Maďarská centrální banka sníží sazby na nové historické minimum

23.07.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Letní nudu ve střední Evropě může čeřit v posledních dnech a hodinách snad jen Maďarsko, jehož centrální banka by dnes měla snížit svoji základní úrokovou sazbu na nové historické maximum 4,0 %. Maďarské vládní dluhopisy budou z takového vývoje nadšeny, přesto musí být ve střehu, co přinese zbytek týdne, který může být specificky v Maďarsku velmi zajímavý.

Minulý týden totiž maďarská vláda resp. její ministr spravedlnosti lehce vyděsil forint a domácí banky, když uvedl, že domácnosti by neměly být viněny za to, že nesplácejí své hypotéky v případě, že je jejich insolvence způsobena vnějšími faktory (jako jsou např. změny v devizovém kurzu). Tento neortodoxní výrok přitom může mít již zítra dohru, když zejména maďarské komerční banky se obávají toho, že Orbán a jeho kabinet se pokusí zvýšit popularitu tím, že připraví domácnostem lepší podmínky pro konverzi půjček z cizích měn do forintů. V roce 2011 už tuto šanci domácnostem dal, ale nabízený zafixovaný kurz CHF/HUF (většina půjček je ve švýcarských francích) nebyl pro dlužníky příliš atraktivní.

Výsledkem bylo, že pouze cca 15 % domácností s cizoměnovou hypotékou bylo ochotno ji konvertovat do forintů. Tentokrát by mohla být nabídka pro domácnosti atraktivnější, přičemž je zřejmé, že ona výhodnost vyplývající z kurzových rozdílů by šla na úkor výsledků bank. Konkrétní nabídku na měnovou konverzi by vláda měla zveřejnit v tomto týdnu, přičemž banky mohou být právem nervózní, neboť podle některých spekulací by konverzní kurz (forintu vůči franku) mohl být nastaven na úroveň o desítky procent silnější, což by přineslo ztráty v řádu jednotek procent HDP.

Autor komentáře je analytikem ČSOB

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE