Bezriziková investice s dobrým výnosem?

18.10.2004 | , Finance.cz
INVESTICE


Investiční poradenství našeho serveru na adrese www.poradenstvi.finance.cz odpovídá na celou řadu dotazů čtenářů. Mezi nejčastější dotazy patří otázky týkající se bezrizikového investování...

Jak tedy investovat s co nejmenším rizikem? Máte na určitý čas (měsíc nebo 2 roky) volné finanční prostředky a nevíte co s nimi udělat? Chcete vědět, co všechno musíte udělat, když je chcete zhodnotit a ne jen nechat "likvidovat" inflací? Máme pro vás pár zásadních rad a návodů jak se zachovat, co všechno udělat pro to, abyste omezili rizika neúspěchu investice.

Riziko na každém kroku
Rizika na vás, jako potenciálního investora "číhají" na každém kroku. Riziko nepoctivého obchodníka, riziko ztráty hodnoty investice, riziko změny kurzu, riziko krachu brokera, riziko politické a desítky dalších. Většinu můžete úspěšně potlačit, ne zcela vyloučit. Výběrem dobrého obchodníka omezíte i riziko ztráty hodnoty investice. Dá se předpokládat, že dobrý obchodník má kvalitní analytický tým a ten vám s investicí pomůže. Konečné rozhodnutí je ale vždy na vás.

Musíte si také ...

  • ... připustit, že můžete prodělat. I největší odborníci a naši poradci se mohou ve svých doporučeních mýlit. Nikdo není neomylný obzvláště na tak tenkém ledu, jako je kapitálový trh, kde se velké vzlety střídají s velkými pády.
  • ... uvědomit, jestli máte dostatečně silnou "náturu" na boj s kapitálovými trhy. I ta nejkonzervativnější a relativně nejbezpečnější investice může být ztrátová!
  • ... opakovat odvěkou pravdu: "Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů budoucích". Nikdy se nesmíme rozhodovat jenom pouze podle historických výsledků společností.
  • ... přesně určit částku, kterou máte k dispozici. Jinak se bude rozhodovat při investici v řádech desítek tisíc a jinak při investování milionů.
  • ... rozhodnout, jestli své peněžní prostředky svěříte dlouholetému kamarádovi "odborníkovi", nebo své bance, nebo obchodníkovi s cennými papíry, nezávislému poradci nebo zda se do neznámé oblasti investování vrhnete sám.
  • ... vybrat společnost, makléře nebo poradce (kamarád a vlastní dovednosti jistě z výběru vypadli), který se stane na příštích několik let správcem vašeho majetku a ve spolupráci s ním se pokusit majetek začít množit.

A co potřebujete nakonec nejvíce? Mít hodně štěstí! I ta nejdokonaleji připravená a propracovaná investiční strategie, i ten nejtrénovanější kůň a nejpřipravenější závodní stroj by nebyli nic, kdyby v nich nebyl kus ŠTĚSTÍ!

A jak investovat? Vybrali jsme pro vás pár pravidelných, opakujících se dotazů z našeho Investičního poradenství.

Dotaz: "Chci investovat 500 000 kč, investiční horoizont do 5 let, nižší až střední riziko. Má cenu investovat do ING Slovenský fond peněžního trhu? Kterou investiční společnost doporučujete?"
Odpověď: "Fondy peněžního trhu jsou všeobecně využívány investory konzervativními, případně investory krátkodobými. U tohoto fondu je však nutno upozornit na podstoupení měnového rizika, protože fond je denominován ve sloveských korunách. Výnosy tohoto fondu se pohybují kolem 2,5% p.a.. Při rozhodování je nutno vzít v úvahu také vstupní a správní poplatky a jeho krátkou historii. Myslíme si, že Váš investiční horizont spolu se střední mírou rizika, které jste ochoten podstoupit nabízí možnost využít částečně také akciová podkladová aktiva. Našim klientům doporučujeme místo nákupu investičních a otevřených podílových fondů investovat raději do indexových investičních instrumentů, které jsou likvidnější, diverzifikovanější, transparentnější a levnější alternativou k fondům."

Dotaz: "Chci investovat 10000. Kde se mi to nejvic vyplatí?"
Odpověď: "Pokud máte 10000 Kč, tak možností není mnoho. Neupřesnil jste na jak dlouho chcete investovat a jaké riziko jste ochoten podstoupit. Pokud nemáte rád riziko a Váš investiční horizont je krátký, nemá cenu tyto prostředky investovat jinak než na účtu v bance. Pokud jste dlouhodobý konzervativní investor, můžete investovat do hypotéčních zástavních listů na 2 až 5 let s výnosem od 2,5 do 3,5% p.a. Pokud máte založeno stavební spoření (nejlépe ještě podle původních podmínek), můžete částku využít k vložení na tuto smlouvu (do výše 18000 Kč za rok). Pokud je Váš investiční horizont dlouhodobý a nevadí Vám vyšší riziko, můžete investovat do některé z českých akcií nebo do indexového certifikátu nebo indexové akcie, které za nízkou cenu umožňují jedním pokynem nakoupit velmi diverzifikované akciové portfolio."

Dotaz: "Poslednich 12 mesicu jsem ztravila pracovne ve Velke Britanii a disponuji tudiz pomerne velkou castkou v britskych librach (cca 20000 £). Kurz libry ke korune neni momentalne priznivy a tak hledam relat. kratkodobe umisteni pro tyto penize s prihlednutim k tomu, ze je budu v horizontu mesicu potrebovat, a s nejakym vetsim nez malym vynosem. Bezne ucty v cizi mene mi nepripadaji nijak vyhodne, mozna kratkodobe terminovane produkty?"
Odpověď: "Vývoj kurzu koruny a britské libry se dá těžko nějak přesněji předvídat. Bude záležet na vývoji těchto ekonomik, na politické situaci a také na vývoji úrokových sazeb. Bankovní ústavy očekávají v příštích šesti měsících mírné posilování libry, která nyní hodně oslabila, ale vývoj může být na základě výše uvedených faktorů klidně i opačný. Vzhledem k pouze několikaměsíčnímu horizontu Vaší investice bychom Vám nedoporučovali využívat něco jiného než bankovní depozita, např. krátkodobé termínové vklady."

Neváhejte a obraťte se se svým problémem na odborníky. Ptejte se v našem Poradenském centru odborníků z Böhm&partner na problémy, keré vás zajímají a trápí.

Autor článku

Pavel Nesejt


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE