O první dámě amerického Fedu

09.10.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Tak to máme černé na bílém. Prezident navrhne Janet Yellenovou na novou šéfku Fedu. Pokud ji Senát schválí, bude to první žena v čele americké centrální banky v historii.

Pro trhy to znamená v tuto chvíli jediné. Centrální banku povede někdo, kdo rozhodně nebude spěchat s ukončením současné expanzivní měnové politiky. Janet Yellenová je přesvědčená demokratka a vytrvale opakuje, že nezaměstnanost je příliš vysoká a měnová politika může pomoci tento problém vyřešit. Na druhou stranu, i vlastní výzkum Fedu v tuto chvíli ukazuje (pozn. výzkum v originále ke stažení zde), že tištění peněz již ekonomice příliš nepomáhá. I Janet Yellenová tak podle mého názoru zavelí na přelomu roku k ústupu.

Vše bude ale hodně záležet na konci dnešní rozpočtovo-dluhové krize. Obě strany zůstávají zamrzlé v bodě nula. Demokraté v Senátu se chystají schválit návrh na (bezpodmínečné) navýšení dluhového stropu o jeden rok. Prezident Barack Obama současně říká, že bude souhlasit s jakýmkoliv (byť kratším) navýšením dluhového stropu. Tím by se dostal míč na stranu republikánů, a vzrostl by tlak na jejich kongresmany. Podle průzkumu deníku Washington Post postupně více lidí dává současnou krizi za vinu právě republikánským kongresmanům (naopak hodnocení Baracka Obamy se lehce vylepšilo).

Pokud bude část federálních úřadů uzavřena přes dva týdny, může americká ekonomika v tomto kvartále ztratit něco ze své dynamiky, a nová šéfka Fedu pak s obratem v měnové politice bude vyčkávat o něco déle.

Autor komentáře je hlavním ekonomem Ery

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE