ZertifikateJournal 16/2013: Dow Jones v novém složení

01.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Již od roku 1884 měří index Dow Jones vývoj amerického akciového trhu. Tento index je nejznámějším burzovním barometrem světa a znají jej i lidé, kteří akciové trhy obcházejí širokým obloukem.

Historie indexu je plná změn a ukazuje, kdy se americké hospodářství nachází v hluboké recesi a kdy zažívá boom. A pokud dokonce došlo k tomu, že se tento barometr přestal kalkulovat, bylo jasné, že se světem není něco v pořádku. Tak tomu bylo například čtyři měsíce v roce 1914, kdy zuřila první světová válka. Také 11. září 2001 se teroristické útoky postaraly o čtyřdenní pauzu v obchodování. Na začátku index tvořilo jedenáct akciových titulů, z nichž devět patřilo do tehdy rozvíjejícího se odvětví železniční dopravy. Zcela logicky se složení indexu Dow Jones časem postupně měnilo, ovšem velké změny byly spíše raritou. Již mnoho let index tvoří 30 největších akcií z Wall Street.

Ovšem v minulém týdnu byla oznámena jedna výrazná změna. Od 23. září opustí výběrový barometr společnosti Alcoa, Bank of America a Hewlett-Packard (HP), které dlouhodobě patřily mezi vyvolené. Obzvlášť u HP je vidět, jak rychle běží čas. Ještě před několika lety byl tento specialista na tisk a počítače jednou z největších firem světa. Vyrábělo a prodávalo se stále více počítačů a každý si myslel, že tento vývoj bude pokračovat ještě několik desetiletí.

Ale smartphony a tablety, u nichž společnost HP nezaujala na trhu vedoucí pozici globálního lídra, připravily boomu „klasických“ počítačů rychlý konec. Současně značně poklesla také hodnota akcií HP. Novým přírůstkem indexu jsou karetní společnost Visa, výrobce sportovního příslušenství Nike a investiční banka Goldman Sachs. Zatímco Visa přichází jako nováček, jehož obchodní model se osvědčil v průběhu několika desetiletí, vstup společnosti Nike potvrzuje rostoucí zájem o sport. A banka Goldman Sachs dostala vstupenku do indexu jakoby odměnou za to, že se jí povedlo přestát finanční krizi bez vážných problémů. Akcionáři těchto tří společností, které se již příští pondělí stanou součástí indexu, se mohou radovat, protože jejich akcie se posunuly ještě více do zorného pole veřejnosti a institucionálních investorů.

Více se dočtete na stránkách ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát