajících se investičních instrumentů“, když v letech 2000 až 2003 třetím osobám předávala informace o investičních instrumentech a o možnosti jejich získání a cíleně, svým aktivním jednáním, vytvářela podmínky pro převod investičních nástrojů na třetí osoby: Za toto protiprávní jednání byla společnosti RHINOCEROS uložena pokuta ve výši 800 tisíc korun.

Prezidium komise tak nevyhovělo většině důvodů, které společnost uvedla v rozkladu a změna vyplývala pouze z úpravy právní kvalifikace.

Konkrétní obsah jednání společnosti RHINOCEROS spočíval v zajišťování podepsání komisionářských smluv o obstarání koupě nebo prodeje amerických státních dluhopisů tzv. STRIPS mezi obchodníkem s cennými papíry BÖHM & PARTNER a osobami, které byly se společností RHINOCEROS ve smluvním vztahu. Předmětem smlouvy byl závazek těchto osob poskytnout společnosti RHINOCEROS půjčku ve výši 68 tisíc korun splatnou do 20 let zajištěnou dluhopisy. RHINOCEROS dále těmto osobám poskytoval informace o dluhopisech, přijímal od nich pokyny a na svůj bankovní účet peněžní prostředky na nákup dluhopisů, které pak předával obchodníkovi s cennými papíry BÖHM & PARTNER. Následně osoby, které již byly zákazníky obchodníka s cennými papíry BÖHM & PARTNER, informoval o uzavření obchodu.

Další informace k tomuto případu najdete zde a také na stránkách Komise (www.sec.cz)

Zdroj: Tisková zpráva Komise pro cenné papíry

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE