Čekají nás výrazně změny ve směřování světové energetiky?

20.01.2014 | , Finance.cz
INVESTICE


V tomto týdnu proběhnou dvě významné události, které by mohly udat nový směr světové energetické koncepci.

První z nich je středeční zasedání Evropské komise, na které by zástupci členských zemí měly navrhnout nový rámcový cíl pro evropskou energetiku. Těžištěm návrhu by měl být jednotný cíl států Evropské unie v oblasti snížení emisí skleníkových plynů o 40 % do roku 2030. Tento návrh by navázal na současný strategický cíl EU, jehož součástí je snížit objem emisí CO2 o 20 % a navýšit do roku 2020 podíl obnovitelných zdrojů v evropském energetickém mixu na 20 %.

Nový návrh vznikl v reakci na kritiku několika členských států, které označují dříve stanovené cíle za protichůdné a jejich splnění za nereálné. Změny údajně podporuje i nový německý ministr energetiky Sigmar Gabriel. Vzhledem k tomu, že mezi zástupci jednotlivých členských států není jasný konsenzus v otázce směřování evropské energetiky, můžeme ve středu čekat tvrdé jednání a plamenné proslovy evropských zákonodárců.

Druhou, v úvodu zmíněnou událostí, která by mohla mít celosvětový dopad, je Světový energetický summit konaný ve Spojených arabských emirátech ve dnech 20. – 22. 1. 2014. Summit patří mezi přední světové události věnované otázce obnovitelných zdrojů energie, energetické účinnosti a nových technologií. Konference se budou účastnit přední světoví politici, představitelé byznysu, ekonomové a odborníci na energetiku. Hlavním tématem bude diskuse týkající se udržitelného řešení budoucí světové energetiky a obnovitelných zdrojů. Klíčovou otázkou celého summit bude, jak dosáhnout do roku 2030 cíle zdvojnásobit energetickou efektivitu a o 100 % zvýšit podíl obnovitelných zdrojů ve světě.

Z popisu obou událostí je zřejmé, jakou sílu mohou mít výsledky těchto zasedání na energetický průmysl. Zejména investory mající v portfoliu akcie nejen evropských energetik budou závěry velmi zajímat. Z našeho pohledu je velmi reálné prosazení zmírněných podmínek, což by energetikám mohlo výrazně ulevit.

Autor příspěvku je analytikem společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE