ZertifikateJournal 19/2013: Dow Jones bez kouzla

11.11.2013 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud bude tato otázka položena v Americe a tázaný chce pokud možno jednoduchou odpověď, stačí mu uvést aktuální stav indexu Dow Jones IA. Avšak profesionální investoři by patrně obrátili oči v sloup. Mnohem více finančních produktů je propojeno s širokým in­dexem S&P 500, než se 117 let starým průmyslovým indexem Dow Jones IA.

V dlouhodobém horizontu by kupodivu obstály oba indexy téměř identicky. Manažeři společností jsou vždy patřičně hrdí, pokud jsou jejich akcie přijaty do vy­brané společnosti indexu Dow Jones a naopak se a tváří kysela, když je společnost z indexu vyřazena. Právě toto potkalo 20. září společnosti Al­coa, Bank of America a Hewlett-Packard. Akcie společnosti Alcoa zaostávaly v posledních pěti letech za Dow Jones o 94 procent. Zpětně ale může být vyřazení z indexu do­brou příležitostí k tomu, jak se těmito “padlými anděli” z indexu Dow Jones dobře předzásobit.

Průzkum tří vědců z kalifornské Pomona College ukazuje, že akcie, které byly vyřazeny z indexu, se v pozdějším období vedlo výrazně lépe, než ak­ciím společností, které byly nově do indexu zařazeny. Během pěti let od vyřazení si společnosti připsaly v průměru 173 procent, oproti tomu noví členové indexu získali „pouze“ 65 procent. Pro Goldman Sachs, Nike a Visa, kteří byli do indexu Dow Jones nově přijati, to nejsou příliš dobré vyhlídky. Společnostem se obvykle před přijetím do indexu vedlo dobře, dokonce tak dobře, že se jim podařilo dostat se elitní společnosti. Vědci zkoumali vývoj akciových kurzů mezi lety 1929 až 2005.

Pokud by do této studie zahr­nuli i současnou finanční krizi, ztratily by jejich výsledky svou přesvědčivost. Tak například akcie pojišťovny AIG se stále ještě nestihly plně vzpamatovat z kurzových ztrát zaznamenaných na vrcholu krize (v září 2008), poté co byla tato společnost z indexu Dow Jones vyřazena. A občas u Dow Jones IA platí také úplně jiné zákonitosti. Když byla v září 2012 do indexu přijata United Health Group, musela k údivu investorů index opustit společnost Apple. Přesto nakonec americká pojišťovna překonala giganta s iPh­ony o 65 procent. Inu někdy členství přináší i výhody.

Více se o certifikátech dočtete na stránkách ZertifikateJournal

Autor článku

Martin Svoboda


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE