Alternativní energie opět na vzestupu

07.08.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Po několikaletých propadech se akcie společností zabývajících se alternativními energiemi a zelenými technologiemi opět začínají dostávat do zajímavých růstových trendů.

Akcie naprosté většiny společností působících v odvětví alternativních a obnovitelných zdrojů energie poklesly z vrcholu roku 2007 o desítky procent. Dna dosáhly akcie těchto firem v roce 2012. Ten samý vývoj jsme mohli pozorovat také na ETF, které jsou z těchto společností složeny. Na přelomu let 2012/2013 se však karta začala obracet a společnosti produkující čistou energii se začaly dostávat zpět na výsluní.

Za poslední čtyři roky došlo v USA ke zdvojnásobení produkce elektřiny ze sluneční i větrné energie, a to při klesajících produkčních nákladech. Aktuálně je energie získávána z 36 % z ropy, 25 % ze zemního plynu, 20 % z uhlí a z 9 % z obnovitelných zdrojů. Energie z atomu je odhadována na 8 %. Navíc dle amerického statistického a informačního úřadu pro energii (EIA) se dá dále očekávat meziroční růst využívání větrně energie o 19 % v tomto roce a o 8 % v roce 2014. Na trhu se solární energií předpokládá EIA meziroční nárůst produkce o 79 % v 2013 a o 49 % v roce 2014. Také situace v Evropě se začíná postupně zlepšovat.

V USA se na toto téma vedou velké debaty, a to hlavně v souvislosti s aktuálně projednávaným Climate Action Planen z dílny prezidenta Obamy. Tento plán má za cíl zredukovat produkci sloučenin uhlíku o tři milardy čtverečních tun do roku 2030 a připravit USA na klimatické změny. Plán také bude cílit na zdvojnásobení produkce energie z obnovitelných zdrojů do roku 2020. Prezident Obama je vůdčím agitátorem za obnovitelné zdroje, když kromě výše zmíněného plánu prosadil také daňové úlevy pro firmy zabývající se produkcí energie z obnovitelných zdrojů. Jedinou překážkou v cestě mu jsou časté oponentury z řad republikánů. Avšak jejich přímý souhlas v Kongresu v mnoha případech ani nepotřebuje.

Nutno zmínit, že odvětví obnovitelných zdrojů (zejména solárních) není již delší dobou pouze výhradní parketou USA. Po velkých dotacích ze strany vlády se v Číně vynořila velká konkurence pro americké a evropské výrobce. Čínští producenti rychle zaplavili trh levnými panely a výrazně znepříjemňují činnost producentům ze západu. Čínský solární boom může mít také za následek výrazné snížení výkupních cen elektřiny, což může mít také negativní dopad na americké vlastníky solárních polí.

Autor komentáře je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Tomáš Menčík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE