Rozpaky nad nízkými maržemi Fortuny

02.09.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Výsledky Fortuny příjemně překvapily na úrovni celkových přijatých sázek (za 2Q +16,9 % y/y na 134,7 mil. EUR vs. odhad +11,8 % y/y na 128,8 mil. EUR). Největším tahounem tohoto růstu zůstala v souladu s očekáváními Česká republika, kde firma zaznamenala vysoký dvouciferný nárůst vsazeného objemu.

Příčinou byla hlavně vyšší atraktivita on-line sázení díky únorovému zrušení manipulačních poplatků. Obdobného růstu bylo dosaženo i na Slovensku ale i v Polsku, pokud bychom tedy data očistili o pozitivní dopady loňského pořádání evropského fotbalového šampionátu. Konkrétní data za jednotlivé regiony bohužel zveřejněna nebyla, vedení se totiž drží své nové strategie nereportovat přesná čísla v obavách o jejich zneužití konkurenčními firmami.

Stinnou stránkou většího podílu přijatých sázek generovaných on-line aplikacemi je to, že s sebou přináší nižší marže hrubých výher, zvláště po zrušení manipulačního poplatku v ČR. Právě na této úrovni vidíme největší negativní překvapení oproti tržnímu očekávání a je to i důvod, proč hodnotíme dnes zveřejněné výsledky jako mírně negativní.

Analytický konsensus sice počítal s meziročně i mezikvartálně nižšími maržemi (odhadovaných 19,5 % za 2Q13 vs. 21,2 % za 2Q12 či 23,7 % za 1Q13) tak, jak management v květnu indikoval, nicméně dosažených 17,7 % překvapilo i ty největší pesimisty. Za dobu, co se akcie Fortuny obchodují na burze, jde o nejnižší dosaženou úroveň tohoto ukazatele a vzhledem k tomu, že i do budoucna bude s vysokou pravděpodobností pokračovat růst podílu přijatých sázek přes internet oproti těm přijatých na pobočkách, neočekáváme návrat marží hrubých výher k historickému průměru kolem 24 %. Tím ovšem netvrdíme, že úroveň marží kolem 18 % bude novou normou. Výrazně se totiž nyní na těchto číslech podepsalo to, že se většina velkých sportovních událostí konaných v 2Q obešla bez výrazněji překvapivých výsledků, což samozřejmě nahrávalo sázejícím a sázkové kanceláře obecně naproti tomu ztrácely.

Rozpaky nad nízkými maržemi Fortuny

Zdroj: Fortuna, Cyrrus

Náplastí na snížení marží z důsledku vyššího příklonu k on-line segmentu jsou nižší provozní náklady oproti těm, které generuje provoz pobočkové sítě. Tento vliv jde vidět poměrně jasně z firmou zveřejněných čísel. Celkové provozní náklady se za první pololetí i přes nárůst hrubých výher o 4 % y/y snížily o 7 % y/y na 36,7 mil. EUR a v poměru k hrubým výhrám tak jsou na 63,9 % vs. 71,9 % za totožné období loňského roku.

Na konferenčním hovoru byl managementem potvrzen celoroční cíl dosáhnout úrovně EBITDA na 23,1 mil. EUR, což vzhledem k EBITDA za 1H v objemu 12,9 mil. EUR je vysoce reálné. Snad nejzajímavější z celé diskuse však byla zmínka ohledně budoucnosti loterijního projektu Fortuny. V současnosti mají probíhat jednání s Pentou, jakožto největším akcionářem firmy, přičemž na stole je hned několik scénářů dalšího vývoje. Investorská veřejnost by měla o závěrech těchto jednání být informována do konce třetího čtvrtletí. Utlumování loterie přitom nadále pokračuje, o čemž svědčí i meziroční snížení počtu loterijních terminálů k prvnímu pololetí o více než jednu pětinu.

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE